Οι επενδύσεις σε μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ επηρεάζουν σοβαρά το περιβάλλον και τον οικοτουρισμό.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε τύχει μάρτυρες δεκάδων αιτήσεων εγκατάστασης μεγάλης κλίμακας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) (βιομηχανικών αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών) διάσπαρτων σε ολόκληρη την χώρα που παράλληλα με τα συνοδά έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τους δρόμους που πρόκειται να διανοιχτούν που τις καθιστούν βιομηχανικά πάρκα, θα επιφέρουν, βάσει μελετών και επιστημονικής τεκμηρίωσης, σοβαρές και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στην βιοποικιλότητα και στο ιδιαίτερου φυσικού κάλους τοπίο πολλών προορισμών, στοιχεία υψίστης σημασίας για την σύνθεση ενός ήπιου οικοτουριστικού συστήματος. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος «η διατήρηση της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων, έχει ζωτική σημασία για την ευημερία του ανθρώπου διότι παρέχει υπηρεσίες οι οποίες στηρίζουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας».
Οι επενδύσεις στον τομέα των μεγάλης κλίμακας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως τα βιομηχανικά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα προϋποθέτουν συχνά τη διάνοιξη νέων δρόμων σε φυσικά οικοσυστήματα, εντείνοντας το πρόβλημα της αλλαγής χρήσης γης και του κατακερματισμού της. Η χωροθέτηση οποιασδήποτε παραγωγικής δραστηριότητας σε μια περιοχή προϋποθέτει την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδιασμού ανώτερου επιπέδου, όπως είναι κατ’ εξοχήν ο χωροταξικός σχεδιασμός κάτι το οποίο μέχρι σήμερα στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υφίσταται. Καθότι πολλές από τις εν λόγω περιοχές, στην οποία σχεδιάζονται να τοποθετηθούν βιομηχανικά αιολικά πάρκα, γειτνιάζουν με περιοχές ενταγμένες στο Ευρωπαικό Δίκτυο Νatura 2000, το Κράτος έχει νομική υποχρέωση, απορρέουσα τόσο από την εθνική όσο και από την κοινοτική νομοθεσία, να λαμβάνει μέτρα προστασίας (οδηγία 92/43/ΕΚ), υποχρέωση την οποία η ελληνική πολιτεία συστηματικά παραλείπει να εκπληρώσει.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί και με τις περιοχές ολοκληρωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.). Οι ιχθυοκαλλιέργειες σχεδιάζεται να επεκταθούν από 9.800 στρέμματα σε 240.000 σε όλη την Ελλάδα (24πλάσια επέκταση). Οι 8 μεγαλύτερες περιοχές επέκτασης θα έχουν η καθεμία ξεχωριστά 2-3 φορές μεγαλύτερη έκταση ιχθυοκαλλιεργειών από αυτήν που υπάρχει σήμερα σε όλη την Ελλάδα.
Τέτοιου είδους τεχνικές παρεμβάσεις είναι βέβαιον ότι ακυρώνουν την κύρια και πολλές φορές την μοναδική αναπτυξιακή προοπτική σημαντικών γεωγραφικών ενοτήτων, ήπιας τουριστικής ανάπτυξης -συχνά σε απομονωμένες τουριστικά και γεωγραφικά περιοχές- με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το τοπικό, οικονομικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των προορισμών.
Ο Δρ.Κωνσταντίνος Μαρινάκος υπηρετεί τον τομέα του τουρισμού επι τριάντα συναπτά έτη, τόσο ως πανεπιστημιακός και ερευνητής όσο και ως επιχειρηματίας και επιστημονικός σύμβουλος.
Είναι μεταδιδάκτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αντικείμενο ΄΄ανάπτυξη clusters και networks στον τουρισμό΄΄, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος με αντικείμενο εφαρμοσμένα οικονομικά στον τουρισμό, μεταπτυχιακών διπλωμάτων (ΜSc, Master) στη διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη και απόφοιτος τμήματος διοίκησης και οργάνωσης επιχειρήσεων οικονομικού πανεπιστημίου.
Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε αρκετά διεθνή και εθνικά συνέδρια γύρω από την οικονομία και τον τουρισμό και αρκετές από τις εισηγήσεις του έχουν δημοσιευθεί σε γνωστά διεθνή περιοδικά. Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής, Μέλος ΔΕΠ, στο Τμήμα Τουρισμού της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος Σ.Ε.Π. σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού, με βασικά διδακτικά αντικείμενα την τουριστική ανάπτυξη την τουριστική οικονομία, την χρηματοδοτική διοίκηση και την χωρική ανάπτυξη του τουρισμού.
Παράλληλα είναι αιρετός πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.), αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δικτύου Τουρισμού Υγείας Πελοποννήσου, συνιδρυτής και επιστημονικός συνεργάτης της συμβουλευτικής εταιρίας Professional Hotel Development (P.H.D.), και μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Greek Hospitality Awards.