Τελευταία νέα
HomeΣτήλεςΣυνέντευξηΓεράσιμος ΜπακογιάννηςΖητάμε σοβαρότητα στα θέματα που μας καίνε

Γεράσιμος ΜπακογιάννηςΖητάμε σοβαρότητα στα θέματα που μας καίνε

Τις απόψεις και εκτιμήσεις του για την φετινή πορεία του τουρισμού στην Χαλκιδική κατάθεσε στo TravelDailyNews ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (Ε.Ξ.Χ.), κ. Γεράσιμος Μπακογιάννης, χαρακτηρίζοντας την τουριστική περίοδο […]

Τις απόψεις και εκτιμήσεις του για την φετινή πορεία του τουρισμού στην Χαλκιδική κατάθεσε στo TravelDailyNews ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (Ε.Ξ.Χ.), κ. Γεράσιμος Μπακογιάννης, χαρακτηρίζοντας την τουριστική περίοδο που έληξε μία από τις πιο δύσκολες.

TravelDalyNews: Κύριε Μπακογιάννη ποια είναι η εκτίμησή σας για την τουριστική περίοδο που έληξε;

Γ.Μ: Ήταν από τις πιο δύσκολες χρονιές. Οι λόγοι είναι γνωστοί, δεν είναι μόνο το κτύπημα που έγινε στην Αμερική αλλά και η γενικότερη οικονομική κρίση που υπάρχει στην Ευρώπη. Το σπουδαίο όμως είναι ότι υπάρχει μία πτώση της καταναλωτικής συνείδησης του κόσμου. Όλοι κοιτάζουνε να περικόψουν λίγο τις δαπάνες τους και να ξοδέψουν όσο το δυνατόν λιγότερα ιδιαίτερα στην αγορά των υπηρεσιών. Έτσι η φετινή κίνηση είναι πεσμένη, από τη γερμανική αγορά πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πτώση περίπου -5%, από τη βρετανική αγορά θα κυμανθούμε στο μηδέν, δηλαδή δεν θα έχουμε ούτε αύξηση ούτε μείωση και όσον αφορά στην εσωτερική αγορά θα υπάρξει και από αυτή μία μικρή μείωση. Κοντολογίς η Χαλκιδική φέτος θα έχει μικρότερο ποσοστό πληρότητας από την προηγούμενη χρονιά, αλλά πιστεύω ότι είναι η πλέον ευνοημένη περιοχή σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας όπως είναι τα νησιά Ρόδος, Κως και Κρήτη. Κι’ αυτό γιατί κατάφερε να συγκρατήσει τις τιμές της και δεν προχώρησε σε αυξήσεις όπως έγινε σε άλλες περιοχές. Σε γενικές γραμμές ευελπιστώ όμως ότι θα αποδειχθεί όχι άσχημη χρονιά για τη Χαλκιδική, με μία μικρή πτώση.

Όσον αφορά στις προοπτικές για την ερχόμενη τουριστική περίοδο δεν είναι και τόσο ευχάριστες εφόσον δεν φαίνεται γρήγορη ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές χώρες, ειδικότερα στη Γερμανία. Αυτή η χρονιά θα είναι μία δύσκολη χρονιά.

TDN: Σε αυτή την κατάσταση έπαιξε ρόλο και ο ερχομός του ευρώ;

Γ.Μ: Δεν πιστεύω ότι ο ερχομός του ευρώ έπαιξε ρόλο στην πτώση της κίνησης. Απλούστατα με το ευρώ έχουμε μία εξίσωση τιμών, πολλοί βρήκαν ευκαιρία και αύξησαν τις τιμές τους και αναφέρομαι σε καταστήματα εκτός ξενοδοχείων. Θα επανέλθω όμως στις γενικότερες προοπτικές για να πω το εξής: Δυστυχώς ο ελληνικός τουρισμός είναι μονοδιάστατος. Δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις, δεν έχουμε τις υποδομές που θα επιτρέψουν να καλλιεργηθεί η τουριστική αγορά μας σε βάθος. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε σε περιόδους κρίσης όπως ήταν η χρονιά που πέρασε, να μπορούμε να αντλούμε κόσμο και από άλλες πηγές. Παράδειγμα έχουμε τον τουρισμό των golfers.

