Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΕπί της ουσίας...Κωνσταντίνος Ανδρ. ΣτέγγοςΠολυνομία, πολυαρχία και διάσπαση αρμοδιοτήτων σε πολλά υπουργεία και υπηρεσίες μπλοκάρουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Κωνσταντίνος Ανδρ. ΣτέγγοςΠολυνομία, πολυαρχία και διάσπαση αρμοδιοτήτων σε πολλά υπουργεία και υπηρεσίες μπλοκάρουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Κωνσταντίνος Ανδρ. Στέγγος
Πολυνομία, πολυαρχία και διάσπαση αρμοδιοτήτων σε πολλά υπουργεία και υπηρεσίες μπλοκάρουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα

TravelDailyNews: Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που το συγκρότημα ‘Πόρτο Καρράς’ πέρασε στον έλεγχο της Τεχνικής Ολυμπιακής. Για να πιάσουμε το ‘νήμα’ από την αρχή, θέλετε να μας περιγράψετε σε ποια κατάσταση ήταν το συγκρότημα όταν το παραλάβατε;

Κωνσταντίνος Στέγγος: “Η κατάσταση χωρίς περιττές κουβέντες ήταν απογοητευτική. Το συγκρότημα τελούσε υπό πλήρη εγκατάλειψη. Το γήπεδο του γκολφ ήταν τελείως κατεστραμμένο χωρίς καν γρασίδι. Τα κτίρια των ξενοδοχείων παραμελημένα μιας και τα προηγούμενα δέκα χρόνια δεν είχε γίνει καμία απολύτως επένδυση, ενώ υπήρχε και τεράστιο πρόβλημα με την λεηλασία στον εξοπλισμό. Η υπεράντληση από τις γεωτρήσεις είχε στερέψει τον υδροφόρο ορίζοντα, όπως επίσης και το δίκτυο ύδρευσης είχε καταστεί ακατάλληλο. Οι αμπελώνες είχαν αφεθεί χωρίς φροντίδα, ενώ στο οινοποιείο του κτήματος ο τεχνολογικός εξοπλισμός είχε απαξιωθεί. Η ίδια εικόνα και στη Μαρίνα, όπως και στις λοιπές εγκαταστάσεις. Φυσικά και το προσωπικό του συγκροτήματος, – μετά από τόσες περιπέτειες που είχαν περάσει οι άνθρωποι – η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη, αφού είχε χάσει το ηθικό του και την εμπιστοσύνη του στο μέλλον του συγκροτήματος με το οποίο, όλοι οι εργαζόμενοι είχαν συνδέσει το δικό τους μέλλον και το μέλλον των παιδιών τους. Ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα παραλαμβάναμε το συγκρότημα σε τέτοιο κακό χάλι”.

TDN: Ποιες επενδύσεις υλοποιήσατε από τότε και ποια είναι η μορφή του συγκροτήματος σήμερα;

K.Σ.: “Επενδύσαμε περίπου 97 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς για να κάνουμε την αγορά του συγκροτήματος το 1999 και αμέσως αρχίσαμε ένα επενδυτικό σχέδιο, το οποίο βασίστηκε σε μελέτη της Bank of America και προχωρήσαμε βάσει αυτού. Βάλαμε επιπλέον των 97 εκατ. ευρώ. του κόστους αγοράς, άλλα περίπου 180 εκατ. ευρώ, φτάσαμε δηλαδή τα 280 εκατ. ευρώ περίπου για το συγκρότημα Porto Carras και χρειάζονται και πρόσθετες επενδύσεις ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Ανακαινίσαμε το υπερπολυτελείας ξενοδοχείο Μελίτων, 480 δωματίων, δημιουργήσαμε κέντρο Θαλασσοθεραπείας 4.700 τ.μ. το οποίο λειτουργεί μαζί με SPA, ένα από τα μεγαλύτερα στον ευρωπαϊκό χώρο, που λειτουργεί με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους. Κάναμε μερική ανακαίνιση του Σιθωνία την οποία σύντομα θα ολοκληρώσουμε. Κάναμε πλήρη ανακαίνιση της μαρίνας η οποία χωράει 325 σκάφη πλέον, μέχρι 5 – 5,50 μέτρα βάθος, με όλα τα σύγχρονα μέσα που μπορεί να έχει μια μαρίνα.

