Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΓιορτή ελληνικών γεύσεων στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
Γαστρονομία

Γιορτή ελληνικών γεύσεων στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Το ανοιξιάτικο φεστιβάλ γεύσεων του 'Αθηνοράματος', 'Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις', από 9 έως 11 Μαΐου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Μετά την επιτυχία του Απριλίου και του Δεκεμβρίου 2013, το 3ο φεστιβάλ του Αθηνοράματος “Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις” ανοίγει τις πύλες του το απόγευμα της Παρασκευής 9 Μαΐου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι και ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Μαΐου το βράδυ. 120 εξαιρετικοί Έλληνες μικροί παραγωγοί και τα προϊόντα τους, γευσιγνωσίες, εργαστήρια γεύσης, μαθήματα μαγειρικής, ανοιξιάτικες σπεσιαλιτέ και πρωτότυπο ελληνικό street food από διάσημους σεφ και εστιατόρια, βραβεία κοινού, καινοτομίας και συσκευασίας, έκθεση φωτογραφίας, live μουσικές και θεατρικά δρώμενα.

“Καρδιά” του φεστιβάλ, 120 από τα πιο γνωστά ονόματα του ανερχόμενου κύματος των Ελλήνων μικρών παραγωγών που έχουν επιλεγεί για την ποιότητα των προϊόντων τους από τη γευσιγνωστική ομάδα του “Αθηνοράματος” και του athinoramaumami.gr. Γλυκίσματα, τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, αβγοτάραχο, σάλτσες και ντιπ, λαχανικά, μπίρες μικροζυθοποιίας, ποτά και κρασιά, αρτοποιήματα, ξίδια και βότανα, ξηροί καρποί, καφέδες, αλάτια, μπαχαρικά και μαρμελάδες, ολόκληρος ο κόσμος των ατόφιων ελληνικών γεύσεων θα ξεδιπλωθεί στην Τεχνόπολη. Το φεστιβάλ αυτό ξεφεύγει από τη μαζική τυποποίηση, προσπερνά τα στατικά κλισέ και τις προχειρότητες και αποτελεί πλέον ένα μεγάλο γαστρονομικό-πολιτιστικό event.

Εκτός όμως από την αφρόκρεμα των μικρών παραγωγών της χώρας, τις ανακαλύψεις νέων γεύσεων και προϊόντων, τις γευσιγνωσίες και τα μαθήματα, το κοινό που θα επισκεφθεί το φεστιβάλ θα απολαύσει και πολιτιστικά happenings. Δύο διακεκριμένοι στο χώρο της γαστρονομίας φωτογράφοι, ο κ. Γιώργος Δρακόπουλος και ο κ. Βαγγέλης Πατεράκης, θα εκθέσουν τα εξαιρετικά έργα τους στο ατμοσφαιρικό κτιρίο των Παλαιών Φούρνων. Ταυτοχρόνως, τονίζοντας το χαρούμενο, γιορταστικό χαρακτήρα του φεστιβάλ, στον υπαίθριο χώρο θα παρουσιάζονται θεατρικά δρώμενα, και μουσικά χάπενινγκ από μπάντες ταλαντούχων μουσικών που θα παίζουν από κλασική και τζαζ μέχρι ροκ.

Το φεστιβάλ “Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις – Άνοιξη 2014” “αγκαλιάζουν” συμμετέχοντας ενεργά στις εκδηλώσεις του αγαπημένοι και καταξιωμένοι σεφ, συγγραφείς μαγειρικής, τηλεοπτικοί παρουσιαστές, δημοσιογράφοι, οινολόγοι και γευσιγνώστες που θα παρουσιάσουν μαθήματα μαγειρικής, θα καθοδηγήσουν μοναδικές γευσιγνωσίες και υπογράφουν τις πρωτότυπες street food σπεσιαλιτέ που θα πωλούνται στο υπαίθριο εστιατόριο.

Το πρόγραμμα θα είναι ακόμη πιο πλούσιο και θα αναπτύσσεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους εκδηλώσεων: μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσίες και μαέστρος της παράδοσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν θέσεις στο elladagiortigefseis.gr.

Ως special guest το φεστιβάλ φιλοξενεί τον Ελληνοαυστριακό σεφ Konstantin Filippou, τον μοναδικό Έλληνα σεφ εκτός Ελλάδας με αστέρι Michelin, ο οποίος και θα μαγειρέψει την Κυριακή 11 Μαΐου, στο πλαίσιο των μαθημάτων μαγειρικής του φεστιβάλ.

