Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΣτην Ελλάδα το μεγαλύτερο γεγονός της παγκόσμιας οινοχοoΐας

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο γεγονός της παγκόσμιας οινοχοoΐας

Τον καλύτερο οινοχόο του κόσμου θα αναδείξει ο 12ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Οινοχόων (Sommelier), ο οποίος διεξάγεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ρόδο (18 – 21 Μαΐου 2007), […]

Τον καλύτερο οινοχόο του κόσμου θα αναδείξει ο 12ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Οινοχόων (Sommelier), ο οποίος διεξάγεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ρόδο (18 – 21 Μαΐου 2007), στο ξενοδοχείο<...>«Rodos Palace Hotel». Πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός της παγκόσμιας οινοχοoΐας και οι διοργανωτές της Διεθνούς Ένωσης Οινοχόων (ASI) περιμένουν, ότι περισσότεροι από 300 ειδικοί, από δημοσιογράφους μέχρι οινολόγους, θα παρακολουθήσουν το γεγονός, το οποίο πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια από το 1969, όταν ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση.

Εν τω μεταξύ δυναμική αποτυπώνεται η αύξηση του τζίρου που αφορά το κρασί στα ελληνικά εστιατόρια αλλά και παγκοσμίως, μιας και πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι το 40% του τζίρου των εσόδων ενός εστιατορίου προέρχεται από τις πωλήσεις κρασιού. Παράλληλα το κρασί φαίνεται να αποτελεί παγκοσμίως σημαντικό πόλο έλξης για τον τουρισμό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην Ιταλία το κρασί αποτελεί τον τρίτο λόγο για την επίσκεψη τουριστών από το εξωτερικό. Γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό, ότι ο 12ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Οινοχόων (Sommelier), ο οποίος θα διεξαχθεί στην χώρα μας αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό και εμπορικό γεγονός, δεδομένου ότι τα ελληνικά κρασιά θα έχουν την ευκαιρία να προβληθούν παγκοσμίως με απώτερο σκοπό να κατακτήσουν την θέση που τους αξίζει, στην παγκόσμια αγορά.

Τα αντικείμενα προς εξέταση κατά τη διάρκεια του 12ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Οινοχόων καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, όπως την προέλευση και την ποικιλιακή σύνθεση του κρασιού, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, πώς συνοδεύει τα διάφορα φαγητά, πώς σερβίρεται κλπ. Αφού όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί η δουλειά του οινοχόου είναι δύσκολη και απαιτητική. Με άλλα λόγια ο καλός «sommelier» πρέπει να έχει επαρκείς γνώσεις αμπελουργίας, οινολογίας, γευσιγνωσίας, μαγειρικής, αλλά και γνώσεις οργάνωσης και διοίκησης μονάδων εστίασης και φιλοξενίας.

Τη δεύτερη μέρα της διαγωνιστικής διαδικασίας οι τέσσερις φιναλίστ θα διαγωνισθούν ενώπιον της διεθνούς κριτικής επιτροπής, σε μία λαμπρή ανοικτή για το κοινό εκδήλωση, επιδεικνύοντας τις γνώσεις τους και το ταλέντο τους και διεκδικώντας την περιζήτητη πρώτη θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχετικά νέο, για την Ελλάδα, επάγγελμα του οινοχόου, απασχολεί σε παγκόσμια κλίμακα περισσότερο από 60.000 άτομα, απόλυτα εξειδικευμένα στο κρασί.

Οι οινοχόοι ή «sommelier», είναι εκπαιδευμένοι στο να επιλέγουν κρασιά και να διαμορφώνουν τους καταλόγους κρασιών στα εστιατόρια, να διαχειρίζονται τη λειτουργία μιας κάβας και γενικότερα, να συμβουλεύουν τους καταναλωτές στις οινικές τους επιλογές. Η ανάπτυξη του επαγγέλματος των «sommelier» τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, έχει συμβάλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον καίριο κλάδο του τουρισμού, αλλά και στην καλύτερη προβολή των ελληνικών κρασιών.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα λειτουργήσει έκθεση με κρασιά από όλο τον κόσμο, αντιπροσωπευτικά του τόπου καταγωγής τους, με στόχο να εκπροσωπηθούν διάφορες σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές αλλά και ελληνικά προϊόντα γαστρονομίας. Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οινοχόων (ASI) κ. Κώστας Τουλουμτζής αναφέρει: «Ο θεσμός του Παγκόσμιου Διαγωνισμού είναι απόλυτα καταξιωμένος στη συνείδηση των επαγγελματιών του πλανήτη αλλά και των απλών φίλων του κρασιού, ως μια μοναδική στιγμή έκφρασης των αμέτρητων πτυχών του επαγγέλματος του “sommelier” και της, με πανηγυρικό τρόπο, επιβεβαίωσης του αναντικατάστατου ρόλου του στην επικοινωνία και τη διάδοση του οινικού πολιτισμού».

Και προσθέτει: «Ταυτόχρονα, ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός αναδεικνύει και επιβραβεύει τις προσπάθειες των επαγγελματιών εκείνων που ακατάπαυστα επενδύουν στην προσωπική τους κατάρτιση και παιδεία, μελετώντας, ταξιδεύοντας, γνωρίζοντας και δοκιμάζοντας τα προϊόντα του κόσμου, επιχειρώντας στη συνέχεια να κάνουν τους πελάτες τους μέτοχους στις συγκινήσεις που αυτοί βίωσαν στη διάρκεια της μοναδικά γοητευτικής περιπλάνησής τους».

H «Association de la Sommellerie International» (ASI) είναι η παγκόσμια ένωση Oινοχοΐας και αποτελείται από 42 μέλη και 10 υποψήφια προς ένταξη μέλη. Τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα επαγγελματικής κατάρτισης, έχει ρίξει το βάρος της στην εξασφάλιση πιστοποίησης -ακόμα και πανεπιστημιακής- για την ολοκληρωμένη επαγγελματική κατάρτιση των “sommelier”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024