Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΞενοδοχείαΜείωση Σπατάλης Τροφίμων στα Ξενοδοχεία: Διαδικτυακή Εκδήλωση της ΕΞΑΑΑ
Ξενοδοχεία

Μείωση Σπατάλης Τροφίμων στα Ξενοδοχεία: Διαδικτυακή Εκδήλωση της ΕΞΑΑΑ

No Food Waste

Η ΕΞΑΑΑ, η οργάνωση ΜΠΟΡΟΥΜΕ και η TÜV AUSTRIA Hellas διοργάνωσαν εκδήλωση για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στα ξενοδοχεία.

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), η Οργάνωση ΜΠΟΡΟΥΜΕ και η TÜV AUSTRIA Hellas συνδιοργάνωσαν στις 27.05.2024 (διαδικτυακή) εκδήλωση ενημέρωσης για το μείζον θέμα της Μείωσης Σπατάλης Τροφίμων στα ξενοδοχεία.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Κοινωνικής Ευθύνης της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, σε συνέχεια της πολυετούς (από το 2012) συνεργασίας της με την οργάνωση ΜΠΟΡΟΥΜΕ, της προσχώρησης της ΕΞΑΑΑ πρόσφατα (18.04.2024) στην εθελοντική συμφωνία συνεργασίας «Συμμαχία» για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» της οποίας το ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι ο συντονιστής και κυρίως της επιθυμίας να ενημερωθούν σωστά όλα τα ξενοδοχεία- μέλη της Ένωσης και να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια.

Στην ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση αναλύθηκε από τον κο Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, Ιδρυτικό Μέλος και Διαχειριστή της οργάνωσης Μπορούµε το μείζον ελληνικό και διεθνές πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να περιοριστεί το φαινόμενο. Εν συνεχεία η κα Ντία Χωραφά, μέλος του Μπορούμε και Συντονίστρια της ‘Συµµαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίµων’ παρουσίασε στα ξενοδοχεία το γενικότερο Νοµοκανονιστικό πλαίσιο για τη Σπατάλη Τροφίµων, τόσο την ισχύουσα νοµοθεσία όσο και τις τρέχουσες εξελίξεις. Για την Πιστοποίηση ως ‘συνοδοιπόρο’ του Τουρισµού για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίµων και για το Ιδιωτικό Σχήµα Πιστοποίησης No Food Waste μίλησε ο κος Χαράλαµπος Αγγελούδης, Αν. Γενικός Δ/ντής της TÜV AUSTRIA Hellas, ενώ σε ισχύουσες καλές πρακτικές στη φιλοξενία με σκοπό τη Μείωση και Πρόληψη της Σπατάλης Τροφίµων αναφέρθηκε η κα Νόνικα Μπάκα, Διευθύντρια Νοµοκανονιστικής Συµµόρφωσης & Υπεύθυνη Τµήµατος Πιστοποίησης Υπηρεσιών Τουρισµού της TÜV AUSTRIA Hellas. Στον διάλογο που ακολούθησε μεταξύ των φορέων και των ξενοδοχείων που συμμετείχαν δόθηκαν περισσότερες διευκρινήσεις και απαντήθηκαν επιμέρους ερωτήματα από πλευράς των ξενοδοχείων.

Η Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κα Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς χαιρετίζοντας την εκδήλωση επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «η Ένωση φιλοδοξεί αυτή την χρονιά να ενισχύσει πραγματικά, έμπρακτα το μήνυμα προς τα ξενοδοχεία και την κοινωνία για την πρόληψη της σπατάλης στα τρόφιμα, της μείωσης των βιολογικών απορριμμάτων και φυσικά της διάσωσης & της προσφοράς τροφίμων. Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, τόσο των ξενοδόχων όσο και των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, η ανάδειξη και διάδοση καλών πρακτικών μεταξύ των ξενοδοχείων, η ανάπτυξη συνεργειών με τους κατάλληλους εξειδικευμένους φορείς και η όσο το δυνατόν καλύτερη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί προτεραιότητα για την Ένωση Ξενοδόχων της Αθήνας και των νησιών της».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενικός Γραμματέας ΕΞΑΑΑ και Συντονιστής της Εκδήλωσης κος Ευγένιος Βασιλικός απευθυνόμενος στα ξενοδοχεία που συμμετείχαν στην εκδήλωση τόνισε πως «ειδικά ο χώρος του Τουρισμού, των Ξενοδοχείων και της Εστίασης οφείλουν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην συγκεκριμένη προσπάθεια. Τα δε ξενοδοχεία της Αθήνας, θα πρέπει να αποτελέσουν υπόδειγμα σωστής διαχείρισης για όλη την χώρα και να επιδιώξουν να λειτουργούν με γνώμονα τόσο την αντικειμενική ανάγκη όσο και την νεότερη σχετική νομοθεσία. Οι δε πολίτες αλλά και οι επισκέπτες της Αθήνας θα πρέπει να εισπράξουν από τα ξενοδοχεία το αληθινό και έμπρακτο ενδιαφέρον μας για την μείωση της σπατάλης στα τρόφιμα –όπως -παράλληλα- και της διάθεσης τροφίμων εκεί που υπάρχει ανάγκη».

Ο κος Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Ιδρυτικό Μέλος και Διαχειριστής της οργάνωσης Μπορούμε, ανέδειξε το εύρος και μέγεθος του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων και του αρνητικού αντίκτυπου αυτής σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στην Ελλάδα και παγκοσμίως, ενώ παράλληλα ανέδειξε και μια σειρά πρακτικών λύσεων που εφαρμόζονται ήδη στο πλαίσιο της δράσης της οργάνωσης Μπορούμε. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Το 2024 και δεδομένων όλων των ερευνών τα τελευταία χρόνια που έχουν αναδείξει το μέγεθος του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων είναι πλέον δύσκολο να υπερτιμήσεις πόσο σημαντική είναι αυτό το φαινόμενο. Ταυτόχρονα, είναι πλέον κατανοητό πως όλοι μας από κάθε ιδιωτική και επαγγελματική ιδιότητα, οφείλουμε να είμαστε πλέον μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

14/06/2024
13/06/2024
12/06/2024
11/06/2024
10/06/2024
07/06/2024