Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΕλληνική συμμετοχή σε διεθνές συνέδριο φοιτητών τουρισμού

Ελληνική συμμετοχή σε διεθνές συνέδριο φοιτητών τουρισμού

Αντιπροσωπεία φοιτητών και φοιτητριών του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου του Αιγαίου συμμετέχει τον ερχόμενο Απρίλιο στο 21ο Διεθνές συνέδριο Φοιτητών Τουρισμού. Το Διεθνές Συνέδριο Φοιτητών Τουρισμού […]

Αντιπροσωπεία φοιτητών και φοιτητριών του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου<...> του Αιγαίου συμμετέχει τον ερχόμενο Απρίλιο στο 21ο Διεθνές συνέδριο Φοιτητών Τουρισμού.

Το Διεθνές Συνέδριο Φοιτητών Τουρισμού (ο πρωτότυπος τίτλος στα Αγγλικά είναι International Tourism Students Conference–ITSC) ξεκίνησε το 1986 ως σύνδεσμoς τουριστικής εκπαίδευσης μεταξύ των ιδρυμάτων Universite de Savoie, Γαλλία και Heilbronn University of Applied Sciences, Γερμανία. Στη συνέχεια, έλαβαν μέρος το εκπαιδευτικό ίδρυμα από την Ολλανδία Breda University of Professional Education και από την Αγγλία το Bournemouth University. Το 1996, το συνέδριο προσθέτει στον τίτλο του τη λέξη “Διεθνές” λόγω της συμμετοχής του University of Nevada at Las Vegas από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής καθώς και του Escuela de Altos Estudios de Hotelaria y Turismo de la Republica από τη Κούβα. Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης συμμετέχει εδώ και επτά χρόνια στο συγκεκριμένο φοιτητικό συνέδριο με σκοπό να προβάλλει τον ελληνικό τουρισμό και τα ελληνικά προϊόντα. Aλλωστε, το 2003, το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είχε την ευθύνη της διοργάνωσης του 18ου Διεθνούς Συνεδρίου Φοιτητών Τουρισμού που έλαβε χώρα στο Ξενοδοχειακό Συγκρότημα του Porto Carras Χαλκιδικής με μεγάλη επιτυχία και με θέμα τον πολιτιστικό τουρισμό.

Το εν λόγω συνέδριο είναι μια διοργάνωση που απευθύνεται σε φοιτητές και καθηγητές που ασχολούνται με θέματα διοίκησης και ανάπτυξης του τουρισμού και οι εργασίες του γίνονται αποκλειστικά στην Αγγλική. Η διοργάνωση είναι ετήσια και διεξάγεται σε διαφορετική χώρα κάθε φορά, η δε θεματική της είναι διαφορετική κάθε έτος, προσανατολιζόμενη σε διάφορα προβλήματα του τουρισμού διεθνώς.

Το Διεθνές Συνέδριο Φοιτητών Τουρισμού είναι μοναδικό παγκοσμίως. Οι φοιτητές τμημάτων και σχολών τουρισμού, που ανήκουν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κύρους, συνέρχονται σε ετήσια βάση και παρουσιάζουν τις εργασίες τους στους συναδέλφους τους και ενώπιον πανεπιστημιακών δασκάλων με εγνωσμένη συμβολή στην τουριστική επιστήμη. Ταυτόχρονα, επικεφαλής τουριστικών οργανισμών και επιχειρήσεων και επιφανείς πανεπιστημιακοί δάσκαλοι παρουσιάζουν εισηγήσεις σε θέματα σχετικά με το κύριο θέμα του συνεδρίου. Με αυτό τον τρόπο οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με διαμορφωτές του τουριστικού γίγνεσθαι και εισάγονται στον τρόπο διεξαγωγής επιστημονικών ερευνών καθώς και της σύνθεσης και παρουσίασης των αποτελεσμάτων τους σε ένα πολυσύνθετο διεθνές ακροατήριο.

