Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςFocus σε ένα ΘέμαEduTourism: Γνωρίζοντας τη γαστρονομική παράδοση της Αθηένου
Εναλλακτικός τουρισμός

EduTourism: Γνωρίζοντας τη γαστρονομική παράδοση της Αθηένου

EduTourism-Athienou1

Οι προορισμοί που προτείνει το EduTourism στο πλαίσιο επίσκεψης στην Λευκωσία της Κύπρου ταιριάζει σε επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν τον τόπο μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, συνδυάζοντας τη διασκέδαση, το φαγητό και τον τουρισμό με την εκπαίδευση.

Η Αθηένου της Κύπρου έχει μακρά παράδοση στην αρτοποιία, η οποία περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και φημίζεται για το ευρέως αποκαλούμενο στρογγυλό «κοινό ψωμί» της Κύπρου. Τα κύρια συστατικά του είναι το ντόπιο αλεύρι από το οποίο αφαιρούνται μόνο τα πίτερα, το νερό και το αλάτι. Παράλληλα, η παρασκευή του ψωμιού είναι συνδεδεμένη με κοινωνικές και θρησκευτικές πρακτικές, τις οποίες εξακολουθούν να διατηρούν σήμερα κυρίως οι γυναίκες της κοινότητας, όπως τις έμαθαν από τις μητέρες τους και τις γιαγιάδες τους.

Αυτή η παράδοση συνεχίζεται και σήμερα και παρουσιάζεται στον αναπαλαιωμένο αλευρόμυλο και στο σύγχρονο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου. Το μουσείο και οι δραστηριότητες που προσφέρει απευθύνονται σε σχολικές ομάδες, σε οικογένειες και παιδιά, αλλά και σε φοιτητές/ερευνητές.

Όσον αφορά στους μαθητές και στις σχολικές επισκέψεις τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμόζονται στις ανάγκες τους έτσι, ώστε να εξασφαλίζεται η δημιουργία μιας μοναδικής μουσειακής εμπειρίας.

EduTourism-Athienou2

Το λοκούμι του γάμου περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Μοιάζει με κουραμπιέ και κατά την παράδοση προσφέρεται ως κέρασμα στους καλεσμένους του γάμου στην Κύπρο. Στην Αθηένου οι παραγωγοί συνεχίζουν να διατηρούν την παραδοσιακή συνταγή με τα αγνά υλικά. Το λοκούμι περιέχει αλεύρι από ντόπιο σιτάρι, σιμιγδάλι χοντρό, μπέικιν πάουτερ, βούτυρο, ζουμί από ξύλα κανέλας, ροδόσταγμα και κονιάκ. Στη μέση τοποθετούν καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς αμυγδάλου με κανέλα. Σήμερα το λοκούμι παρασκευάζεται από τουλάχιστον επτά βιοτεχνίες, ζαχαροπλαστεία και βιομηχανίες της Αθηένου.

EduTourism-Athienou3

Η Αθηένου είναι επίσης γνωστή στην Κύπρο για τη γαλακτοβιομηχανία της και τα διάφορα τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται με ντόπιο γάλα, συμπεριλαμβανομένου και του παραδοσιακού χαλλουμιού και της αναρής. Οι επισκέπτες του χωριού μπορούν να παρακολουθήσουν διάφορους παραγωγούς τυριού να φτιάχνουν Χαλλούμι και αναρή ενώ ζωντανές επιδείξεις διοργανώνονται και στην αναπαλαιωμένη οικία του πατρός Καλλίνικου Σταυροβουνιώτη. Η Αθηένου τέλος ήταν πάντοτε γνωστή για την παρασκευή κεφαλοτυριού και κασκαβαλιού.

Οι προορισμοί που προτείνει το EduTourism στο πλαίσιο επίσκεψης στην Λευκωσία της Κύπρου ταιριάζει σε επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν τον τόπο μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, συνδυάζοντας τη διασκέδαση, το φαγητό και τον τουρισμό με την εκπαίδευση.

InterregΗ Πράξη EduTourism υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024