Συνταγή από τον exeutive chef Ευάγγελο Μπιλιμπά.
Το χταπόδι, στη διατροφή των Ελλήνων, έχει γράψει τη δική του ιστορία. Αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα και αγαπημένα νηστίσιμα πιάτα των νησιωτών, καθώς αφθονεί στην τροφοδότρα θάλασσα του Αιγαίου. Πλούσιο σε ωμέγα-3 που ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του κυκλοφορικού και του ορμονικού συστήματος κι έχουν ευνοϊκές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία. Το χταπόδι, αποτελεί επίσης σημαντική πηγή σιδήρου, χαλκού, βιταμινών Β6 και Β12, φωσφόρου, ψευδάργυρου, μαγνησίου και καλίου, ενώ χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Η συνταγή: Χταπόδι μεθυσμένο με γλυκό, λιαστό σαμιώτικο κρασί και πράσο γεμιστό με φασολάκια, ταχίνι και πορτοκάλι.
Υλικά:
(Για το χταπόδι)
- Χταπόδι 1500 gr.
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
- 6 κόκκους πιπέρι
- 6 κόκκους μπαχάρι
- 200 ml Samos Nectar, το γλυκό λιαστό μοσχάτο κρασί του Συνεταιρισμού της Σάμου
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε το χταπόδι. Τοποθετούμε τα πλοκάμια σε sous vide (σακκουλίτσα μαγειρέματος) μαζί με όλα τα μυρωδικά, το γλυκό λιαστό και παλαιωμένο Samos Nectar και το μαγειρεύουμε στους 77°C για 4 ώρες. Μετά τις 4 ώρες, τοποθετούμε τη σακούλα σε παγωμένο νερό, για να σταματήσουμε το μαγείρεμα.
Πράσο γεμιστό με χάντρες και ταχίνι
Υλικά:
- 4 πράσα ( το λευκό τους μέρος)
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
- 200 γραμ. φασολάκια φρέσκα (χάντρες)
- 100 ml ταχίνι
- 100 ml χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 50 ml ζωμό λαχανικών
Βάζουμε τα φασολάκια σε σακούλα με το ζωμό λαχανικών, το ταχίνι, το ξύσμα και το χυμό και τοποθετούμε για μια ώρα στους 85 βαθμούς. Κρυώνουμε και γεμίζουμε με αυτά, τα πράσα. Σερβίρουμε το χταπόδι μαζί με τα γεμιστά πράσα, σε έναν συνδυασμό υγιεινών όσο και πεντανόστιμων γεύσεων!
Το Samos Nectar είναι ένα από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο. Παράγεται από υπερώριμο, λιαστό σταφύλι της ποικιλίας “άσπρο μικρόρωγο Μοσχάτο Σάμου”. Οίνος φυσικώς γλυκύς, παλαιώνει 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Η φροντισμένη καλλιέργεια από τους έμπειρους αμπελουργούς του νησιού, σε ένα υψηλής αποστράγγισης έδαφος στα πλαίσια μίας ΠΟΠ ζώνης που ευνοείται από ένα ποικίλο μικροκλίμα και στη συνέχεια, η προσεγμένη οινοποίηση, έχουν αναδείξει το Samos Nectar σε ένα μοναδικό κρασί. Είναι ένα από τα πλέον βραβευμένα κρασιά του Συνεταιρισμού. Μετρώντας τα βραβεία του στην υψηλότερη κατηγορία των διεθνών διαγωνισμών, διαπιστώνουμε πως ξεπερνούν τα 100 (!). Επίσης, έχει τιμηθεί με 8 Grand Gold βραβεία, 3 Double Gold, ενώ έχει διακριθεί πολλές φορές και στην κατηγορία Trophy ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε χιλιάδες ετικέτες του διεθνούς αμπελώνα. Βέβαια, αυτό που αποτελεί μοναδικό αριστείο ποιότητας είναι το γεγονός πως τα τελευταία 21 ΧΡΟΝΙΑ δεν έχει υπάρξει ούτε μία χρονιά που να μην έχει τιμηθεί με διεθνές βραβείο.
Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.