Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΜελέτες και ΈρευνεςΈκθεση της HOTREC σε συνεργασία με την TOPOSOPHY για τη νομοθεσία των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη

Έκθεση της HOTREC σε συνεργασία με την TOPOSOPHY για τη νομοθεσία των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη

Η έκθεση διατυπώνει με σαφήνεια τους στόχους που θα εξυπηρετήσει η εισαγωγή αποτελεσματικών, αναλογικών και δίκαιων κανόνων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως την εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού με άλλους παρόχους υπηρεσιών τουριστικών καταλυμάτων.

Η Συνομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (HOTREC), προχώρησε στη δημοσίευση του HOTREC Position Paper on EU-wide Regulation of Short-term Rentals. Η έκθεση εκπονήθηκε από την TOPOSOPHY και περιλαμβάνει συστάσεις και κατευθύνσεις σε σχέση με την επερχόμενη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί επιστέγασμα της συνεργασίας ανάμεσα στην HOTREC και την TOPOSOPHY, όπως αυτή ξεκίνησε το 2015 με την εκπόνηση της αναφοράς “Levelling the Playing Field” και συνεχίζεται έκτοτε, σε ετήσια βάση, με ένα πλήθος μελετών, συναντήσεων εργασίας και διαδικτυακών webinar με τους 47 οργανισμούς-μέλη της HOTREC (ανάμεσά τους και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος) από 36 χώρες της Ευρώπης.

Η έκθεση διατυπώνει με σαφήνεια τους επίκαιρους και διαφορετικούς στόχους τους οποίους θα εξυπηρετήσει η εισαγωγή αποτελεσματικών, αναλογικών και δίκαιων κανόνων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις:

  • Εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού με άλλους παρόχους υπηρεσιών τουριστικών καταλυμάτων.
  • Διασφάλιση ότι η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων δεν υπονομεύει την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση για τους κατοίκους.
  • Προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων ανά γειτονιά.
  • Διασφάλιση ότι η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων συμβάλλει αποτελεσματικά στην τοπική οικονομία και στην ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έκθεση αξιοποιεί στοιχεία και δεδομένα τόσο από δευτερογενείς πηγές όσο και από συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους δημόσιων φορέων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Οι συνεντεύξεις έλαβαν χώρα στο γ’ τρίμηνο του 2022.

Οι βασικές ενότητες της έκθεσης αφορούν:

  • Τα πολλαπλά ορόσημα (π.χ. παρεμβάσεις νομοθετικού περιεχομένου, πρωτοβουλίες από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, δικαστικές αποφάσεις) που έχουν συντελέσει στην εξέλιξη των υπηρεσιών και των ρυθμίσεων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
  • Τις τάσεις προσφοράς και ζήτησης που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων μετά την πανδημία.
  • Μια σειρά διδάγματα από την εφαρμογή κανόνων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε προορισμούς από την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική.
  • Αναλυτικές κατευθύνσεις για τους τύπους δεδομένων που θα καταστήσουν αποτελεσματική την εφαρμογή των κανόνων.
  • Τις συστάσεις της HOTREC για διαφορετικούς κανόνες (π.χ. εγγραφή σε μητρώο βραχυχρόνιων μισθώσεων, φορολόγησης, ασφάλεια και προστασία των καταναλωτών, διαμοιρασμός δεδομένων ανάμεσα στις πλατφόρμες και τις αρμόδιες αρχές).
Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024