Έχουμε κάνει πλήρη ανακαίνιση του γκολφ, το οποίο είχε καταστραφεί, σε μια έκταση 770 στρεμμάτων, που λειτουργεί αυτή τη στιγμή πάρα πολύ καλά. Κατασκευάσαμε εργοστάσιο αφαλάτωσης θαλάσσιου νερού και παραγωγής πόσιμου δυναμικότητας 1.800 m3/ημέρα, τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό λυμάτων, δίκτυα υδρεύσεων, αποχετεύσεων, ηλεκτροφωτισμού, οδοποιίας και πολλά άλλα έργα υποδομής.

Προχωρήσαμε στην ανακαίνιση της βίλας Γαλήνη, μια μοναδικής αρχιτεκτονικής κατασκευή με 17 σουίτες και δωμάτια, με απίστευτη θέα και ανέσεις. Αυτό ήταν το παλιό σπίτι του Καρρά το οποίο έγινε ξενώνας με 2.700 τ.μ. επιφάνεια, με πισίνα, με σάουνες, με χαμάμ, με δενδροφυτεύσεις και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Έχουμε κάνει πλήρη ανακαίνιση του ιππικού ομίλου, επενδύουμε συνεχώς στο οινοποιείο του κτήματος, έχουμε αναμορφώσει τους βιολογικούς αμπελώνες, που είχαν σχεδόν εγκαταλειφθεί, κάνοντας μερικές αναμπελώσεις, ώστε σήμερα να καλλιεργούνται 4.400 στρέμματα χωρίς αρδεύσεις, όπως και 3.000 στρέμματα ελαιώνες, έχουμε δηλαδή βιολογικές καλλιέργειες στις οποίες δεν χρησιμοποιούνται καθόλου φάρμακα και λιπάσματα και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό και για τις πολυβραβευμένες ποικιλίες κρασιών του κτήματος Πόρτο Καρράς”.

TDN: Πριν ένα περίπου χρόνο λειτούργησε το γήπεδο γκολφ του συγκροτήματος. Του μοναδικού που υπάρχει στην Β. Ελλάδα αν δεν κάνω λάθος. Πόσο εύκολο ήταν να υλοποιηθεί αυτή η επένδυση, πόσο στοίχισε;

Κ.Σ.: “Η ανακαίνιση του γηπέδου ή καλύτερα η εξ αρχής κατασκευή του μιας και το γήπεδο όταν το παραλάβαμε ήταν σε άθλια κατάσταση στοίχισε 14 εκατ. ευρώ.

Αντικαταστήσαμε το πολύπλοκο και ζωτικό σύστημα ποτίσματος, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο χαρακτηρίζεται από χρονική αντοχή, πρωτοποριακές μεθόδους, καθώς επίσης και με ένα σύγχρονο αντλιοστάσιο, που είναι πλήρως ελεγχόμενο από ειδικό ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Όσον αφορά στο γρασίδι, η παλιά καλή ‘Bermuda’ αντικαταστάθηκε από το νέο θαύμα της βιοτεχνολογίας, το γρασίδι τύπου ‘Paspalum’, ποικιλία Salam. Το καλοκαιρινό αυτό γρασίδι, φτιάχνει ένα καταπληκτικό, βαθυπράσινο, παχύ πέλος, ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε προβλήματα αλατότητας χώματος και νερού και σε οποιαδήποτε ‘σκληρή’ συμπεριφορά, όπως το πολύ κοντό κούρεμα. Επίσης για την καλύτερη προσαρμογή και ποιότητα ανάπτυξής του, το έδαφος εμπλουτίστηκε με 1.300 τόνους εισαγόμενου ορυκτού ηφαιστιογενούς ζεόλιθου, ο οποίος με έναν οικολογικό και αθόρυβο τρόπο, χωρίς καμία συντήρηση ή ανανέωση, επί χρόνια θα βοηθάει το νερό και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά να συγκεντρώνονται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και να βρίσκουν τον δρόμο τους προς το ριζικό σύστημα του φυτού”.

