Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΧανιά: Παραβιάσεις των συμβάσεων εργασίας – Παραιτούνται οι εργαζόμενοι στον τουρισμό
Εργασιακά

Χανιά: Παραβιάσεις των συμβάσεων εργασίας – Παραιτούνται οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

Ενόψει της εργασιακής κρίσης, έρχονται στα Χανιά εργαζόμενοι από τρίτες χώρες.

Όλες οι έρευνες συμφωνούν ότι φέτος η ελληνική σεζόν αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ και να ξεπεράσει ακόμα και τα προπανδημικά επίπεδα. Ωστόσο αυτοί οι υπολογισμοί είναι θεωρητικοί γιατί στην πράξη τα πράγματα δεν είναι ή άσπρο ή μαύρο.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό διανύουν μόλις τις πρώτες εβδομάδες από την έναρξη της σεζόν και ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες παραιτήσεις, εξαιτίας των συνθήκων εργασίας.

Για αυτό το μείζον θέμα μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων, Μανώλης Μπαμιάκης.

«Ήδη έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα μπει πολύς κόσμος στα Χανιά. Έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται η έλλειψη προσωπικού. Επίσης, έχουμε ήδη τα πρώτα προβλήματα, διότι κάποιοι εργοδότες έκαναν κάποιες συμφωνίες στο προσωπικό και δεν τις τηρούν και ήδη έχουμε τις πρώτες παραιτήσεις. Έχουμε και καταγγελίες ότι κάποιοι δεν έχουν προσωπικό και προσπαθούν με το ελάχιστο προσωπικό να βγάλουν την δουλειά, αρχίζουν φασαρίες και ήδη έχουμε τις πρώτες παραιτήσεις. Όσο θα αυξάνεται η ροή των τουριστών, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα θα υπάρχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μ. Μπαμιάκης

→Αναζητήστε εργαζόμενους όχι δούλους!

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει σύμβαση, κάποιοι συνάδελφοι έχουν καταφέρει να πάρουν πάνω από τη σύμβαση, αλλά στο τέλος δεν τηρείται η σύμβαση. Είχαμε μια καταγγελία από μια καμαριέρα, η οποία είχε συμφωνήσει ένα καλό χρηματικό ποσό για την θέση και ανακάλυψε ότι ο εργοδότης δεν την ασφάλιζε 8ωρη, την ασφάλισε 4ωρη, και σηκώθηκε κι έφυγε. Κάποιοι εργαζόμενοι έχουν πάρει πιο πάνω από την σύμβαση που υπάρχει και όσοι κακοί εργοδότες τα προηγούμενα χρόνια δεν εφάρμοζαν αυτά που έπρεπε, φέτος αναγκάστηκαν λόγω έλλειψης προσωπικού. Όσοι συνεχίζουν να κάνουν παραποντιές, θα την πληρώσουν ακόμα περισσότερο. Ο τουρισμός και οι πληρότητες ξεκινούν σταδιακά, όταν αυξηθούν οι πληρότητες, τότε θα φανεί το μέγεθος του προβλήματος», επεσήμανε.

Στο μεταξύ, ο κ. Μπαμιάκης υποστήριξε πως σε πολλά ξενοδοχεία, οι συνθήκες εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού είναι πιεστικές και πως οι εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν πέρα την δουλειά περισσότερων ατόμων: «Θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή στους προϊσταμένους των ξενοδοχείων, είτε λέγονται μετρ, είτε λέγονται σεφ, ότι στο τέλος βλέπω να δουλεύουν μόνοι τους., διότι δεν μπορούν να καταπιέζουν το προσωπικό να βγάλει δουλειά ένα άτομο για τρία άτομα. Έχουμε καταγγελίες για κακές συμπεριφορές. Στο τέλος θα κάνουν τη δουλειά μόνοι τους και θα αναγκαστούν να φύγουν κι αυτοί».

Σχετικά με την έλευση εργαζομένων από τρίτες χώρες, ο κ. Μπαμιάκης το επιβεβαίωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αμφισβητείται πλέον η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες:

⇒ΞΕΕ-ΠΟΞ: Ζητούν 80.000 πολίτες από τρίτες χώρες για την κάλυψη θέσεων εργασίας

«Σήμερα το πρωί μου είπαν ότι έχουν έρθει από Σιέρα Λεόνε, από Κονγκό κάποιες καμαριέρες και Μπαγκλαντές. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τους ανθρώπους, εργαζόμενοι είναι κι αυτοί. Το θέμα είναι να τηρηθούν οι συνθήκες εργασίας και να μην τους στοιβάξουν σε τίποτα υπόγεια να κοιμούνται 10-10 και να πληρώνουν ότι λένε οι συμβάσεις, είναι ξεκάθαρο. Να μην τους εκμεταλλευτούν αυτούς τους ανθρώπους κάποιοι κακοί εργοδότες. Έχουν έρθει κάποιοι εργαζόμενοι, αλλά το θέμα είναι τί προϊόν και τί υπηρεσίες θα προσφέρουμε. Διότι όταν φέρνεις έναν ανειδίκευτο και τον βάζεις σε μια κουζίνα να μαγειρέψει ή να καθαρίσει,  οι υπηρεσίες που θα προσφέρει είναι αντάξιες για τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων; Αυτό μαθηματικά κάποια στιγμή θα γυρίσει μπούμερανγκ σε όλους μας, και στους ξενοδόχους και στον ελληνικό τουρισμό, διότι θα γίνει μια τεράστια δυσφήμιση όταν δεν παρέχεις τις υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνει ο πελάτης, αυτός δεν θα ξαναέρθει, θα πάει κάπου αλλού».

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024