Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςΣτην Αμοργό το 14ο Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ
Συνέδρια

Στην Αμοργό το 14ο Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ

Στόχος του συνεδρίου είναι η προβολή της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού της Αμοργού, η ανταλλαγή ιδεών για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η παρουσίαση και προώθηση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί.

Ξεκίνησε χθες το απόγευμα τις εργασίες του στην Αμοργό το 14ο Διεθνές Συνέδριο ΥΠΕΡΙΑ και το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους (12-17 Οκτωβρίου), με κεντρικό φετινό κεντρικό θέμα “Οικολογία και Παράδοση – Προοπτικές για το αύριο“.
 
Στόχος του συνεδρίου είναι η προβολή της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού της Αμοργού, η ανταλλαγή ιδεών για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η παρουσίαση και προώθηση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί.
 
Oι ομιλίες που θα παρουσιαστούν αφορούν στα παρακάτω θέματα:
– «Ποιοτικά Μονοπάτια – Τα Καλύτερα της Ευρώπης. Πώς η πιστοποίηση μονοπατιών μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και να διαμορφώσει νησιά, όπως η Αμοργός, σε προορισμούς για πεζοπορία» – Liane Jordan (Γερμανία), διαχείριση και εξασφάλιση ποιότητας μονοπατιών “Leading Quality Trails – Best of Europe (LQT)”
– «Προστασία της φύσης και ανάπτυξη σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 με αναφορά τον Τουρισμό» – Χριστίνα Κονταξή (Ελλάδα), Μονοπάτια της Ελλάδας
– «Τοπικά προιόντα: η πολιτισμική τους διάσταση» – Ευάγγελος Καραμανές (Ελλάδα), κύριος ερευνητής και διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
– «Αναλύοντας τις διαδικασίες ένταξης ενός μνημείου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO» – Μαργαρίτα Θωμά και Αλέξανδρος Τάμογλου (Ελλάδα), ιστορικοί και ειδικοί στη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς
– «Υποθαλάσσιο και χερσαίο πάρκο γλυπτικής: οικοτουρισμός, εκπαίδευση και οικολογία μέσα από την τέχνη» – Ute Kohlmann (Ολλανδία), διευθύντρια του Ανοιχτού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Μουσικής και Φωτογραφίας West’ival
– «Ο Κινηματογράφος: Εργαλείο Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής» Αντώνης Κιούκας (Ελλάδα), σκηνοθέτης, παραγωγός και διοργανωτής εκδηλώσεων
– «Κινηματογραφικός τουρισμός στην Ελλάδα: Ανάπτυξη και αποτελέσματα» – Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ελλάδα)

 

 
Το 7ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού φέτος έχει ειδικό αφιέρωμα στην πρόκληση του τουρισμού για την κοινωνική οικονομία. Με διεθνείς συμμετοχές (Καναδάς, Ινδία, Ην.Βασίλειο, Ρουάντα, Ιταλία, κ.λπ.) το αφιέρωμα εξερευνά τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους της τουριστικής ανάπτυξης στην οικονομία των μικρότερων κυρίως κοινωνιών, παρακολουθώντας παραδείγματα επιτυχημένων προσεγγίσεων στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη απομακρυσμένων κοινοτήτων, ως απάντηση στις αυξανόμενες τουριστικές ροές.
 
Σε μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος τόνισε: “Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το φεστιβάλ ΥΠΕΡΙΑ 2016 και το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Tαινιών Μικρού Μήκους Αμοργού. Η σημερινή εκδήλωση είναι μια σημαντική τουριστική ενέργεια που άπτεται της στρατηγικής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, καθώς προωθεί ιδιαίτερα τον πολιτιστικό τουρισμό, που είναι μια ιδιαίτερα σημαντική μορφή τουρισμού, αφού το πολιτιστικό κίνητρο ήταν και παραμένει ένας από τους κυριότερους λόγους ταξιδιών για τους τουρίστες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πολιτιστικός τουρισμός προσφέρει ευκαιρίες για πολιτιστική εμπειρία, προσφέρει την περιήγηση στη φυσική, καλλιτεχνική και πνευματική κληρονομιά μιας περιοχής καθώς και στη σημερινή δημιουργία. Σημαντική παράμετρος που χαρακτηρίζει αυτή την μορφή τουρισμού, είναι η στενή και ουσιαστική επαφή που αποκτούν οι επισκέπτες με τον τοπικό πληθυσμό, τα ήθη και τις παραδόσεις του, σε συνδυασμό με τα πολιτιστικά δρώμενα στην περιοχή. Επίσης, προωθεί ενεργά και τον συνεδριακό τουρισμό. Οι παραπάνω εκδηλώσεις, επίσης, δύναται να είναι αφορμή για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού στο νησί εξαιτίας και των προσπαθειών για την ένταξη του Μοναστηριού της Χοζοβιώτισσας στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εύχομαι, λοιπόν, ολόψυχα καλή επιτυχία στις παραπάνω εκδηλώσεις“.
 
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αμοργού και του FedHATTA και πραγματοποιείται με χορηγία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. 
 
Οι εργασίες του συνεδρίου, καθώς και το φεστιβάλ, λαμβάνουν χώρα στο ξενοδοχείο, Aegialis Hotel & Spa, στην Αιγιάλη. Όλες οι απογευματινές προβολές και συνεδριάσεις είναι ανοιχτές στο κοινό.

 

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024