Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΗ διαχείριση κρίσεων στον τουρισμό στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου
26ο Διεθνές Συνέδριο Φοιτητών Τουρισμού στην Πορτογαλία με τη συμμετοχή του ΑΤΕΙΘ

Η διαχείριση κρίσεων στον τουρισμό στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου

Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης συμμετείχε και φέτος στο Διεθνές Συνέδριο Φοιτητών Τουρισμού (International Tourism Students Conference/ITSC), που πραγματοποιήθηκε στο Φάρο της Πορτογαλίας, 12-15 Απριλίου με κεντρικό […]

Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης συμμετείχε και φέτος στο Διεθνές Συνέδριο Φοιτητών Τουρισμού<...> (International Tourism Students Conference/ITSC), που πραγματοποιήθηκε στο Φάρο της Πορτογαλίας, 12-15 Απριλίου με κεντρικό θέμα τη διαχείριση κρίσεων στον τουρισμό.

Στο συνέδριο, που συμπλήρωσε 26 χρόνια επιτυχών διοργανώσεων, έλαβαν μέρος δεκάδες φοιτητές τουρισμού, συνοδευόμενοι από καθηγητές, από εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής. Πιο συγκεκριμένα, τα Τμήματα Τουρισμού που συμμετείχαν προέρχονται από Πανεπιστήμια της Αυστρίας (IMC Fachhochschule Krems), της Φινλανδίας (Haaga – Helia University of Applied Sciences – Porvoo), της Γαλλίας (Institute de Management de l’Université de Savoie – Chambéry), της Γερμανίας (Heilbronn University – Heilbronn), της Ολλανδίας (NHTV Breda University of Applied Sciences – Breda), της Ισπανίας (Universidad Rey Juan Carlos – Madrid), της Σουηδίας (Dalarna University – Borlänge), των ΗΠΑ (University of Nevada – Las Vegas), της Ελλάδας και της διοργανώτριας χώρας Πορτογαλίας (University of the Algarve – ESGHT- Faro).

Τη διοργάνωση του ITSC αναλαμβάνει κάθε χρόνο ένα από τα Ιδρύματα που συμμετέχουν στο θεσμό, ενώ, εκτός από την παρουσίαση εισηγήσεων πάνω σε ένα κεντρικό θέμα, κάθε αποστολή παρουσιάζει και τη χώρα από την οποία προέρχεται σε ειδική έκθεση όπου προβάλλονται τοπικά προϊόντα και τουριστικά θέλγητρα.

Τα θέματα των δέκα συνολικά παρουσιάσεων κάλυψαν ποικίλες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις όπως τη διαχείριση κρίσεων στον κλάδο των αερομεταφορών, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών και των κοινωνικών δικτύων για την επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων, τη μελέτη περίπτωσης των βομβιστικών επιθέσεων στο Μπαλί, τη διαχείριση κρίσεων στα φινλανδικά εθνικά πάρκα, την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τις επιχειρήσεις του Λας Βέγκας κ.ά. Η εισήγηση της ελληνικής αποστολής εστίασε στην διαχείριση κρίσεων στα ξενοδοχεία, αναλύοντας την περίπτωση ενός ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων στη Θεσσαλονίκη.

Καλεσμένος ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Richard Gordon, διευθυντής του Disaster Management Centre του Πανεπιστημίου του Bournemouth, ο οποίος μίλησε για τη διαχείριση καταστροφών σε τουριστικούς προορισμούς, τονίζοντας μάλιστα τη σημασία που έχει το λεξιλόγιο που κάθε φορά χρησιμοποιείται σε ανάλογες περιπτώσεις: διαχείριση κινδύνων, κρίσεων ή καταστροφών. Ο Richard Gordon ανέλυσε ζητήματα πολιτικής, κρίνοντας ζωτικής σημασίας το ρόλο των υπεύθυνων αρχών και της μεταξύ τους συνεργασίας, καθώς συχνά ανακύπτουν συγκρούσεις συμφερόντων και προτεραιοτήτων. Σε περίπτωση διλήμματος, πάντως, η δημόσια ασφάλεια οφείλει να προέχει της δημόσιας τάξης. Κάθε κρίση ή καταστροφή οδηγεί στο στάδιο της ανακατασκευής και ζητούμενο είναι κάθε φορά να “χτίζουμε κάτι πιο ανθεκτικό από πριν”.

Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα συμπεράσματα της κεντρικής ομιλίας και των μελετών τους σε workshops, ενώ το κοινωνικό πρόγραμμα του συνεδρίου περιλάμβανε επίσκεψη σε εργοστάσιο κατασκευής φελλών, καθώς και πλωτή ξενάγηση στο φυσικό πάρκο της Ria Formosa.

Η συμμετοχή του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙΘ στο συνέδριο εδώ και 11 χρόνια, προσφέρει μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στους σπουδαστές, συμβάλει στην καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων και ταυτόχρονα προβάλλει τουριστικά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα φέτος, κατά τη διάρκεια της ειδικής έκθεσης με τίτλο «Χρώματα και γεύσεις της χώρας μας», η ελληνική αποστολή διέθεσε από το stand της σε όλους τους συμμετέχοντες έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και παραδοσιακά προϊόντα που υπήρξαν ευγενική χορηγία των εταιρειών Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία – Αλέξανδρος Πίττας Α.Ε.Β.Ε., Τα Μυλέλια – Κέντρο Αναζήτησης Παλιών Γεύσεων και Κτήμα Γεροβασιλείου.

Η διοργάνωση του 27ου Διεθνούς Συνεδρίου Φοιτητών Τουρισμού θα γίνει το 2012 από το Πανεπιστήμιο της Σαβοΐας, στο Chambéry της Γαλλίας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024