TDN: Είστε ικανοποιημένος από την πελατεία που προσέλκυσε μέχρι σήμερα το γήπεδο γκολφ; Δώστε μας κάποια νούμερα.

Κ.Σ.: “Από την ημέρα που ολοκληρώσαμε την ανακαίνιση του γηπέδου προσπαθούμε συνεχώς να προσελκύσουμε golfers απ’ όλο τον κόσμο για να παίξουν σ΄ αυτό το υπέροχο γήπεδο. Όπως αντιλαμβάνεστε στο μεγάλο χρονικό διάστημα που το γήπεδο ήταν ανενεργό απώλεσε την παλιά του πελατεία και ουσιαστικά εμείς ‘ξαναχτίζουμε’ από την αρχή και σ’ αυτό τον τομέα. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε αποκλειστικό συμβόλαιο με την εταιρία Golf Plaisir Tour Operator, η οποία ασχολείται με τον τουρισμό golf για λογαριασμό των Σκανδιναβικών χωρών με έδρα τη Σουηδία. Η συνεργασία μας αφορά στην εβδομαδιαία παραμονή 100 περίπου golfers (back to back) για το χρονικό διάστημα από 1-9-04 έως 31-5-07. Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια αυτής της συνεργασίας θα παραμείνουν στο συγκρότημα Porto Carras στη Χαλκιδική περισσότεροι από 6.400 golfers από τις Σκανδιναβικές χώρες, πραγματοποιώντας 40.000 και πλέον διανυκτερεύσεις. Παράλληλα, εγγράφουμε καθημερινά νέα μέλη στο golf club από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας ενώ πολύ συχνά έχουμε golfers από τα γειτονικά κράτη οι οποίοι απολαμβάνουν όλες τις ανέσεις και τις υπηρεσίες του συγκροτήματος”.

TDN: Είναι γνωστό ότι ένα γήπεδο γκολφ από μόνο του δεν σημαίνει σχεδόν τίποτα για τους golfers. Σκοπεύετε να δημιουργήσετε κάποιο ακόμα στην ευρύτερη περιοχή;

Κ.Σ.: “Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θέλουμε να κάνουμε ένα δεύτερο γήπεδο γκολφ στην ορεινή περιοχή του κτήματος και σε δική μας ιδιοκτησία, ώστε να προτείνουμε στη διεθνή αγορά το Πόρτο Καρράς ως προορισμό για golfers. Για το πότισμα του νέου αυτού γκολφ έχουμε προτείνει την κατασκευή φράγματος μέσα στο κτήμα μας και με κατάκλυση χέρσων εκτάσεών μας για να μην επιβαρύνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα, γεγονός που θα ωφελήσει πολλαπλώς και την περιοχή. Παρόλο που επί τρία χρόνια έχουμε κάνει αγώνα για να πάρουμε τις εγκρίσεις δεν τις έχουμε πάρει ακόμα από τις αρμόδιες αρχές. Χρειάζονται του κόσμου οι εγκρίσεις για το δεύτερο γκολφ το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε σε μια επιφάνεια περίπου 800 στρεμμάτων που είναι κατά το πλείστον χέρσες εκτάσεις ή αμπελώνες”.

TDN: Σας ενδιαφέρει ο χώρος του τουρισμού γκολφ; Εννοώ, εξετάζετε το ενδεχόμενο και για άλλες επενδύσεις σε γήπεδα γκολφ σε άλλες περιοχές της Ελλάδας;

Κ.Σ.: “Πάντα ερευνούμε νέες προτάσεις και ιδέες που θα μπορούσε ο όμιλος να επενδύσει είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς πάντα με κριτήριο την εξασφάλιση της επένδυσης και την μακροπρόθεσμη προοπτική. Ιδιαίτερο φυσικά ενδιαφέρον έχουμε για την περιοχή της Χαλκιδικής όπου η δημιουργία και άλλων γηπέδων γκολφ θα βοηθούσε την τοποθέτηση της στον παγκόσμιο χάρτη ως golf destination”.

