Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΠεριμένοντας την τουριστική σεζόν 2012

Περιμένοντας την τουριστική σεζόν 2012

Και το 2012 θα είναι μια σχετικά καλή σεζόν για την Ελλάδα. Αυτό βέβαια απαιτεί σωστές πρωτοβουλίες, καλές και σταθερές συνεργασίες, νέες και σύγχρονες ιδέες, πολύ καλό σχεδιασμό, μελετημένο και σοβαρό πρόγραμμα εργασιών και δράσεων.

Απ’ότι φαίνεται και το 2012 θα είναι μια σχετικά καλή σεζόν για την Ελλάδα. Αυτό βέβαια απαιτεί σωστές πρωτοβουλίες, καλές και σταθερές συνεργασίες, νέες και σύγχρονες ιδέες, πολύ καλό σχεδιασμό, μελετημένο και σοβαρό πρόγραμμα εργασιών και δράσεων.

Έχοντας πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό (εκθέσεις, σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια, αλλά και αναψυχής) διαπίστωσα ότι η Ελλάδα μας παραμένει ακόμη ένας από τους ομορφότερους και δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, οπότε είναι κατά κάποιο τρόπο στο χέρι μας να μπορέσουμε αυτό το ήδη καλό και όμορφο προϊόν με λίγη προσπάθεια να μπορέσουμε να το διατηρήσουμε στην κορυφή και όσο πιο ψηλά μπορούμε.

Βέβαια σ’αυτό έχουν βοηθήσει και διάφοροι άλλοι παράγοντες όπως πχ οι συχνές επαφές του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά και άλλων φορέων, όπως ΕΟΤ, περιφέρειες ,δήμοι με ξένους επιχειρηματίες (Ρώσους, Κινέζους, Τούρκους, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ.λπ.). Η ανάπτυξη όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε πολλούς προορισμούς της χώρας έχει παίξει ρόλο σημαντικού αρωγού στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, αλλά και στην τόνωση της τουριστικής αγοράς, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο θρησκευτικός, οικολογικός, αγροτουριστικός, γαστρονομικός, θαλάσσιος-καταδυτικός, συνεδριακός-εκθεσιακός, πολιτιστικός, θεραπευτικός-ιαματικός, περιπατητικός θα συναντήσουμε σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, έτσι βελτιώνεται κατά πολύ και το τουριστικό προϊόν γιατί πλέον μπορούμε να παρουσιάσουμε σε ένα ενδιαφερόμενο τουρίστα κάποιες εναλλακτικές λύσεις, ώστε να επισκεφθεί έναν τόπο.

Και βέβαια, όλα τα μέρη αυτά που έχουν σαν δραστηριότητα κάποια από τις προαναφερόμενες μορφές τουρισμού αυξάνουν την τουριστική τους κίνηση και επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο. Οι τιμητικές διακρίσεις από διάφορους οργανισμούς, όπως από το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό forum trip advisor, από το περιοδικό Conde Nast Traveller, από την οργάνωση Money Show από το περιοδικό Travel & Leisure. Oι πιστοποιήσεις που πλέον τις “κυνηγούν” τα μεγάλα ξενοδοχεία και όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις συνεχώς, τέτοιες πιστοποιήσεις είναι (HACCP, ISO, ECO,GREEN KEY). Η μεγάλη υποστήριξη από τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό, με διάφορους τρόπους, π.χ. τα τελευταία χρόνια έρχονται διακοπές σχεδόν αποκλειστικά μόνο στην Ελλάδα για να τονώσουν την ελληνική οικονομία… Πρόσφατα μάλιστα διάβασα ένα άρθρο που έλεγε πως Έλληνες εστιάτορες της Αμερικής με αλυσίδες καταστημάτων (4.500 εστιατορίων ) θα εκτυπώσουν στα σουπλά που θα είναι πάνω στα τραπέζια 7 εκατ. αντίτυπα έργων Ελλήνων ζωγράφων. Η άρση του καμποτάζ είναι μια κίνηση που θα αυξήσει πάρα πολύ τον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα σε όλη την Ελλάδα και θα είναι ένα μεγάλο “συν” στα οφέλη της οικονομίας μας.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω πως όλες αυτές οι κινήσεις που γίνονται είναι πάρα πολύ καλές και θετικές αλλά θα πρέπει και εμείς οι ίδιοι, όσοι ασχολούμαστε με τον τουρισμό να βελτιωθούμε να γίνουμε καλύτεροι, να ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος,να συμμετέχουμε σε εκπαιδευτικά σεμινάρια – ημερίδες που μπορεί από εκεί να λάβουμε έστω και την παραμικρή γνώση, να φρεσκάρουμε τις ιδέες μας, να ενημερωνόμαστε για τις νέες τάσεις και πάνω από όλα να μην ξεχνάμε πως τουρισμός σημαίνει φιλοξενία και ευγένεια.

 

Ο Λάμπρος Ι. Σανιδάς είναι Ηotel manager – Food & Beverage Manager, Skiathos, N. Sporades, Magnesia.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024