Η Γερμανία σήμερα έχει περί τα 10-12 εκατομμύρια golfers οι οποίοι κάθε χρόνο φεύγουν δύο και τρεις φορές και πάνε να παίξουν golf στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τελευταία και στην Τουρκία η οποία έκανε πολλά γήπεδα golf. Εμείς έχουμε μόνο τον τουρισμό των διακοπών. Γι’ αυτό λεω ότι ο τουρισμός είναι μονοδιάστατος στην Ελλάδα. Κάθε φορά που υπάρχει κρίση οι πρώτες χώρες που πλήττονται είναι αυτές που είναι σαν την Ελλάδα. Aρα χρειάζονται υποδομές που δεν τις βλέπω να γίνονται ούτε σε ένα, ούτε σε δύο, ούτε σε τρία χρόνια Σε άλλες μορφές τουρισμού όπως είναι ο ιαματικός, έχουμε ένα μοναδικό πλούτο που παραμένει αναξιοποίητος. Δεν μπορούμε να αναπτύξουμε τον αθλητικό τουρισμό αφού δεν έχουμε γήπεδα. Μία άλλη συναλλαγματοφόρος μορφή είναι ο συνεδριακός τουρισμός αλλά τι συνέδρια να πάρουμε αφού ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο στην περιοχή μας δεν υπάρχει. Απορροφώνται μόνο τα μικρά Τα μεγάλα των 10.000 – 15.000 ατόμων δεν μπορούμε να τα πάρουμε.

TDN: Όσον αφορά στον τομέα της διαφήμισης ποια είναι η γνώμη σας;

Γ.Μ: Νομίζω ότι γίνονται μπαλωματικές ενέργειες, χωρίς σοβαρές παρεμβάσεις. Δεν κάνουμε δουλειά σε βάθος, όπως κάνει για παράδειγμα η Τουρκία της οποίας η παρέμβασή είναι καθοριστική. Ας δούνε οι ιθύνοντες τι εντυπωσιακές παρουσιάσεις κάνει η Τουρκία στις διάφορες τουριστικές εκθέσεις, όπως π.χ στο Βερολίνο τον περασμένο Μάρτιο, σε σύγκριση με την μηδαμινή ελληνική παρουσία.

Τοπικά η Ε.Ξ.Χ προσπαθεί και παρεμβαίνει, όσο μπορεί να παρεμβαίνει, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει με μικρές βοήθειες από τη Νομαρχία, την Περιφέρεια και τον υπουργό μας τον Πάχτα που βοηθάει όσο μπορεί. Πλην όμως οι πόροι μας είναι πάρα πολύ μικροί και δεν μπορούμε να κάνουμε σοβαρές παρεμβάσεις. Βγάζουμε διάφορα φυλλάδια, βγάζουμε το directory, το οποίο ανανεώνουμε τώρα, βγάζουμε επίσης ένα φυλλάδιο το οποίο θα στείλουμε σε 15.000 γραφεία στη Γερμανία με τα ξενοδοχεία της περιοχής και πληροφορίες για την περιοχή μας, περνάμε κάτι στον Τύπο, αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλες παρεμβάσεις. Αλλά και αυτό δεν γίνεται με ένα μέτρο, δεν γίνεται με ένα ορίζοντα τριών ή πέντε χρόνων, αλλά με παρακάλια κλπ.

TDN: Η Κυβέρνηση μέχρι σε ποιο σημείο είναι αρωγός στη δική σας προσπάθεια; Το Κράτος πιστεύετε ότι πραγματικά αντιλαμβάνεται τη σημασία του Τουρισμού;

Γ.Μ: Αλίμονο αν δεν έχει κατανοήσει τη μεγάλη σημασία του τουρισμού που αποτελεί τον δεύτερο τομέα που αντλούμε το μεγαλύτερο κομμάτι των πόρων μας. Σίγουρα έχει κατανοήσει, δεν δίνει όμως τη μεγάλη σημασία που πρέπει να του δώσει. Και δεν είναι μόνο τα θέματα της προβολής είναι και άλλα θέματα στα οποία εμείς έχουμε εστιάσει την προσοχή μας και προσπαθούμε με παρεμβάσεις να τους κάνουμε να μας ακούσουν και να δώσουν λύσεις. Όμως ούτε εκεί ακουγόμαστε.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι το θέμα της βίζας. Η Βόρεια Ελλάδα έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσική αγορά και φέρνει πολύ κόσμο γιατί και το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ είναι κοντά στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη τουριστικοί πράκτορες που έχουν άριστες σχέσεις με τη συγκεκριμένη αγορά. Εμείς, Χαλκιδική και γενικότερα ως Βόρεια Ελλάδα, μπορώ να πω ότι προηγούμαστε των άλλων περιοχών στις σχέσεις με τη Ρωσία. Για το θέμα της βίζας έχουμε κάνει παρεμβάσεις, μέσω του νομάρχη και των βουλευτών μας με επερωτήσεις στη Βουλή αλλά τα λέμε σε ώτα μη ακουόντων. Με το προξενείο υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που παραμένει παρά τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει. Τώρα το τι συμφέροντα παίζονται, το τι γίνεται το τι δεν γίνεται πάνω απ’ το τραπέζι, κάτω απ’ το τραπέζι από δίπλα από ΄δω από ΄κει δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.