TDN: Επίκειται η προκήρυξη αξιοποίηση του ακινήτου της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης στην περιοχή Αφάντου Ρόδου. Θα εκδηλώσετε ενδιαφέρον;

Κ.Σ.: “Και αυτή η περίπτωση θα εξεταστεί από τα στελέχη του ομίλου και ανάλογα με το τι θα περιέχουν τα τεύχη της προκήρυξης θα αποφασίσουμε για τις κινήσεις μας”.

TDN: Σε πολλές χώρες – κοντινό μας παράδειγμα η Κύπρος – οι επενδύσεις σε γήπεδα γκολφ συνδυάζονται με τη δυνατότητα δημιουργίας παραθεριστικών κατοικιών υψηλού επιπέδου ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους. Κάποιοι θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση κάτι τέτοιο. Ποια η γνώμη σας;

Κ.Σ.: “Από την δεκαετία του 1960 οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές αλυσίδες του κόσμου, οι οποίες είχαν υπό την διαχείριση τους (ιδιόκτητα ή μη) τουριστικά συγκροτήματα σημαντικού μεγέθους σε κάθε περιοχή του πλανήτη, προσπαθούν να επιμηκύνουν την ολιγόμηνη τουριστική περίοδο με διάφορους τρόπους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος διαχείρισης και συντήρησης τέτοιων τουριστικών θερέτρων.

Η πώληση διαμερισμάτων / bungalows ή κατοικιών εντός ενός τουριστικού συγκροτήματος και η δυνατότητα στους αγοραστές να δίνουν το ακίνητο τους προς διαχείριση στο τουριστικό συγκρότημα έναντι απόδοσης αποτελεί τον θεσμό της τουριστικής κατοικίας για την Ευρώπη ή του fractioning για τις Η.Π.Α. (λόγω του γεγονότος ότι συνήθως ο αγοραστής δεν ήταν ένας, αλλά μία ομάδα φίλων, συνεταίρων ή και χωρίς καμία μεταξύ τους γνωριμία, οι οποίοι αγόραζαν μαζί το ακίνητο, καθώς η τιμή του ήταν ακριβή και συνεπώς ο καθένας είχε ένα τμήμα του – fraction – εξ’ αδιαιρέτου με τους άλλους). Πιο συγκεκριμένα με το σύστημα fractioning επιτυγχάνονται μια σειρά από οφέλη τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για το τουριστικό συγκρότημα όπως:


  • Η λειτουργία του συγκροτήματος σε 12μηνη βάση (σημαντικός αριθμός των αγοραστών ή φίλοι τους επισκέπτονται τα διαμερίσματα / Bungalows ή τις κατοικίες τα Σαββατοκύριακα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ πολλοί αποφασίζουν να μείνουν και μόνιμα από κάποια ηλικία και μετά).

  • Η προσέλκυση φιλοξενουμένων υψηλού εισοδηματικού επιπέδου (η πώληση των διαμερισμάτων /bungalows ή των κατοικιών γίνεται σε σχετικά υψηλές τιμές).

  • Η συνεχής διατήρηση και εκπαίδευση του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού του συγκροτήματος (οι αγοραστές των διαμερισμάτων / bungalows ή κατοικιών απαιτούν την λειτουργία σημαντικού μέρους της υποδομής του συγκροτήματος, π.χ. εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, Θαλασσοθεραπεία, αγροτοτουρισμός κ.λ.π., καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ οι ίδιοι συμβάλλονται υποχρεωτικά και αποκλειστικά με το συγκρότημα όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών καθαρισμού, φύλαξης, συντήρησης, τροφοδοσίας, κλπ.).

