Τελευταία νέα
HomeΣτήλεςΆρθραΠροκλήσεις και Ευκαιρίες στον Ελληνικό Τουρισμό: Φήμη, Υπερδόμηση και Εναλλακτικός Τουρισμός
Άρθρα

Προκλήσεις και Ευκαιρίες στον Ελληνικό Τουρισμό: Φήμη, Υπερδόμηση και Εναλλακτικός Τουρισμός

Ελληνικό τουρισμό
Φωτογραφία: Δημήτρης Προκοπίου

Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε καλά, αλλά σε ορισμένα νησιά παρατηρείται μείωση λόγω υπερβολικής ζέστης, ακρίβειας, και ανεπαρκούς προετοιμασίας για εναλλακτικό τουρισμό.

Η τουριστική περίοδος άρχισε σε γενικά πλαίσια πολύ καλά με τον Ελληνικό Τουρισμό να πηγαίνει ιδιαίτερα καλά αλλά σε μερικά νησιά υπάρχει μείωση, γεγονός που πρέπει να γίνει αντικείμενο έρευνας.

Μήπως υπάρχει πρόβλημα φήμης και ποιότητας στον Ελληνικό Τουρισμό;  Μήπως το θέμα είναι η τουριστική φήμη των προορισμών στο εξωτερικό και πως χαρακτηρίζονται πιο συγκεκριμένα στις ιστοσελίδες τουριστικής γνώμης και ηλεκτρονικών πωλήσεων;

Ο καιρός είναι πολύ ζεστός. Βράζει η χώρα. Ο εναλλακτικός τουρισμός ανθεί. Πολλοί πάνε σε μονοπάτια, σε φαράγγια, κοντά στις ακτές. Μετά πολλοί χάνονται, και πολλοί καταλήγουν ζωντανοί στον τόπο προσωρινής διαμονής μερικοί όπως χάνουν τη ζωή τους. Μετά φταίει το κράτος, που πάνε με σαράντα βαθμούς στα κατσάβραχα χωρίς καμία προστασία. Σε μονοπάτια χωρίς ένα δέντρο. Και μετά οι προορισμοί είναι επικίνδυνοι, επειδή ο καθένας πάει βόλτα με τον ήλιο να βράζει. Δεν φταίνε όμως τα μονοπάτια αλλά το κεφάλι τους η ψευδεπίγραφη εναλλακτικότητα τους. Και ένα τριαντάρης μπορεί να πάθει ηλίαση στα μονοπάτια, τι θα γίνει αν ένα είναι ένας περιπατητής στην Τρίτη ηλικία. Γιατι δεν ενημερώνονται ότι οι βόλτες αυτές πρέπει να περιορίζονται. Εναλλακτικός τουρισμός δεν είναι να περπατάς καταμεσήμερο στα κατσάβραχα.

Το ξενοδοχειακό κόστος αναβαίνει στα ύψη, η ηλεκτρική ενέργεια, και τα καύσιμα πλησιάζουν σε παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά τα συνδικαλιστικά όργανα επαγγελματιών δεν ομιλούν. Τους αρέσει να πληρώνουν τα υπερκέρδη, προφανώς. Και όσοι μιλήσουν για την ακρίβεια γίνονται λαϊκιστές όπως λένε κάποιοι παρουσιαστές σε τηλεοπτικά κανάλια. Οι αποδοχές είναι όμως σε επίπεδο αρνητικού ρεκόρ. Στη Μακεδονία βάζουν βενζίνη στη Βουλγαρία. Δεν υπάρχει λύση εξάλλου. Ευτυχώς στη Ρόδο και στην Κρήτη υπάρχουν τοπικές συλλογικές συμβάσεις τουρισμού και οι εργαζόμενοι αμείβονται καλυτέρα.

