Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΠΟΞΕΝ: Σαρωτικό χτύπημα της κυβέρνησης στην πρότυπη εκπαίδευση του Έλληνα ξεναγού από τον ΟΤΕΚ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών

ΠΟΞΕΝ: Σαρωτικό χτύπημα της κυβέρνησης στην πρότυπη εκπαίδευση του Έλληνα ξεναγού από τον ΟΤΕΚ

Η απόφαση για μείωση της διάρκειας σπουδών των ξεναγών της Ελλάδας από πέντε σε τρία εξάμηνα όχι μόνο αγνοεί πλήρως το ψηφισμένο ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 15565:2008 της CEN, αλλά αγνοεί και την ανάγκη της χώρας μας να έχει μια αξιοπρεπή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση για τους ξεναγούς της, υποστηρίζει η ΠΟΞΕΝ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, συνεχίζοντας τις διαμαρτυρίες της για τροποποίηση της νομοθεσίας περί ξεναγών από την κυβέρνηση, τονίζει ότι το “Υπουργείο Τουρισμού δίνει άλλο ένα σαρωτικό χτύπημα στην πρότυπη εκπαίδευση του ξεναγού στην Ελλάδα από τον ΟΤΕΚ, η οποία επιβραβεύτηκε από τον CEDEFOP ως παράδειγμα επαγγελματικής εκπαίδευσης για εξαγωγή τεχνογνωσίας σε άλλες χώρες.

Η υπουργός, κα Όλγα Κεφαλογιάννη δηλώνει ότι θα ‘αναβαθμίσει’ την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση και συναντιέται με τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας, κ. Χανς Φούχτελ για να ζητήσει στον τομέα αυτόν την τεχνογνωσία της Γερμανίας ή την βοήθεια του Πανεπιστημίου του Βανκούβερ ή κινέζικων πανεπιστημίων, ωσάν ο ΟΤΕΚ με την εμπειρία τόσων χρόνων σε επαγγελματικές σχολές τουριστικών σπουδών, σχολών ξεναγών, επιμόρφωση και δια βίου μάθηση επαγγελματιών υψηλοτάτου επιπέδου, με αξιόλογα στελέχη και διδακτικό προσωπικό και περιζήτητους στην τουριστική αγορά αποφοίτους, δεν έχει την τεχνογνωσία αυτή στην Ελλάδα.

Επίσης στις 20/11/12 η υπουργός δηλώνει: ‘Κλείνοντας, να σας ενημερώσω ότι το Υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει την ανασυγκρότηση των Σχολών Ξεναγών χρησιμοποιώντας τη μακρά εκπαιδευτική εμπειρία τους, στοχεύοντας στο διεθνή εκπαιδευτικό χώρο, προσελκύοντας εκπαιδευόμενους από άλλες χώρες και προσφέροντας σπουδές και σε άλλες γλώσσες πλην της Ελληνικής. Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή και συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ενώσεων Ξεναγών για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου προγράμματος σπουδών’.

Ποιά είναι λοιπόν αυτή η ‘ανασυγκρότηση των Σχολών Ξεναγών της Ελλάδας και η διαμόρφωση σύγχρονου πλαισίου προγράμματος σπουδών’ κατά το Υπουργείο Τουρισμού;

Απάντηση: Η απόφαση για μείωση της διάρκειας σπουδών των ξεναγών της Ελλάδας από πέντε σε τρία εξάμηνα. Η απόφαση αυτή όχι μόνο αγνοεί πλήρως το ψηφισμένο ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 15565:2008 της CEN-Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης -που ορίζει την ελάχιστη εκπαίδευση του ξεναγού στην Ευρώπη σε μαθήματα, διάρκεια, αξιολόγηση, πιστοποίηση σπουδών του ξεναγού, αλλά αγνοεί και την ανάγκη της χώρας μας -μιας από τις λίγες χώρες του κόσμου που έχει συνέχεια στον πλούσιο πολιτισμό της και ευαίσθητα εθνικά ζητήματα- να έχει μια αξιοπρεπή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση για τους ξεναγούς της”.

Η ΠΟΞΕΝ υποστηρίζει ότι η διαβούλευση περί τεχνογνωσίας και εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης του ξεναγού στην Ελλάδα, αντί να γίνει με την Επιστημονική Επιτροπή των Σχολών Ξεναγών του ΟΤΕΚ και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ), η οποία είναι μέλος της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Ξεναγών, συμμετέχει αμισθί εδώ και πολλά χρόνια στην Επιστημονική Επιτροπή των Σχολών Ξεναγών και ενημερώνεται για κάθε νέα μέθοδο διδασκαλίας τεχνικής ξενάγησης, πρακτικής άσκησης ξενάγησης κ.ά. θεμάτων μέσω των εθνικών εκπαιδευτών-ξεναγών της ΠΟΞΕΝ και της εκπαιδευτικής επιτροπής της, “φαίνεται πως επιχειρείται να γίνει μέσω ξένων εκπαιδευτών, ίσως γιατί θεωρείται πως οι ξένοι είναι ανώτεροι από μας ή επειδή λεφτά υπάρχουν για να εκπαιδεύσουμε ξένους στη γλώσσα τους, ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν στην Ελλάδα της ανεργίας.

