Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΟ Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος – Μια φωτογραφική Οδύσσεια
Παρουσίαση

Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος – Μια φωτογραφική Οδύσσεια

Το φωτογραφικό έργο του Μπουασονά υπήρξε στρατηγικής σημασίας για τις ελληνικές εθνικές επιδιώξεις στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια’ έργο της Estelle Sohier, ιστορικού και γεωγράφου – επιστημονική έκδοση μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα. Η έκδοση αυτή υλοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης ‘Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια’ που παρουσιάστηκε στο ΜOMus – Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, το φθινόπωρο του 2022.

Επικεφαλής ενός φωτογραφικού στούντιο στη Γενεύη, ο Φρεντ Μπουασονά (1858-1946) βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του ως φωτογράφος πορτρέτων, όταν ένα ταξίδι στην Ελλάδα το 1903, μαζί με τον ιστορικό τέχνης Ντανιέλ Μποντ – Μποβί σηματοδότησε τη φωτογραφική του πρακτική. Έκτοτε διέσχισε τη Μεσόγειο αναζητώντας φως, στα χνάρια ομηρικών και βιβλικών τόπων. Οι συναντήσεις του, από Έλληνες αγρότες μέχρι τον βασιλιά της Αιγύπτου, συγγραφείς και μελετητές, τον παρακινούν να δει στα τοπία μια κοινή ιστορία πολιτισμών που διαδέχονται ο ένας τον άλλον ξεκινώντας από τους Φοίνικες. Ανάμεσα στο όνειρο και την επιστημονική έρευνα, ο Μπουασονά διευρύνει τα όρια της φωτογραφίας: τα όρια του κάδρου, την ακινησία του, τη σχέση του με την πραγματικότητα και τον χρόνο.

Η Estelle Sohier, αναπληρώτρια καθηγήτρια/ ερευνήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης σχολιάζει: «η έκδοση αυτή αποτυπώνει την πρόθεση του Φρεντ Μπουασονά να επεκτείνει τα υλικά και συμβολικά όρια της φωτογραφίας. Επιπλέον, δείχνει τον τρόπο που η Ελλάδα του πρόσφερε τη δυνατότητα να αναδείξει τη φωτογραφία ως μια αυτόνομη μορφή τέχνης».

Η Αρετή Λεοπούλου, ως ιστορικός τέχνης και συνεπιμελήτρια της έκθεσης για λογαριασμό του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης έχει δηλώσει: «Η συμπαρουσίαση δύο σημαντικών συλλογών του έργου του Μπουασονά, των αρχείων της Βιβλιοθήκης της Γενεύης και της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Τρικόγλειος Βιβλιοθήκη) του ΑΠΘ, αποτελεί μια σημαντική «συνάντηση» τεκμηρίωσης και ανάδειξης ενός φωτογραφικού πλούτου που ήδη ξεπερνούσε εθνικά σύνορα και στόχους. Το φωτογραφικό έργο του Μπουασονά υπήρξε στρατηγικής σημασίας για τις ελληνικές εθνικές επιδιώξεις στις αρχές του 20ού αιώνα και συνάμα στέκει ως ένα αισθητικά άρτιο καλλιτεχνικό έργο ενός -εντυπωσιακά δραστήριου για μισό αιώνα- φωτογράφου».

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024