Τελευταία νέα
HomeΣτήλεςΠαρουσίασηΝέο βιβλίο για σχεδιασμό και διαχείριση τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα
Βιβλιοπαρουσίαση

Νέο βιβλίο για σχεδιασμό και διαχείριση τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα

Σχεδιασμός και διαχείριση τουριστικών προορισμών: Στρατηγικές και χωρικές προσεγγίσεις

Το βιβλίο εξετάζει τουριστικούς προορισμούς ως χώρους, προϊόντα και ανθεκτικά συστήματα, προσφέροντας διεπιστημονικές προσεγγίσεις.

Το νέο βιβλίο «Σχεδιασμός και διαχείριση τουριστικών προορισμών: Στρατηγικές και χωρικές προσεγγίσεις» της Ευθυμίας Σαραντάκου και του Νικόλαου Γ. Καραχάλη μελετά τον τουριστικό προορισμό μέσα από την τριπλή υπόσταση που κατέχει ως κέντρο του τουριστικού φαινομένου: αρχικά ως χώρο και τόπο, στη συνέχεια ως τουριστικό προϊόν, αλλά εντέλει και ως ένα ολιστικά δυναμικό και ανθεκτικό σύστημα που συμβάλει άμεσα στην τουριστική ανάπτυξή του. Πρόκειται για το βιβλίο που προσεγγίζει την τουριστική και την τοπική ανάπτυξη με διεπιστημονική ματιά: μέσα από μια σειρά καλών παραδειγμάτων βιώσιμης προσέγγισης και αντιμετώπισης της ανάπτυξης των προορισμών.

Καθώς οι τουριστικοί προορισμοί από τη φύση τους διακατέχονται, διεθνώς, από ένα πολυσύνθετο σύμπλεγμα ανάπτυξης, η αναγκαιότητα σχεδιασμού αλλά και διαχείρισης αυτών προκύπτει ήδη από τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. Η διαδικασία του τουριστικού, αναπτυξιακού και χωρικού σχεδιασμού σε επίπεδο τουριστικού προορισμού πρέπει να προσαρμόζεται αποτελεσματικά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου, με βασικούς στόχους τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την προώθηση της τουριστικής δραστηριότητας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας – ελκυστικότητας των τουριστικών προορισμών. Η ευελιξία και η ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει ο τουρισμός, βοήθησε τους προορισμούς σε παγκόσμιο, αλλά και περιφερειακό επίπεδο, να διαχειριστούν αλλεπάλληλες κρίσεις, όπως αυτής της πανδημίας COVID-19, δημιουργώντας ήδη τις δομές συστηματικής παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Πλέον, η ανάγκη ενσωμάτωσης του τουριστικού σχεδιασμού στον συνολικό τοπικό σχεδιασμό είναι αναγκαία καθώς οι υποδομές που χαρακτηρίζουν τον τουρισμό, οι επιχειρήσεις και το μάρκετινγκ του τουριστικού γίγνεσθαι των προορισμών δεν επαρκούν για την ένταξη αυτών στο σχεδιασμό της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο σύγχρονος τουρισμός απαιτεί ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό και κατάλληλες πολιτικές ενίσχυσης των αναπτυξιακών διαδικασιών.

H ‘ομπρέλα’ της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης αφορά σε θέματα όπως η ορθολογική χρήση των πόρων, η κινητικότητα χωρίς αποκλεισμούς, η ρύθμιση της ανάπτυξης και η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, η ανάπτυξη «από κάτω προς τα πάνω», η κοινωνική συνοχή και η βελτίωση της ζωής των κατοίκων, ‘απαιτώντας’ συνεχή διαχείριση και προσαρμογή. Η κλιματική αλλαγή άγει ζητήματα, όπως αυτά της αύξησης της ανθεκτικότητας και της πράσινης μετάβασης, ως τα κυρίαρχα για τον σχεδιασμό προορισμών και δη των ευάλωτων. Ο τουρισμός πια αποτελεί τον μοναδικό τομέα της οικονομίας με θετικό πρόσημο για πολλές περιοχές χωρίς καμία τουριστική παράδοση, ενώ ο ανταγωνισμός εντείνεται συνεχώς μεταξύ αυτών, καθώς μετατοπίζεται από το εθνικό επίπεδο στο επίπεδο προορισμών. θέτοντας σε προτεραιότητα παράγοντες όπως του τοπικού στοιχείου και αίροντάς τους σε ‘συγκριτικό πλεονέκτημα’, με την ενδυνάμωση των μορφών του εναλλακτικού τουρισμού -αμφισβητώντας ή/και ενισχύοντας το κλασσικό μοτίβο διακοπών- στους προορισμούς επιβάλλεται να αυξήσουν την ελκυστικότητά τους μέσα στο στίβο της διεθνοποιημένης αγοράς: με «παραγωγή» διαφοροποιημένων προϊόντων υψηλής ποιότητας και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, μέσω της οποίας θα κάνουν και τη μετάβαση στους «έξυπνους προορισμούς» .

Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα μέρη, πιο συγκεκριμένα: Οι Τουριστικοί Προορισμοί – Στρατηγική, Διαχείριση και Διακυβέρνηση Τουριστικών Προορισμών – Σχεδιασμός Τουριστικού Προορισμού – Η χωρική Διάσταση στο Σχεδιασμό των Τουριστικών Προορισμών. Στα κεφάλαια των παραπάνω μερών αναγνωρίζεται η ανάγκη της διεπιστημονικής προσέγγισης της τουριστικής ανάπτυξης, ενσωματώνοντας την στο συνολικό τοπικό σχεδιασμό με αναπτυξιακό προγραμματισμό, χωροθέτηση των υποδομών, ρυθμίσεων χρήσης της γης κ.ά., με ειδικό χωρικό σχεδιασμό και πλαίσιο πολιτικών προς ενίσχυση των διαδικασιών ανάπτυξης.

Το βιβλίο «Σχεδιασμός και διαχείριση τουριστικών προορισμών: Στρατηγικές και χωρικές προσεγγίσεις» αποτελεί ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για τους φοιτητές, τα στελέχη και τους φορείς διαχείρισης προορισμών και για όλους όσους εμπλέκονται στη λειτουργία και στη διαχείριση του τουριστικού τομέα, καθώς αναδεικνύει πολλές καλές πρακτικές και μελέτες περίπτωσης από τη διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία.

Γιώτα Μοσχοπουλίδου
Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

17/09/2024
16/09/2024
13/09/2024
12/09/2024
11/09/2024
10/09/2024