  • Η επέκταση των κλινών του συγκροτήματος χωρίς περαιτέρω επένδυση σε πάγια στοιχεία (παρέχεται η δυνατότητα στους αγοραστές των διαμερισμάτων / bungalows ή κατοικιών της απόδοσης προς διαχείριση του ακινήτου τους πίσω στο συγκρότημα, κατά την χρονική περίοδο που αυτό δεν χρησιμοποιείται από αυτούς ή τους φίλους τους, έναντι κάποιας απόδοσης). Δηλαδή, εάν κάποιος αγοραστής ενός διαμερίσματος / bungalows ή κατοικίας επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το ανωτέρω ακίνητο για έναν μόνο μήνα, του παρέχεται η δυνατότητα να δώσει το ακίνητό του προς διαχείριση στο συγκρότημα για τους υπόλοιπους μήνες που δεν έχει το ‘fraction’ μερίδιο, έναντι κάποιας απόδοσης. Με αυτόν τον τρόπο και αυτός απολαμβάνει απόδοση από την επένδυσή του, αλλά και το συγκρότημα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα επιπρόσθετο ακίνητο για να αυξήσει τις κλίνες που εκμεταλλεύεται, χωρίς όμως να προβεί στην αντίστοιχη επένδυση. Έτσι για γεγονότα που το συγκρότημα χρειάζεται περισσότερες κλίνες π.χ. μεγάλα συνέδρια, διεθνείς αγώνες golf – tennis κ.λ.π. σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες χρησιμοποιεί τις κατοικίες τους με αμοιβαίο όφελος”.

TDN: Αλήθεια σας ενδιαφέρει η επέκταση σε ανάλογες επενδύσεις στην Κύπρο ή άλλες γειτονικές χώρες;

Κ.Σ.: “Το τελευταίο διάστημα τόσο εγώ προσωπικά όσο και στελέχη του ομίλου έχουμε πραγματοποιήσει σειρά ταξιδίων στην Κύπρο, αλλά και στις Βαλκανικές χώρες όπου εξετάσουμε διάφορες προτάσεις. Ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής έχει έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό και αυτό θα συνεχίσουμε και στο μέλλον”.

TDN: Πέρσι, λίγο πριν τις εκλογές ξεσηκώθηκε θόρυβος από την πρόθεση σας να ξεκινήσετε τη δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών στην περιοχή. Η πρόθεσή σας ξεσήκωσε αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων κι έγινε θέμα του προεκλογικού αγώνα. Σε ποια φάση βρίσκεται αυτό το σκέλος της επένδυσης. Έχει ‘παγώσει’;

Κ.Σ.: “Θέλουμε φυσικά να προχωρήσουμε στην τουριστική οικιστική ανάπτυξη σύμφωνα πάντα με τις υφιστάμενες σχετικές ειδικές διατάξεις και τα δικαιώματα τα οποία έχουν εκχωρηθεί με βάση αυτές στο συγκρότημα και τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί. Σε τακτικά χρονικά διαστήματα ενημερώνουμε όλους τους αρμόδιους φορείς για την αναγκαιότητα αυτής της επένδυσης αλλά δυστυχώς, ενώ οι περισσότεροι κατανοούν και αναγνωρίζουν το δίκαιο των αιτημάτων μας, επί της ουσίας τίποτε δεν προχωρά. Φυσικά οι ανταγωνιστές μας σε εθνικό επίπεδο δηλαδή άλλες μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Κύπρος κ.λ.π.) δεν περιμένουν πότε εμείς θα ξυπνήσουμε από το λήθαργο μας και προχωρούν δυναμικά αυξάνοντας συνεχώς τα μερίδια τους στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Αν χάσουμε και την επόμενη πενταετία, όπου όλες οι διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι εξαντλούνται τα οφέλη από την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων, τότε ειλικρινά πιστεύω ότι θα μιλάμε για άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα μας”.