Παράλληλα όμως και σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, σαν να μην ανήκει ο ΟΤΕΚ στο Υπουργείο Τουρισμού ή στο ελληνικό κράτος, η Επιστημονική Επιτροπή των Σχολών Ξεναγών του ΟΤΕΚ, με μέλη της μεταξύ άλλων καθηγητές ΔΕΠ, γνώστες του αντικειμένου τους και έναν εκπρόσωπο της ΠΟΞΕΝ, έχει συνεδριάσει από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα 11/12/12 για να αναμορφώσει και να εκσυγχρονίσει το πρόγραμμα σπουδών των υπαρχόντων 5 εξαμήνων στις Σχολές Ξεναγών, ώστε αυτό όχι μόνο να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ15565 και στη συνέχεια να πιστοποιηθεί από την CEN, αλλά και να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της αγοράς σε εκπαιδευτικές εκδρομές των σπουδαστών ανά την Ελλάδα.

Κι ενώ στις 11/12/12 πραγματοποιείται μια ακόμα συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής του ΟΤΕΚ για την παρουσίαση των συμπερασμάτων και της τελικής πρότασής της στο Υπουργείο Τουρισμού, ο τραγέλαφος συνεχίζεται, αφού ο γενικός γραμματέας Τουρισμού, κ. Αν. Λιάσκος, ζητάει με έγγραφό του από τον πρόεδρο του ΟΤΕΚ: [στα πλαίσια των συναντήσεων του Υπ. Τουρισμού με την τρόικα για το ‘άνοιγμα’ του νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος του ξεναγού]…[η διάρκεια σπουδών στις Σχολές να μην ξεπερνά τον 1,5 χρόνο, ήτοι τρία εκπαιδευτικά εξάμηνα] (!!!)

Από πότε η τρόικα ή το κάθε εξωτερικό όργανο της Ε.Ε. έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στην εκπαίδευση μιας χώρας γενικώς κι ενός επαγγελματικού κλάδου ειδικότερα; Ένα ευρωπαϊκό πρότυπο εκπαίδευσης του ξεναγού, το οποίο χρειάστηκε 3 χρόνια συνεδριάσεων ανά την Ευρώπη, με συμμετοχή ειδικών στην εκπαίδευση του ξεναγού από διάφορα εθνικά υπουργεία, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ενώσεις ξεναγών και καταναλωτών από την Ευρώπη, διαγράφεται εν μια νυκτί από το Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας, το οποίο αντ’αυτού ζητάει από τον πρόεδρο του ΟΤΕΚ σε μια και μόνη συνεδρίαση να γνωμοδοτήσει η επιστημονική επιτροπή για τη μείωση της διάρκειας και το πρόγραμμα σπουδών του ξεναγού της Ελλάδας, με το πρόσχημα της πίεσης της τρόικας πάντοτε”.

Και οι Έλληνες ξεναγοί καταλήγουν: “Οι ξεναγοί της Ελλάδας έχουν την καλύτερη φήμη μεταξύ των συναδέλφων τους παγκοσμίως, επειδή ακριβώς έχουν σφαιρική εικόνα της χώρας και του πολιτισμού μας και μπορούν να ξεναγήσουν κάθε γωνιά της, με προσόν την άριστη επαγγελματική εκπαίδευσή τους. Αυτή η άριστη επαγγελματική εκπαίδευση κρίθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού περιττή. Η υπουργός Τουρισμού, από τότε που προέκυψε το τεράστιο πρόβλημα με το Ν. 4093/12 (όροι μνημονίου), ακόμη δεν έχει κάνει δεκτή συνάντηση με τους εκπροσώπους των ξεναγών, παρόλα τα συνεχή έγγραφα και προφορικά μας αιτήματα.

Οι ξεναγοί δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται και να κάνουν γνωστές στην κοινή γνώμη τις μεθοδεύσεις που σχεδιάζονται παρασκηνιακά, χωρίς καμία διαβούλευση με τον κλάδο, για το επάγγελμά τους και κατ’επέκταση για την ερμηνεία και παρουσίαση της Ελλάδας, του πολιτισμού, της ιστορίας και της εικόνας της προς τα έξω”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/09/2023
28/09/2023
27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023