Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΞενοδοχείαΈνωση Ξενοδόχων Σαντορίνης: Τι συμβαίνει και τι διεκδικούμε από την Booking και την Expedia
OTA's

Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης: Τι συμβαίνει και τι διεκδικούμε από την Booking και την Expedia

Expedia Booking

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, κ. Αντώνης Παγώνης, αντιδρά στις νέες χρεώσεις Booking και Expedia, επιδιώκοντας νομικά μέτρα και διαπραγματεύσεις.

Τις θέσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης έκανε γνωστές ο πρόεδρος της κ. Αντώνης Παγώνης, αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τις νέες χρεώσεις που μονομερώς αποφάσισαν οι Booking και Expedia, σε συνέντευξη του στο Santorini 106,4 FM ενημερώνοντας για το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση καθώς και για το τι κινήσεις έχουν γίνει από συλλογικής πλευράς, με την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης να είναι αυτή που ανέδειξε το θέμα και που ενημέρωσε την Π.Ο.Ξ., ώστε να προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και να αναμένεται να συναντηθεί τις επόμενες ώρες στην Ελλάδα με εκπρόσωπο της Booking για να συζητηθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Διαβάστε επίσης → Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει την Booking για συμμόρφωση με τους κανόνες για τις ψηφιακές αγορές

Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του, ο κ. Παγώνης ανέφερε οτι στις Κυκλάδες και ειδικότερα στη Σαντορίνη η Booking και η Expedia, για να τους χαρακτηρίσουμε και ονοματικά ή μάλλον οι OTA (Online Travel Agencies) έχουν μια μοναδική θέση, μιας και το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας τους στην Ελλάδα βρίσκεται σε αυτά τα νησιά.
Το θέμα που έχει προκύψει έχει ως εξής. Έχει να κάνει με τις non refundable τιμές δηλαδή τις κρατήσεις που δεν μπορούν να ακυρωθούν, με τη Booking να μην δίνει το δικαίωμα να εισπράξει ο ξενοδόχος τα χρήματά του με την τραπεζική κάρτα του επιθυμεί, υποχρεώνοντας τους ξενοδόχους να χρησιμοποιούν μόνο τη δικιά της Virtual Card, στην οποία παράλληλα έκαναν μονομερώς μια τεράστια αύξηση στο ποσοστό τους, απο 1,1% που ήταν σε 3%, πολλαπλασιάζοντας το κέρδος της.

Επίσης, αναλύθηκε και το γεγονός οτι θέλει να δεσμεύει και τα χρήματα που προεισπράττει ο ξενοδόχος, γιατί όταν δίνει κάποιος μια τιμή που είναι 10% και 20% χαμηλότερη από την τιμή που πουλάει κανονικά, είναι προφανές ότι το κάνει για να προεισπράξει χρήματα.

Έρχεται λοιπόν η Booking σε αυτή την περίπτωση και λέει τι, ότι εσύ ξενοδόχε δεν θα τα πάρεις τα χρήματά σου, αλλά θα τα πάρεις μόνο μέσω της δικής μου εικονικής κάρτας και πληρώνοντάς μου εκτός από την προμήθεια που μου έχεις ήδη πληρώσει για να μπεις στην πλατφόρμα μου, που είναι 15% με 20%, ένα επιπλέον 3% για τη διακίνηση των χρημάτων.

Και το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι οτι προεισπράττει και το φόρο διανυκτέρευσης που τώρα είναι ο φόρος κλιματικής κρίσης και αλλαγής, κάτι το οποίο απαγορεύεται δια νόμου από το ελληνικό κράτος. “Εμείς στοχευμένα ως Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης αναδείξαμε το θέμα, στείλαμε επιστολή, στείλαμε καταγγελία και μετά μαζί με την Π.Ο.Ξ. και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, την υπογράψαμε. Στο δικό μας έγγραφο υπέγραψε η Π.Ο.Ξ και μετά το κατήγγειλε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κατ εμάς, είναι πραγματικά εκτός λογικής αυτό που θέλουν να κάνουν, και είμαστε η πρώτη ‘Ενωση που το ανέδειξε αυτό και είμαστε υπερήφανοι που ο εκτελεστικός διευθυντής της Booking Μεσογείου έρχεται άμεσα στην Ελλάδα για να συνομιλήσει με τον κύριο Γιάννη Χατζή τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Άρα κάτι πετύχαμε.”, τονίζει ο κ. Παγώνης.

Επίσης, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του Ξενοδοχείακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Αλέξανδρος Βασιλικός είναι και πρόεδρος της HOTREC, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ξενοδοχείων, καφέ και εστιατορίων, θεωρώ ότι μπορεί να πετύχουμε ένα καλύτερο για όλη την Ευρώπη αποτέλεσμα, ξεκινώντας από την Ελλάδα. Για μας οι ξενοδοχοί αυτή τη στιγμή από την booking και από την expedia ζητούν το αυτονόητο. Ζητούν να έχουν το δικαίωμα αρχικά να προεισπράτουν τα χρήματα που είναι δικά τους, γι’ αυτό δίνουν καλύτερες τιμές και δεύτερον να μπορούν να παίρνουν τα χρήματά τους με όποιο τρόπο αυτοί θέλουν. Είτε θέλουν με τη virtual booking card, είτε θέλουν με την κάθε πιστωτική, είτε θέλουν με κάποια ιντερνετική τράπεζα. Είναι δικό τους δικαίωμα. Δεν μπορεί να τους το στερήσει κάποιος, είπε ο κ. Παγώνης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/05/2024
23/05/2024
22/05/2024
21/05/2024
20/05/2024
17/05/2024