Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσιάσεις εξοπλισμούΠρόταση για τη Μ. Εβδομάδα: Χταπόδι 'μεθυσμένο' με λιαστό σαμιώτικο κρασί

Πρόταση για τη Μ. Εβδομάδα: Χταπόδι 'μεθυσμένο' με λιαστό σαμιώτικο κρασί

Συνταγή από τον exeutive chef Ευάγγελο Μπιλιμπά.

Το χταπόδι, στη διατροφή των Ελλήνων, έχει γράψει τη δική του ιστορία. Αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα και αγαπημένα νηστίσιμα πιάτα των νησιωτών, καθώς αφθονεί στην τροφοδότρα θάλασσα του Αιγαίου. Πλούσιο σε ωμέγα-3 που ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του κυκλοφορικού και του ορμονικού συστήματος κι έχουν ευνοϊκές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία. Το χταπόδι, αποτελεί επίσης σημαντική πηγή σιδήρου, χαλκού, βιταμινών Β6 και Β12, φωσφόρου, ψευδάργυρου, μαγνησίου και καλίου, ενώ χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Η συνταγή: Χταπόδι μεθυσμένο με γλυκό, λιαστό σαμιώτικο κρασί και πράσο γεμιστό με φασολάκια, ταχίνι και πορτοκάλι.

Υλικά:
(Για το χταπόδι)

  • Χταπόδι 1500 gr.
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
  • 6 κόκκους πιπέρι
  • 6 κόκκους μπαχάρι
  • 200 ml Samos Nectar, το γλυκό λιαστό μοσχάτο κρασί του Συνεταιρισμού της Σάμου

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε το χταπόδι. Τοποθετούμε τα πλοκάμια σε sous vide (σακκουλίτσα μαγειρέματος) μαζί με όλα τα μυρωδικά, το γλυκό λιαστό και παλαιωμένο Samos Nectar και το μαγειρεύουμε στους 77°C για 4 ώρες. Μετά τις 4 ώρες, τοποθετούμε τη σακούλα σε παγωμένο νερό, για να σταματήσουμε το μαγείρεμα.

Πράσο γεμιστό με χάντρες και ταχίνι

Υλικά:

  • 4 πράσα ( το λευκό τους μέρος)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 200 γραμ. φασολάκια φρέσκα (χάντρες)
  • 100 ml ταχίνι
  • 100 ml χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 50 ml ζωμό λαχανικών

Πλένουμε καλά τα πράσα και τα χαράσσουμε μέχρι τη μέση. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε σακούλα μαζί με το ελαιόλαδο, ψήνουμε στους 85 βαθμούς για μια ώρα και 15 λεπτά. Τοποθετούμε τη σακούλα στο κρύο νερό, για να διακόψουμε το ψήσιμο.

Βάζουμε τα φασολάκια σε σακούλα με το ζωμό λαχανικών, το ταχίνι, το ξύσμα και το χυμό και τοποθετούμε για μια ώρα στους 85 βαθμούς. Κρυώνουμε και γεμίζουμε με αυτά, τα πράσα. Σερβίρουμε το χταπόδι μαζί με τα γεμιστά πράσα, σε έναν συνδυασμό υγιεινών όσο και πεντανόστιμων γεύσεων!

Το Samos Nectar είναι ένα από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο. Παράγεται από υπερώριμο, λιαστό σταφύλι της ποικιλίας “άσπρο μικρόρωγο Μοσχάτο Σάμου”. Οίνος φυσικώς γλυκύς, παλαιώνει 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Η φροντισμένη καλλιέργεια από τους έμπειρους αμπελουργούς του νησιού, σε ένα υψηλής αποστράγγισης έδαφος στα πλαίσια μίας ΠΟΠ ζώνης που ευνοείται από ένα ποικίλο μικροκλίμα και στη συνέχεια, η προσεγμένη οινοποίηση, έχουν αναδείξει το Samos Nectar σε ένα μοναδικό κρασί. Είναι ένα από τα πλέον βραβευμένα κρασιά του Συνεταιρισμού. Μετρώντας τα βραβεία του στην υψηλότερη κατηγορία των διεθνών διαγωνισμών, διαπιστώνουμε πως ξεπερνούν τα 100 (!). Επίσης, έχει τιμηθεί με 8 Grand Gold βραβεία, 3 Double Gold, ενώ έχει διακριθεί πολλές φορές και στην κατηγορία Trophy ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε χιλιάδες ετικέτες του διεθνούς αμπελώνα. Βέβαια, αυτό που αποτελεί μοναδικό αριστείο ποιότητας είναι το γεγονός πως τα τελευταία 21 ΧΡΟΝΙΑ δεν έχει υπάρξει ούτε μία χρονιά που να μην έχει τιμηθεί με διεθνές βραβείο.

Το χρώμα του είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, με όμορφες πορτοκαλί ανταύγειες. Στη μύτη επικρατούν αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, μελιού και ξηρών καρπών. Καλή οξύτητα, μεγάλη επίγευση με νότες καπνού. Ελίσσεται μεταξύ των αρωμάτων σταφίδας, δαμάσκηνων και καβουρντισμένης κανέλλας, ενώ στη γεύση παρουσιάζονται στοιχεία καραμέλας βουτύρου, σταφίδας, καρυδιού, ώριμου πορτοκαλιού, ακόμα και γαρύφαλλου, μπλεγμένα με τη γλυκύτητα και “ντυμένα” με εκπληκτική μεταλλικότητα που δίνει μία εντελώς νέα διάσταση στα γλυκό αυτό λιαστό κρασί. Στο στόμα επιφυλάσσει μια αναπάντεχη φρεσκάδα, που μπορεί να του εξασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι. Στην κατάλληλη θερμοκρασία (12-14 ο C), το Samos Nectar παίρνει τον έλεγχο του ουρανίσκου και μας ταξιδεύει μεταξύ έντονων αρωμάτων αλλά και μεστής, ώριμης γλυκύτητας. Συνθέτει ένα αρμονικό και ισχυρό σύνολο που μπορεί άνετα να συνοδεύσει πληθωρικά γλυκόξινα φαγητά αλλά και “δυνατά” γλυκά, όπως ο μπακλαβάς και η καρυδόπιτα, επιδόρπια σοκολάτας και καραμέλας ή γλυκές δημιουργίες με καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς. Ακόμη, συνδυάζεται με έντονα τυριά, όπως stilton (μπλε και λευκό), ωριμασμένες κεφαλογραβιέρες και διάφορα καπνιστά τυριά.

Ο executive chef κ. Ευάγγελος Μπιλιμπάς γεννήθηκε και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο νησί της Σάμου. Αγάπησε πολύ νωρίς τη μαγειρική τέχνη μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς του και της μητέρας του. “Ταξιδεύει” την ελληνική δημιουργική κουζίνα σε πολλές χώρες του κόσμου, συνδυάζοντας μαγευτικά τις ξεχασμένες νοστιμιές με τις σύγχρονες τεχνικές, αλλά και τις διατροφικές επιταγές του σήμερα. Στόχος της ζωής του είναι η ανάδειξη της “Πυθαγόρειας διατροφής” και ως επίλεκτο μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, την προωθεί με κάθε ευκαιρία.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024