Στα μαθήματα μαγειρικής οι σεφ έχουν ως θέμα τους την “Ιεροτελεστία της άνοιξης” και συμμετέχουν οι: Έκτωρ Μποτρίνι (“Etrusco», “Botrini’s”), Λευτέρης Λαζάρου (“Βαρούλκο”), Χριστόφορος Πέσκιας (“Π Box”), Σωτήρης Ευαγγέλου (“Tudor Hall”), Κώστας Τσίγκας (“Vespa Rossa”), Γκίκας Ξενάκης (“Aleria”), Αθηναγόρας Κωστάκος (“Bill & Coo”, Μύκονος), Μιχάλης Νουρλόγλου (“Abovo”), Ολιβιέ Καμπανά (“F+W by Olivier Campanha”).

Στον κύκλο “Μαέστρος της Παράδοσης” συμμετέχουν καταξιωμένοι δημιουργοί, σεφ, αρχιμάστορες και συγγραφείς μαγειρικών βιβλίων, όπως οι: Ντίνα Νικολάου, Διονύσης Αλέρτας (“Ivoire Patisserie”), Μυρσίνη Λαμπράκη, ο τροφοσυλλέκτης Σωτήρης Λυμπερόπουλος, Ανδρέας Λαγός, Έφη Γιαλούση (“Pavlova – Ό,τι καλύτερο”), Εβίτα Παπαχαραλάμπους (“Μπισκότο από σπίτι”), Άρης Γιαννακόπουλος (αρχιαρτοποιός της αρτοποιίας Βενέτης) και ο σεφ ζαχαροπλαστικής του “Tudor Hall”, Ευγένιος Βαρδακαστάνης.

Πρωτότυπες γευσιγνωσίες θα γίνονται στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Γεύσης, με θέματα όπως η ποικιλία των ελληνικών τυριών, αλλαντικών και αλιπάστων, τα κρασιά και τις μπίρες που φτιάχνουν ντόπιες μικροζυθοποιίες. “Διδάσκουν” καταξιωμένοι γευσιγνώστες, οινολόγοι, σομελιέ (ο Ηλίας Μαμαλάκης, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Αντωνόπουλος και Θάλεια Τσιχλάκη, ο οινολόγος Αργύρης Τσακίρης, ο δοκιμαστής και σύμβουλος ελαιολάδου Βασίλης Φραντζολάς και οι ειδικοί του καφέ Ντίνος Δρακούλης και Γιάννης Ταλούμης).

Στο εστιατόριο που θα στηθεί γύρω από την υψικάμινο τα εδέσματα συντονίζονται με τις ανερχόμενες γευστικές τάσεις στον πλανήτη εστιάζοντας στο ψαγμένο street food: σουβλάκι προβατίνας (“Τηλέμαχος”) και μαρινάτου σε γιαούρτι κοτόπουλου (Ευαγγέλου “Tudor Hall”), γύρος χοιρινού λαιμού (“Κουκούμαβλος”, Σαντορίνη), πρωτότυπα σάντουιτς με ψητές σαρδέλες (Λαζάρου, “Βαρούλκο”), ντοματοκεφτέδες με φάβα σε πίτα (“Σελήνη”, Σαντορίνη), ρεβιθοκεφτέδες (Μποτρίνι, “Etrusco”, “Botrini’s”) και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Στην Πλατεία της Τεχνόπολης θα δημιουργηθεί ζαχαροπλαστείο με οικοδεσπότη τον Βενέτη, παραδοσιακά γλυκίσματα και καινούργιες δημιουργίες από τη νέα σειρά Christiano V.

Προωθώντας την ανάπτυξη της δημιουργικότητας η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ θα δώσει Βραβεία Καινοτομίας αξιολογώντας τα προϊόντα των εκθετών που βγήκαν στην αγορά από τον Απρίλιο του 2013 τα οποία και θα εκτίθενται  σε ειδικό χώρο. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ μπορούν να ψηφίζουν τα καλύτερα από τα προϊόντα που δοκίμασαν κερδίζοντας πλούσια δώρα – στα τρία προϊόντα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους θα απονεμηθούν Βραβεία Κοινού. Επίσης μια τριμελής επιτροπή industrial designers θα απονείμει Βραβεία Συσκευασίας στα καλύτερο packaging.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024