Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΣημαντική προβολή για την ελληνική γαστρονομική παράδοση

Σημαντική προβολή για την ελληνική γαστρονομική παράδοση

Σε ένα τεράστιο ευρωπαϊκό εκδοτικό εγχείρημα συμμετέχει η Ελληνική Ακαδημία Γεύσης, αντιπροσωπεύοντας και προωθώντας την ελληνική γαστρονομική παράδοση. Πρόκειται για την πρωτοβουλία δυο μεγάλων όσο και εξειδικευμένων εκδοτικών οίκων, του […]

Σε ένα τεράστιο ευρωπαϊκό εκδοτικό εγχείρημα συμμετέχει η Ελληνική Ακαδημία Γεύσης<.>, αντιπροσωπεύοντας και προωθώντας την<...> ελληνική γαστρονομική παράδοση. Πρόκειται για την πρωτοβουλία δυο μεγάλων όσο και εξειδικευμένων εκδοτικών οίκων, του γαλλικού "Editions Consulaires" και του γερμανικού "Koenemann Verlag", που αποφάσισαν να συγκεντρώσουν τη γαστρονομία των μεσογειακών χωρών σε δέκα μεγάλους τόμους, οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν ως μεσογειακή γαστρονομική εγκυκλοπαίδεια και θα μεταφραστούν σε έξι γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η ιαπωνική.

Η Ελληνική Ακαδημία Γεύσης (ΕΛΑΓ<.>) ανέλαβε την ευθύνη συντονισμού και τεκμηρίωσης της ελληνικής συμμετοχής και προετοίμασε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την αντιπροσωπευτικότερη παρουσίαση της χώρας μας σ' αυτήν την πρωτοβουλία. Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική συμμετοχή θα καλύψει ένα από τους δέκα τόμους ενώ ειδικά για την Κρήτη έχει προβλεφτεί και ξεχωριστή συμμετοχή σε ιδιαίτερο τόμο ο οποίος θα καλύψει τη γαστρονομία των μεσογειακών νησιών.

Στόχος της ΕΛΑΓ είναι η άρτια διεθνής προβολή του ελληνικού πολιτισμού και η διαχρονικότητα του μέσω των γαστρονομικών μας παραδόσεων. Παράλληλα, αποσκοπεί στο να αναδείξει τον πολιτισμό που δημιουργήθηκε σε ακριτικές περιοχές αλλά και στους τόπους όπου έζησαν και δημιούργησαν οι Έλληνες για χιλιάδες χρόνια, στις σημερινές αλησμόνητες πατρίδες. Επίσης, προσπαθεί να προβάλλει τα προϊόντα με τα οποία δημιουργήθηκε ο ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός, το ελαιόλαδο, τα προϊόντα σίτου, το κρασί, τα βότανα, συστατικά στοιχεία της διατροφικής ταυτότητας των Ελλήνων.

Δώδεκα γνωστοί Έλληνες σεφ έχουν αναλάβει τη συνολική παρουσίαση της ελληνικής γαστρονομίας. Οι σεφ αυτοί κατέληξαν σε συγκεκριμένες προτάσεις και ολοκληρώνουν την εργασία τους με επισκέψεις τους στο Παρίσι, σε ειδικές εγκαταστάσεις, όπου προετοιμάζονται και φωτογραφίζονται τα επιλεγμένα μενού. Το πρόγραμμα μετάβασης στη Γαλλία άρχισε να εφαρμόζεται από τα τέλη του Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου. Οι σεφ που την ελληνική γαστρονομία στην διεθνή αυτή έκδοση είναι οι: Αναστασάκης Γιώργος
Βενέρης Χριστόφορος
Βουτσινά Εύη
Δελβενακιώτης Παναγιώτης
Ευαγγέλου Σωτήρης
Ζέπος Σωτήρης
Καρούμπας Μιλτιάδης
Κατσάνης Νίκος
Κόβας Στέφανος
Λάπας Γιάννης
Πασπαράκης Αριστείδης
Τόλης Αναστάσιος
Η κάθε συνταγή θα παρουσιάζεται δίνοντας μια συνολική εικόνα της ιστορικής της εξέλιξης. Το ίδιο γίνεται και με εκείνες που αποτελούν εμπνεύσεις της σύγχρονης δημιουργικής κουζίνας, αλλά αποτελούν εξέλιξη της ελληνικής γαστρονομίας. Για την ολοκλήρωση της παρουσίασης αυτή έχει συγκεντρωθεί σημαντικό υλικό ιστορικά, λαογραφικά και εν γένει πολιτισμικά στοιχεία.

Τον γενικό συντονισμό της ελληνικής συμμετοχής έχει ο Πρόεδρος της ΕΛΑΓ κ. Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Την ιστορική και λαογραφική τεκμηρίωση ο Νίκος και η Μαρία Ψιλάκη. Υπεύθυνη της μετάφρασης στα γαλλικά και της διερμηνείας είναι η κ. Μαίρη Στεφανίδου. Σημαντική για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας είναι η συμβολή του κ. Νίκου Σκουλά, Αναπληρωτή Προέδρου, και του κ. Σταύρου Αρναουτάκη, μέλους του Δ.Σ. Χορηγός της μετάβασης των Ελλήνων σεφ στη Γαλλία είναι ο Ε.Ο.Τ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024