Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΠαρουσίασηΗ οικονομία διαμοιρασμού και η τουριστική βιομηχανία

Η οικονομία διαμοιρασμού και η τουριστική βιομηχανία

Προοπτικές, Ευκαιρίες και Προκλήσεις aπό τους Roya Rahimi, Babak Taheri, Dimitrios Buhalis.

Η οικονομία του διαμοιρασμού ξεκίνησε από τις αρχές του 21ου αιώνα με γενικό στόχο το μοίρασμα  του πρόσθετου οφέλους μέσα από διαφορετικά μοντέλα επιχειρηματικότητας, βοηθώντας τους ανθρώπους να εξοικονομήσουν χρήματα. Δημιουργήθηκε με την οικονομία του διαμερισμού ένας καινούργιος τρόπος ταξιδιού, μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες κοινής χρήσης που διευκόλυναν την απευθείας συναλλαγή μεταξύ των απλών πολιτών για μοίρασμα σπιτιών και αυτοκινήτων, παραδοσιακών φαγητών και τοπικών πληροφοριών, επιτρέποντας τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που συνδέουν τους τουρίστες με την τοπική κοινωνία.

Η αύξηση της μη επαγγελματικής παροχής τουριστικών υπηρεσιών συνέβαλε στην ενίσχυση του εισοδήματος των ντόπιων κατοίκων και στη δημιουργία μικρών τοπικών επιχειρήσεων, δίνοντας έτσι εναλλακτικές και διαφοροποιημένες προτάσεις στον τουρίστα, μέσα από ουσιαστική πολιτιστική ανταλλαγή και βίωση της αυθεντικής τοπικής κουλτούρας. Πρόκειται για το οικονομικό σύστημα όπου περιουσιακά στοιχεία και υπηρεσίες μοιράζονται μεταξύ των ανθρώπων.

Η οικονομία του διαμοιρασμού βρίσκεται στο επίκεντρο πολυάριθμων τρεχουσών συζητήσεων που αφορούν στις νέες τεχνολογίες και καινοτόμες υπηρεσίες, τη βιωσιμότητα, τα μεγάλα δεδομένα και τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Αυτές οι τάσεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τους ξενοδόχους, τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και τις βιομηχανίες υπηρεσιών, καθώς αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού σε όλους τους κλάδους των υπηρεσιών. Αυτός ο επεξεργασμένος τόμος ενθαρρύνει τις νέες θεωρητικές και εμπειρικές εξελίξεις σχετικά με τις μελέτες της οικονομίας διαμοιρασμού στον τομέα των υπηρεσιών.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν από τους πρώτους ακαδημαϊκούς τόμους για το συγκεκριμένο θέμα που επικεντρώνεται στο μάρκετινγκ και τις διοικητικές επιπτώσεις ειδικά στον τουρισμό, το μάρκετινγκ υπηρεσιών και τις αστικές μελέτες. Γράφτηκε από μια διεθνή ομάδα συνεργατών και χρησιμοποιώντας πραγματικές περιπτωσιολογικές μελέτες, εξετάζει θέματα όπως:

  • Εισαγωγή και εννοιολόγηση της οικονομίας του διαμοιρασμού
  • Εθνική κουλτούρα και οικονομία διαμοιρασμού
  • Μεγάλα δεδομένα και ψηφιακό μάρκετινγκ στην οικονομία διαμοιρασμού
  • Το μέλλον της κινητικότητας σύμφωνα με την Uber
  • Επανεξέταση των μοντέλων τουρισμού στην εποχή της οικονομίας του διαμοιρασμού

Είναι ένας απαραίτητος τόμος για όλους όσους ερευνούν στον τομέα της οικονομίας διαμοιρασμού και επιθυμούν να μάθουν περισσότερα και να εμβαθύνουν στις επιπτώσεις που είχε και θα έχει στην τουριστική βιομηχανία και την ευρύτερη τουριστική οικονομία.

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024