Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΑπεβίωσε ο τουριστικός επιχειρηματίας Βασίλης Καμπουράκης
Ξενοδοχία

Απεβίωσε ο τουριστικός επιχειρηματίας Βασίλης Καμπουράκης

Από τους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες του νησιού, αποτέλεσε ένα από τους βασικότερους συντελεστές ανάπτυξης του ροδιακού τουρισμού και ξενοδοχίας.

Σε ηλικία 88 ετών, απεβίωσε χθες ο Βασίλης Καμπουράκης, πατέρας του σημερινού δημάρχου Ρόδου, σε νοσοκομείο των Αθηνών όπου και νοσηλευόταν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ροδιακή”, ο Βασίλης Καμπουράκης ήταν ένας από τους πρωτοπόρους του ροδιακού τουρισμού, πάνω στους οποίους στηρίχθηκε το τουριστικό “θαύμα” της Ρόδου με σημαντική επιχειρηματική και κοινωνική δραστηριότητα.

“Ήταν από τους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες του νησιού. Γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1931 στη Αιθιοπία,  φοίτησε στη Ρόδο μέχρι τη Γ’ Γυμνασίου και στη συνέχεια το 1947 έφυγε και εγκαταστάθηκε στο Τζιμπουτί της τότε γαλλικής Σομαλίας. Εκεί ενώ εργαζόταν συνέχισε μαθήματα στη γαλλική εκπαίδευση. Στη δουλειά του ξενοδοχείου μυήθηκε πολύ νωρίς μόλις έφθασε στο Τζιμπουτί, κοντά στο θείο του, ο οποίος διατηρούσε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επι 40 χρόνια. Ενώ εργαζόταν και σπούδαζε, τις λίγες ελεύθερες ώρες του τις αφιέρωνε βοηθώντας το θείο του περνώντας από όλα τα τμήματα του ξενοδοχείου.

Μετά από 7 χρόνια εντατικής δουλειάς και αφού έμαθε όλη τη λειτουργία του ξενοδοχείου αγόρασε το 50% της επιχείρησης από το θείο του. Παράλληλα με το ξενοδοχείο είχε και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις και αντιπροσωπείες επιτυχημένων προϊόντων. Όταν ο θείος του αποσύρθηκε από τις επιχειρήσεις αγόρασε και το υπόλοιπο 50%. Στη Ρόδο επέστρεψε το 1960, όπου παντρεύτηκε με τη Βαλασία, το γένος Μαρκουλή, και απέκτησε δύο παιδιά: Τον Αντώνη (σημερινό δήμαρχο Ρόδου) και τη Μαίρη.

Το 1962 άρχισε τις οικοδομικές εργασίες του ξενοδοχείου Mediterranean δυναμικότητας 297 κλινών, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν τον Ιούνιο του 1964. Από το 1966 προγραμμάτιζε με τους συνεργάτες του νέες επενδύσεις και το 1968 έγινε ένας από τους κύριους μετόχους της εταιρείας, η οποία κατασκεύασε το ξενοδοχείο Rodos Palace.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, σε ψήφισμά της αναφέρει για το θάνατο του Βασίλειου Α. Καμπουράκη:

“Στο θλιβερό άκουσμα του θανάτου του Βασίλειου Α. Καμπουράκη  εξέχοντος μέλους της οικογένειας της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, πατέρα του δημάρχου Ροδίων, πρωτοπόρου του ροδιακού τουρισμού, ενός από τους πλέον σημαντικούς εκφραστές του οράματος μιας Ρόδου στην κορυφή του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ. της Ένωσης, εξέφρασε τη βαθιά του οδύνη για την απώλειά του, και ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:
1. Να εκδώσει το παρόν ψήφισμα.
2. Να αναβληθεί επ’αόριστον η προγραμματισμένη για τις 04/12/2019 Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών.
3. Να εκφράσουν τα μέλη του τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στους οικείους του εκλιπόντος.
4. Να παρασταθεί σύσσωμο το Δ.Σ. στην επικήδειο τελετή και να εκφωνηθεί επικήδειος λόγος.
5. Να παραμείνουν κλειστά τα γραφεία της Ε.Ξ.Ρ. επί τριημέρου.
6. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο και στην ιστοσελίδα της ΕΞΡ.

Ο πρόεδρος
Μανώλης Γ. Μαρκόπουλος

Ο γενικός γραμματέας
Κωνσταντίνος Μηνέττος”

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου αποφάσισε ομόφωνα τα εξής
1. Να παραστούν μέλη του Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία
2. Να αναγνωστεί από τον pρόεδρο επικήδειος
3. Να γίνει δωρεά εις μνήμην αξίας 600 ευρώ σε τρόφιμα στο φιλόπτωχο ταμείο της Μητρόπολης Ρόδου αντί στεφάνου
4. Να δημοσιευθεί το παρόν στον Tύπο.

Ο τ. δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε: “Με σεβασμό αποχαιρετάμε ένα επίλεκτο μέλος της ροδιακής κοινωνίας, ένα αγαπητό συμπολίτη μας, τον Βασίλη Καμπουράκη. Ένα άνθρωπο, διορατικό, πρωτοπόρο, με υψηλούς στόχους και σημαντικά επιτεύγματα, στους τομείς της επιχειρηματικής δράσης στον κλάδο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Αποτέλεσε ένα από τους βασικότερους συντελεστές ανάπτυξης του ροδιακού τουρισμού και συνέβαλλε στην ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας. Η συνεισφορά του μέσα από την πολύχρονη και πολυδιάστατη ενασχόληση του στον κλάδο αυτό είναι σημαντική και αδιαμφισβήτητη. Σήμερα φεύγει από την ζωή, καταξιωμένος, ως άνθρωπος, ως πολίτης, ως οικογενειάρχης. Η παρακαταθήκη του για όλα όσα δημιούργησε και για όλα όσα συνεισέφερε θα παραμείνουν ζωντανά. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Βασιλείου Καμπουράκη εκφράζει με δήλωσή του και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος. “Προς τον δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, προς την οικογένεια και τους οικείους του, εκφράζω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την απώλεια του Βασιλείου Καμπουράκη. Εκ των θεμελιωτών και πρωτοπόρων του Ροδιακού και εν γένει του ελληνικού τουρισμού, υπήρξε κορυφαία, εμβληματική και ισχυρή προσωπικότητα, που συνετέλεσε στη δημιουργία του ροδιακού τουριστικού θαύματος και σφράγισε με τη δράση του μια ολόκληρη εποχή για τον τόπο. Υπόδειγμα οικογενειάρχη και επιχειρηματία, έκανε πράξη το όραμά του, τη διαμόρφωση και ανάδειξη ενός τουριστικού προϊόντος με υψηλά ποιοτικά στάνταρτς, που επηρέασε καίρια την οικονομική πραγματικότητα του νησιού, ενός από τους κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς. Η παρακαταθήκη που αφήνει για το μέλλον είναι πολύτιμη και το κενό δυσαναπλήρωτο στον τόπο και στο ελληνικό επιχειρείν. Αιωνία του η μνήμη”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024