Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσίασηΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Σε συνεργασία ήρθε πρόσφατα η Τravel Daily News με την Helmepa και αυτό γιατί ο στόχος ήταν και είναι κοινός “Να Σώσουμε Τις Θάλασσες” όπως επίσης, να καλέσουμε όλους τους ευαισθητοποιημένους επαγγελματίες του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τουριστικού κλάδου.

Η Helmepa γεννήθηκε οριστικά το 1982 από Έλληνες ναυτικούς και πλοιοκτήτες, με προτροπή του αείμνηστου Έλληνα πλοιοκτήτη Γιώργου Λιβανού, με όραμα ότι εθελοντικά θα αναλάβουν να εξαφανίσουν τη θαλάσσια ρύπανση και περιβαλλοντική ασυνειδησία όπου και αν υπάρχει.
Το όραμα όμως επιτυγχάνεται με στόχους, έτσι στόχος της Helmepa είναι να δημιουργήσει και να αφήσει πίσω της γέφυρες από συμβολή ανθρώπων, όπως και έχει γίνει με εφοπλιστές, αξιωματικούς, πλοιοκτήτες, πλοιάρχους, πληρώματος, δημιουργώντας έτσι ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στο χώρο της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ώστε μέσα από κοινές προσπάθειες να δείξουμε ότι είναι χρέος η κινητοποίηση όλων μας για να Σώσουμε Τις Θάλασσες.

Η HELMEPA έχει περίπου 15.000 μέλη εκ των οποίων τα περισσότερα μέλη είναι πλοία, πλοιοκτήτριες εταιρείες και ναυτικοί. Ως μέλη επιβαρύνονται οικονομικά μόνο οι εταιρείες και τα πλοία.

Για τον ναυτιλιακό χώρο η HELMEPA προσφέρει ετήσια εκπαιδευτικά προγράμματα, πληροφόρηση και ενημέρωση σε όλους τους εθελοντές μέλη.

Για το κοινό η HELMEPA προσφέρει μέσα από την Παιδική HELMEPA περιβαλλοντική ενημέρωση. Οι περιβαλλοντικές εκθέσεις καθώς και δραστηριότητες που γίνονται ετησίως φέρνει τα παιδιά ολοένα και πιο κοντά στο μήνυμά μας καθώς καλούνται να αναλάβουν πολλές δραστηριότητες που αφορούν βέβαια το θαλάσσιο περιβάλλον.

Helmepa Junior

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος δεν συνεχίζει τις προσπάθειές της μόνο στην Ελλάδα, αφού μέσω των MEPAs (Marine Environment Protection Associations) έχει γίνει γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο όπως : ΑUSMEPA (Αυστραλία) BRITMEPA (Βρετανία) CYMEPA (Κύπρος) TYRMEPA (Τουρκία) PHILMEPA (Φιλιππίνες) URMEPA (Ουρουγουάη) και δημιουργούνται οι : UKRAMEPA (Ουκρανία) HKMEPA (Κίνα –Χονγκ Κονγκ) IRANMEPA (Ιράν)

Όσο αφορά την συνεργασία της HELMEPA με Ελληνικούς φορείς της Πολιτείας συνεχίζεται εδώ και χρόνια όπως τα Υπουργεία Ναυτιλίας, Παιδείας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, το Λιμενικό Σώμα, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημιακούς φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, το Πολυτεχνείο.

Η HELMEPA προσφέρει στα μέλη της την σημαία της που είναι διεθνώς αναγνωρίσιμη από τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, το Πιστοποιητικό Μέλους με ετήσια ανανέωση, συμμετοχή στελεχών και ναυτικών στα εκπαιδευτικά σεμινάρια, άμεση ενημέρωση στις διεθνείς και εθνικές ναυτιλιακές νομοθεσίες καθώς και αποτελέσματα επιθεωρήσεων πλοίων σε λιμάνια, προβολή της περιβαλλοντικής ευαισθησίας του κάθε μέλους με την υποστήριξη συγκεκριμένων δράσεων ή παραγωγών της HELMEPA, δυνατότητα προώθησης προτάσεων που αφορούν σε τεχνικές και διαδικασίες που τηρούνται σε πλοία σε ανάλογες αρχές.

Αναφορικά με δραστηριότητες, τις αναλαμβάνει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους αρμόδιους φορείς ανά την Ελλάδα, αλλά και με υποστηρικτές, χορηγούς από την επιχειρηματική αγορά, εταιρειών με προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, καθώς και με τα εκάστοτε ΜΜΕ που αναλαμβάνουν την επικοινωνία των δραστηριοτήτων της HELMEPA στο ευρύ κοινό.

Γενικότερες δραστηριότητες της HELMEPA σε περίληψη :

  • ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΩΝ
  • ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • (ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ‘‘ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΧΩΡΙΣ
    ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ’’ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΕΧΕΙ ΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ (UNEP) ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (MIO-ECSDE) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΕΔΡΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ)
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΙΑΠΩΝΙΑ 2005, ΜΑΛΑΙΣΙΑ 2006 κλπ)
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ / ΗΜΕΡΙΔΕΣ / ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΙΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ
  • ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ HELMEPA
  • ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ
  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
  • ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ
  • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΥΡΟΥΣ
  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
  • ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΧΡΗΣΙΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ

Σε συνεργασία με κάποιους υποστηρικτές ή φορείς θα διοργανωθούν :

  • ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
  • ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ HELMEPA.

Μερικές πρόσφατες συνεργασίες της HELMEPA :

  • Με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε μια συνεργασία που θα αφορά στο παιδικό κοινό με πολλές και σημαντικές διοργανώσεις, εκδηλώσεις και ενέργειες.
  • Έχει θέσει υπό την αιγίδα της τα εξής συνέδρια που θα λάβουν χώρα το 2007 στην Ελλάδα :
    1. Το 17o International Association of Maritime Economists, ΙΑΜΕ, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα, 4-6 Ιουλίου 2007 με θέμα : Challenges and Trends in Shipping: Markets, Investments and Policies. Το συγκεκριμένο συνέδριο θα οργανωθεί και φιλοξενηθεί από το ALBA Graduate Business School.
      Το ΙΑΜΕ είναι ένα διεθνές φόρουμ κατά το οποίο γίνεται τόσο ανταλλαγή πληροφοριών όσο και απόψεων μεταξύ αυτών που ενδιαφέρονται για τα οικονομικά ζητήματα της ναυτιλίας, των λιμανιών και άλλων συναφών θεμάτων. Το ΙΑΜΕ αποτελείται από ακαδημαϊκούς, υψηλόβαθμα στελέχη και ρυθμιστές της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, που στο σύνολό τους φθάνουν τους 300 από περίπου 35 χώρες.
    2. Το Διεθνές Συμπόσιο σε θέματα Ναυτιλιακής Ασφάλειας και Προστασίας Περιβάλλοντος, το οποίο θα λάβει χώρα στις 20-21 Σεπτεμβρίου 2007 και του οποίου την διοργάνωση έχει αναλάβει το Μετσόβειο Πολυτεχνείο

Τέλος, η HELMEPA παρουσίασε στις 15 Ιανουαρίου 2007 το 24ο Εθελοντικό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα για Αξιωματικούς ΕΝ και στελέχη εταιρειών σε εκδήλωση που φιλοξένησε η εταιρεία- μέλος COSTAMARE SHIPPING CO SA για να παρουσιάσει το νέο Πρόγραμμα του 2007 όπου έχει γενικό τίτλο “Βελτιστοποίηση των Λειτουργιών των Πλοίων για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Ασφάλεια στη Θάλασσα”.

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024