TDN: Τότε είχατε υποστηρίξει ότι η δυνατότητα ανέγερσης των κατοικιών προβλέπονταν από τη σύμβαση που είχατε υπογράψει. Θέλετε να μας θυμίσετε την υπόθεση; Προβλεπόταν πράγματι κάτι τέτοιο;

Κ.Σ.: “Στο Πόρτο Καρράς ισχύει ειδικό πολεοδομικό καθεστώς το οποίο έχει επικυρωθεί από όλες τις κυβερνήσεις και υπάρχει στο σχετικό συμβόλαιο που έχει συνυπογραφεί από τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης και μας μεταβιβάστηκε από τις κρατικές Τράπεζες ΕΤΕ, ΕΤΒΑ, ΕΤΕΒΑ, όταν αγοράσαμε το συγκρότημα. Εμείς δεν ζητάμε κάτι παραπάνω παρά μόνο όσα μας αντιστοιχούν με βάση το συμβόλαιο. Από κει και μετά έχει υπάρξει μια τρομερή διαστρέβλωση της πραγματικότητας με σενάρια που δεν μπορώ να παρακολουθήσω. Είναι λυπηρό να απασχολώ ανθρώπους στο όμιλο για να στέλνουν διαψεύσεις σε ανακριβή δημοσιεύματα ή υπομνήματα για πράγματα τα οποία σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα είχαν καν δημιουργηθεί”.

TDN: Τι σκοπεύετε να κάνετε από δω και πέρα;

Κ.Σ.: “Στο Porto Carras αγωνίζομαι πέντε χρόνια και δεν κατόρθωσα ακόμα να κάνω ανταποδοτική την επένδυση. Δεν περιμένω να γίνει απόσβεση των χρημάτων άμεσα, ούτε την επόμενη δεκαετία ή δεκαπενταετία, αλλά περιμένω τα λειτουργικά έξοδα να καλύπτονται τουλάχιστον από τα έσοδα και να μένουν οι αποσβέσεις του κεφαλαίου που έγιναν για την σημαντική αυτή επένδυση. Θεωρώ ότι αν δεν βοηθήσει η πολιτεία σε αυτή την περίπτωση για τέτοιες επενδύσεις, τότε είναι καταδικασμένη η Ελλάδα από μη επενδυτικές δραστηριότητες. Είναι καταδικασμένη αναμφίβολα.

Βέβαια, αν δεν βρούμε ανταπόκριση μέσα στην ελληνική επικράτεια είτε με διαδικασίες διοικητικές πρώτα μέσω των διαφόρων υπηρεσιών, έχουμε υπόψη μας να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη ή την διαιτησία. Εάν δεν βρούμε στον ελληνικό χώρο το δίκιο μας θα προσφύγουμε αναγκαστικά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εκεί ελπίζουμε να δικαιωθούμε. Τουλάχιστον αυτό λένε οι νομικοί μας σύμβουλοι”.

TDN: Τελευταία έχετε εισέλθει και στο χώρο του real estate μαρινών. Όμως, αντιμετωπίζετε αρκετά προβλήματα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Ποιος είναι ο λόγος που έχουν σταματήσει τα έργα;

Κ.Σ.: “Δυστυχώς στην Ελλάδα επικρατεί πολυνομία, πολυαρχία, διάσπαση των αρμοδιοτήτων σε πολλά υπουργεία και υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε και το ίδιο το κράτος να καταρτίσει συμβάσεις χωρίς προβλήματα. Εμείς έχουμε κάνει μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των μαρινών, αλλά όταν ο οποιοσδήποτε με απλή προσφυγή μπορεί να μπλοκάρει έργα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, γιατί το επιτρέπει το νομικό πλαίσιο, τότε καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει κανένα έργο και δεν πρόκειται να γίνουν σοβαρές επενδύσεις είτε από ελληνικά είτε από ξένα κεφάλαια”.

TDN: Επί χρόνια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο μαρινών αλλά δεν το καταφέρνουμε. Τι φταίει;

Κ.Σ.: “Εκτός αυτών που σας ανέφερα προηγουμένως πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι μόνο σε ένα καθεστώς διαφάνειας, απλούστευσης των διαδικασιών και ξεκάθαρων όρων μπορεί να ευδοκιμήσει ένα υγιές επιχειρηματικό κλίμα και να γίνουν αξιόλογες επενδύσεις που θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, που τόσο ανάγκη τις έχει ο τόπος αλλά και να προσδώσουν νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία. Παρατηρώ, με θλίψη είναι η αλήθεια, τη γειτονική Τουρκία να προχωρά δυναμικά σ΄ αυτόν τον τομέα και να γεμίζει με νέες, σύγχρονες μαρίνες τα παράλια του Αιγαίου και εμείς να μην μπορούμε να τελειώσουμε ένα έργο”.