Από την άλλη υπάρχουν δεκάδες παράνομα καταλύματα. Τελικά την πληρώνουν οι νόμιμοι. Χαρακτηριστική περίπτωση, ταξι να παραλαμβάνουν τουρίστες σε αεροδρόμιο, και να τους παραδίδουν σε στίγμα για να μη δει ο ταξιτζής το σπίτι. Σε πολλά ξενοδοχεία εξαφανίστηκαν οι Έλληνες από τις κουζίνες, σε λίγο θα γίνουν σπάνιοι, μαγειρεύουν ανειδίκευτοι, ειδικά στις μεγάλες μονάδες, σε αυτές τις περιπτώσεις οι έλληνες μάγειρες και οι πρακτικάριοι φεύγουν τρέχοντας. Σταδιακά αποσύρονται οι Έλληνες σεφ όταν βλέπουν τη συγκεκριμένη λογική σε ξενοδοχεία. Οι αλλοδαποί εισαγόμενοι εργαζόμενοι παραμένει άγνωστο αν σπούδασαν μαγειρική, σπούδασαν μάλλον στο πανεπιστήμιο του πεζοδρομίου. Οι απόφοιτοι των τουριστικών σχολών είναι ανάρπαστοι για τα ξενοδοχεία αλλά δεν φθάνουν.

Πολλοί Έλληνες προτιμούν να μη δουλεύουν στον ελληνικό τουρισμό, έξαλλου οι αμοιβές είναι λίγες και η ακρίβεια καλπάζει, έτσι τους θρέφουν οι γονείς τους ή μεταναστεύουν στο εξωτερικό, όσοι δεν έχουν δουλειά. Πρώτη απόδραση η Κύπρος.

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αυτά έχουν μεγάλη άνοδο στις τιμές, οι πωλησεις έπεσαν 20% φέτος. Μάλιστα όποιος κάνει κριτική στα τεκταινόμενα του λένε να φύγει, μια και διαφορετική γνώμη δεν υπάρχει στο προσκήνιο. Η άλλη γνώμη είναι λαϊκισμός, αν και οι κατήγοροι της καταρρέουν στην θεαματικότητα.

Ευτυχώς η Ελληνική κουζίνα κυριαρχεί στη Ελλάδα όπως και το Ελληνικό πρωινό. Οι Έλληνες ομιλούν πολλές γλώσσες ευτυχώς για τους προορισμούς μας. Η ποιότητα των καταλυμάτων είναι καλή όπως και της εστίασης. Έχουμε καλές τουριστικές σχολές. Εδώ και ένα χρόνο οι παραλίες προστατεύονται γιατί μέχρι και εμπορικά κέντρα παλαιοτέρα έχτισαν στην άμμο. Σύντομα θα κτίζονται ακόμα περισσότερα κτιρια πάνω από έξι ορόφους σε όλη τη χώρα. Θα γίνουμε «Μονακό» και κυψέλη της Αθήνας με παραλίες; Το ξενοδοχείο του εναλλακτικού ακόμα γκρεμίζεται στις Ακρόπολης τα μέρη…

Αρα πάμε καλά; ή όχι και αν όχι γιατί; Αν δεν γίνει αυτοκριτική είμαστε σε δύσκολο δρόμο και αυτοκριτική δεν γίνεται ούτε στην πολιτική ήττα, ούτε όταν η εξουσία διατηρείται στα ίδια χέρια. Όσο έξυπνος και αν είσαι, όσο πλούσιος και αν είσαι αν δεν κάνεις αυτοκριτική, είσαι πνευματικά πένης. Η ελπίδα είναι στον ουμανισμό.

Σύμβουλος Τουρισμού - Τοπική Αυτοδιοίκηση | Ιστοσελίδα

Ο δρ. Δημήτρης Προκοπίου είναι εκπαιδευτής ενηλίκων, Ναυτιλιακών Σπουδών και Τουριστικών και Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Είναι σύμβουλος τουρισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024
11/07/2024
10/07/2024