Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΣυνέντευξηΔημήτρης Μπούχαλης:Η ταξιδιωτική βιομηχανία της Μεσογείου άργησε να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες

Δημήτρης Μπούχαλης:Η ταξιδιωτική βιομηχανία της Μεσογείου άργησε να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες

Δημήτρης Μπούχαλης:
Η ταξιδιωτική βιομηχανία της Μεσογείου άργησε να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες

TravelDailyNews: κ. Μπουχάλη είσαστε πρόεδρος στο συνέδριο “E-Tourism and Travel Distribution Southern Europe and Mediterranean”, που διοργανώνεται από το βρετανικό Eyefortravel  και το Travel Media Applications, στην Αθήνα στο τέλος του μήνα. Ποια πιστεύετε ότι είναι η επίδραση των νέων τεχνολογιών στην τουριστική αγορά;

Δημήτρης Μπούχαλης: Η τεχνολογία και το Διαδίκτυο έχει ήδη ξεσηκώσει τη τουριστική βιομηχανία και έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, τα περιθώρια κέρδους και τις δομές της διανομής. Η νέα εργαλεία της Πληροφρικής, της Επικοινωνίας, και της Τεχνολογίας ICT, (Information, Communication, and Technology) εισάγουν νέες δυνατότητες, οι οποίες παρέχουν, κατά συνέπεια, νέες ευκαιρίες, καθώς και σημαντικές προκλήσεις για όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτό είναι ήδη εμφανές στη Βόρεια Ευρώπη και την Αμερική, όπου τα ηλεκτρονικά και η άμεση διανομή είναι πλέον κοινή πρακτική.

Η τεχνολογία έχει ήδη δημιουργήσει προκλήσεις σε όλους τους μεσάζοντες του τουρισμού και τους προμηθευτές τουριστικών προϊόντων, καθώς εισάγουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα για την αντιμετώπιση της αυξημένης διαφάνειας στην αγορά και της άμεσης επαφής των καταναλωτών μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

TDN: Πως μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις; Ποια είναι η κατάσταση με τις επιχειρήσεις στην Νότια Ευρώπη και στη Μεσόγειο;

Δ. Μ.:Παρά το γεγονός ότι, η τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, είναι δύσκολο να προσφέρει βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις μιμούνται απλώς τους ανταγωνιστές τους. Ως εκ τούτου, η διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, μακροπρόθεσμα, είναι μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις και θα εξαρτάται μόνο από τη δυνατότητα τους να επιτύχουν δυναμική και διαρκή καινοτομία.

Σε αντίθεση με την νέα παγκόσμια πραγματικότητα, η ταξιδιωτική βιομηχανία της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου άργησε να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να αποτύχουν στην χρήση και αξιοποίηση των νέων εργαλείων ώστε να εκσυγχρονισθούν. Το συνέδριο αυτό «θα ανοίξει τα μάτια» σε νέες τεχνικές και μεθοδολογίες για τη διανομή και την εξυπηρέτηση των πελατών στο νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον. Η οικονομική κρίση ωθεί μια σειρά από δυναμικές αλλαγές και η τεχνολογία θα είναι κρίσιμη στην προσπάθεια προσέγγισης των καταναλωτών, τη δημιουργία καινοτόμων εμπειριών και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων όπως και των εξόδων διανομής.

Σαν πρόεδρος του συνεδρίου, πραγματικά ανυπομονώ να συμμετέχω σε συζητήσεις με το καταπληκτικό πάνελ των ομιλητών που παρατάσσονται σε αυτό το συνέδριο αλλά επίσης και να προσκαλέσω σε συνομιλία τους συνέδρους, με στόχο την μεγιστοποίηση της γνώσης όλων των συμμετεχόντων. Θα σας δω στην Αθήνα!”

 

*Ο Καθηγητής Δημήτρης Μπούχαλης είναι αναπληρωτής διευθυντής της ICTHR στο Bournemouth University και πρόεδρος του IFITT

Editors - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η συντακτική ομάδα του TravelDailyNews Greece & Cyprus διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία σε Β2Β τουριστική ειδησεογραφία καθώς επίσης και σε θέματα marketing και επικοινωνίας.

02/10/2023
29/09/2023
28/09/2023
27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023