Δεν δίνονται οι λύσεις που αφορούν στη βίζα. Όλοι κωλυσιεργούν, βαριούνται να τις βγάλουν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αγανακτεί και να πηγαίνει σε άλλους προορισμούς όπως στην Τουρκία για την οποία απαιτούνται μόνο λίγα λεπτά για τη χορήγησή της και μικρό κόστος. Ή πάνε Κύπρο ή πάνε Ισπανία στην οποία ισχύει η συνθήκη Σένγκεν-το πρόβλημα που αναφέρουν κάθε φορά οι αρμόδιοι κρατικοί παράγοντες, ως να υπάρχει μόνο για μας- η οποία δέχεται τους τουρίστες που αρνούμαστε με τον τρόπο μας να δεχθούμε εμείς, προφυλασσόμενοι έτσι από τα…στίφη των Ρωσίδων και των κακοποιών στοιχείων. Απαιτούμε λοιπόν να δοθεί γρήγορα λύση με άμεση έκδοση της βίζας και με χαμηλό κόστος ώστε όταν υπάρχει κρίση στη Δυτική Ευρώπη η απώλεια να αντισταθμίζεται από την αγορά της Ρωσίας.

TDN:Ποια είναι η άποψη σας για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού;

Γ.Μ: Για την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να πριμοδοτήσει τους ξένους tour operators το ποσό των 40 ευρώ αν θυμάμαι καλά για κάθε άφιξη αλλά αυτό βραχυκύκλωσε, αφού η Ε.Ε. δεν το ενέκρινε με αποτέλεσμα να εκτεθεί η τουριστική ηγεσία στους ξένους τουριστικούς πράκτορες. Κι απ’ ότι ξέρω δεν έχουν πάρει δραχμή οι πράκτορες γι’ αυτό το ζήτημα. Χρειάζεται μία πιο σοβαρή αντιμετώπιση μία πιο σοβαρή μελέτη για την ενίσχυση αυτής της μορφής τουρισμού. Ένα άλλο θέμα, θα έλεγα εγκληματική ενέργεια, κατά του τουρισμού, ήταν η διακοπή πτήσεων της Ο.Α. την άνοιξη προς Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία την τελευταία στιγμή. Παρά τις παρεμβάσεις μας το αποτέλεσμα ήταν μηδέν. Αντί να ενισχύσουν τις πτήσεις και προς άλλες περιοχές αυτοί τις έκοψαν θεωρώντας ότι οι πτήσεις ήταν ζημιογόνες σε περίοδο που ξεκίναγε ο ανοιξιάτικος και καλοκαιρινός τουρισμός. Ζητάμε να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα τα θέματα που μας καίνε.

TDN: Συμφωνείτε με τον τρόπο που επιχειρήθηκε η αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΕΟΤ;

Γ.Μ: Εγώ πιστεύω ότι η αποκέντρωση του ΕΟΤ θα ωφελήσει παρά θα βλάψει. Γιατί πρέπει να μοιραστούν οι αρμοδιότητες και αν μην υπάρχει το κέντρο εξουσιών όπως είναι η Αθήνα και για οποιοδήποτε ζήτημα να τρέχουμε εκεί. Θα πρέπει όμως οι περιφερειακές υπηρεσίες να επανδρωθούν σωστά με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

TDN:Υπάρχουν δύο ακόμη θέματα που θέλω να ρωτήσω. Το ένα αφορά στην ύδρευση και το άλλο στην καθαριότητα.

Γ.Μ: Τώρα έθιξες ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή, αυτό του νερού, αφού δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες των ξενοδοχείων. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές πομόνες από τις οποίες αντλείται νερό για να ποτιστούν οι καλλιέργειες με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μία σωστή κατεύθυνση για το τι είδους καλλιέργεια να κάνει ο κάθε αγρότης με αποτέλεσμα να έχει κατέβει απελπιστικά χαμηλά ο υδροφόρος ορίζοντας στην περιοχή. Ένας αγρότης που αρδεύει περίπου 50 στρέμματα καλλιέργειες ξοδεύει σε 24ωρη βάση περίπου τα 600 κυβικά νερό, ποσότητα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 4-5 ξενοδοχείων. Ακούγεται ότι θα φέρουν νερό από τον Όλυμπο. Πρέπει να δοθεί άμεση λύση γιατί σε λίγο δεν θα έχουμε νερό να πιούμε.

Η καθαριότητα είναι ένα άλλο πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Ενώ έχουμε πανέμορφες ακτές και οι δήμοι μαζεύουν ένα σωρό λεφτά από τα τέλη παρεπιδημούντων που είναι ανταποδοτικά, εντούτοις οι δήμοι δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις απαιτήσεις. Το μηχάνημα νομίζω βγήκε μόνο μία φορά για να καθαρίσει τις παραλίες τις δικές μας και μέχρι το τέλος της χρονιάς ζήτημα είναι αν θα βγει ακόμη μία φορά για καθαρισμό. Πρόβλημα υπάρχει και στους δρόμους που γεμίζουν, ειδικά τα σαββατοκύριακα με σκουπίδια με αποτέλεσμα να δείχνουμε άσχημη εικόνα.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
17/09/2024
16/09/2024
13/09/2024
12/09/2024
11/09/2024
10/09/2024