Η κάθε αντιπροσωπεία οφείλει να κάνει μία παρουσίαση του ιδρύματος, της πόλης και της χώρας από την οποία προέρχεται καθώς και να αναφέρει οικονομικές πληροφορίες σχετικά με τον εγχώριο τουρισμό ενώ γίνεται παρουσίαση από το κάθε ίδρυμα των αποτελεσμάτων της έρευνας που έκανε πάνω στο εκάστοτε θέμα του συνεδρίου. Επιπλέον, οργανώνονται διαλέξεις και συζητήσεις με τη μορφή workshops αναλύοντας το εκάστοτε θέμα του συνεδρίου. Η διοργανώτρια χώρα παρουσιάζει στοιχεία που αφορούν την τουριστική δραστηριότητά της. Τέλος, αναπτύσσεται επικοινωνία μεταξύ των φοιτητών από διαφορετικές χώρες πάνω σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Παράλληλα με το κυρίως συνέδριο γίνονται πολλές εκδηλώσεις με ξεναγήσεις σε επαγγελματικούς χώρους και θέλγητρα της περιοχής. Σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, ως παράλληλη και σημαντική εκδήλωση, γίνεται η έκθεση των προϊόντων και πληροφοριακού υλικού προβολής της κάθε χώρας προέλευσης των φοιτητών. Σε ειδικό χώρο λειτουργούν περίπτερα (market stalls) για την κάθε αντιπροσωπεία.

Ειδικά για εφέτος, και λόγω της θεματικής του συνεδρίου, με ευθύνη του συνοδού καθηγητή της Ελληνικής αντιπροσωπείας, θα παρουσιαστεί με τη βοήθεια poster, φωτογραφικών άλμπουμ και προβολής διαφανειών η χώρα μας και οι δυνατότητες που παρέχει το branding για προσέλκυση αυξανόμενου αριθμού διεθνών τουριστών. Σύμφωνα με την πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Καθηγήτρια Audrey McCool, η παρουσίαση της Ελλάδας ως σημαντικού τουριστικού προορισμού θα προσθέσει βάθος στο θέμα του συνεδρίου.

Η ελληνική αντιπροσωπεία

Τη διοργάνωση του φετινού 21st International Tourism Students Conference έχει αναλάβει το Harrah College of Hotel Administration, University of Nevada Las Vegas – USA με θέμα: Branding & Brand Management: The Impact on World Tourism. Το Branding είναι μια ευρεία έννοια που εμφανίστηκε στις μέρες μας και αποτελεί πρόκληση για κάθε προορισμό που επιθυμεί να κάνει αισθητή την παρουσία του στη σύγχρονη ανταγωνιστική αγορά του τουρισμού και να εδραιώσει την ταυτότητα και το προϊόν του. Η Ελληνική αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει ως εισήγηση την εργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Αθανάσιου Δερμετζόπουλου, Κωνσταντίνου Ριαβόγλου και Εμμανουήλ Τσιμητάκη “Visitors` trust in a brand and the relation with brand loyalty: The case of branding the destination of Mykonos”. Η εργασία έγινε υπό την καθοδήγηση του Δρ Ευάγγελου Χρήστου, Επίκουρου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και Επιστημονικού Συνεργάτη του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του φετινού συνεδρίου είναι 2-6 Απριλίου 2006 ενώ ακολουθεί το καθιερωμένο Post Conference Tour στο Grand Canyon και στα Εθνικά Πάρκα της περιοχής που βρίσκεται εκατέρωθεν των συνόρων των πολιτειών Utah και Arizona. Οι περισσότεροι από τους φοιτητές (όλες φοιτήτριες για την ακρίβεια), θα συνεχίσουν με ένα ταξίδι στο Los Angeles. Η χώρα μας συμμετέχει με πολυμελή αντιπροσωπεία 11 φοιτητών (9 φοιτητριών από το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και 2 φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου), με συνοδό τον Καθηγητή του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων Δρ Θωμά Μαυροδόντη. Πρέπει να αναφερθεί ότι, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με όλα τα άλλα συμμετέχοντα ιδρύματα, κανείς από τους συμμετέχοντες φοιτητές δεν επιδοτείται για κάλυψη έστω και μέρους των εξόδων τους. Ευκταίο θα ήταν αν κάποιος φορέας ή επιχείρηση αναλάμβανε να υποστηρίξει με χορηγία του την Ελληνική αποστολή.

Τα συμμετέχοντα ιδρύματα του 21st ITSC είναι:

  • University of Nevada Las Vegas, USA
  • University of Northern Arizona
  • Escuela de Altos Estudios de Hotelaria y Turismo de la Republica, Cuba
  • Universite de Savoie, France
  • Universidade dο Algarve, Portugal
  • Breda University of Professional Education, The Netherlands
  • Heilbronn University of Applied Sciences, Germany
  • Dalarna University, Sweden
  • Universidad Rei Juan Carlos, Spain
  • Helia Porvoo Polytechnic, Finland
  • Bournemouth University, Great Britain
  • Lincoln University, Great Britain
  • Fachhoschule Krems, Austria
  • Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης – Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Joint Delegation), Ελλάδα
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024