TDN: Μπορείτε να κάνετε πρόβλεψη για την επανέναρξη των εργασιών;

Κ.Σ.: “Ακριβές χρονικό όριο δεν μπορώ να σας δώσω από τη στιγμή που υπάρχουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας”.

TDN: Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει ώστε να δημιουργηθούν ταχύτατα οι μαρίνες που χρειάζονται; Πείτε μας μερικά πρακτικά βήματα που θα πρέπει να γίνουν.

Κ.Σ.: “Απλούστευση των διαδικασιών. Χρονική δέσμευση των αρμοδίων υπηρεσιών στα θέματα των αδειών. Λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερη επικοινωνία μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων ώστε να λύνονται τα θέματα και να μην χρονίζουν”.

TDN: Η Τεχνική Ολυμπιακή δραστηριοποιείται με επιτυχία στην αμερικανική αγορά. Και μπορεί στην Ελλάδα να δυσκολεύεστε με τις παραθεριστικές κατοικίες αλλά στις ΗΠΑ φαίνεται πως τα καταφέρνετε καλύτερα. Δώστε μας μερικά στοιχεία για τη δραστηριότητα της εταιρίας σας στις ΗΠΑ.

Κ.Σ.: “Πράγματι το 75 – 80% της δραστηριότητας του ομίλου είναι στο εξωτερικό. Στην Αμερική έχουμε σημαντική δραστηριότητα, στο real estate, από το 1999, αγοράζουμε την γη και κατασκευάζουμε πολυτελείς βίλες. Δηλαδή παίρνουμε μια περιοχή, προγραμματίζουμε τα έργα υποδομής για να επεκταθεί το σχέδιο πόλεως εκεί και εν συνεχεία κατασκευάζουμε αφενός τα έργα υποδομής και αφετέρου τις πολυτελείς κατοικίες, που είναι συνήθως διώροφες και μονοκατοικίες, σε αναπτυσσόμενες περιοχές, σε εννέα πολιτείες της Αμερικής. Έχουμε ιδρύσει εκεί 253 υποκαταστήματα μέχρι στιγμής. Το 2002, συγχωνεύσαμε τη Newmark Homes η οποία ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Nasdaq με την Engle Homes και την μετονομάσαμε Technical Olympic USA. Ήδη από το Νοέμβριο του 2004 η εταιρία αυτή μπήκε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στο NYSE και την διαγράψαμε από το Nasdaq. Ήταν μια τιμητική διάκριση όταν εγώ προσωπικά ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τεχνικής Ολυμπιακής άνοιξα το χρηματιστήριο στις 9 Νοεμβρίου 2004 που η εταιρία μπήκε και πρωτοδιαπραγματεύτηκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Το 2004 παραδώσαμε περί τα 7.300 μονοκατοικίες, έχουμε τζίρο πάνω από 2 δισ. δολάρια με προοπτικές το επόμενο έτος για σημαντική αύξηση με καθαρά κέρδη για το 2004 119 εκατ. δολάρια. Κατά το Forbes, κατατασσόμαστε μέσα στις platinum εταιρίες της Αμερικής, γιατί για μια πενταετία έχουμε μεγάλη ανάπτυξη πάνω από το 10% ετησίως. Το Forbes προβλέπει ότι και τα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουμε τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης γι’ αυτό μας έχει κατατάξει στην πρώτη 10άδα των μεγαλύτερων εταιριών της Αμερικής. Ήδη εκτός από τις δύο πρώτες εταιρίες της Αμερικής έχουμε αγοράσει άλλες πέντε εταιρίες μέχρι τώρα στην Αμερική, τις οποίες έχουμε ενσωματώσει στην Technical Olympic USA και προγραμματίζουμε να επεκταθούμε και σε νέες πολιτείες και σε νέα υποκαταστήματα πέραν των όσων έχουμε δημιουργήσει στην Αμερική με τρομερή δραστηριότητα”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024