Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΒιβλιογραφίαΕπιστημονική καταγραφή για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και το περιβάλλον

Επιστημονική καταγραφή για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και το περιβάλλον

Στην αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου παρουσιάστηκε το βιβλίο “Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη και Περιβάλλον”, των Χάρη Κοκκώση (καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)- Πάρι Τσάρτα (αναπληρωτής καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο […]

Στην αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου παρουσιάστηκε το βιβλίο "Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη και Περιβάλλον", των<...> Χάρη Κοκκώση (καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)- Πάρι Τσάρτα (αναπληρωτής καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Για το βιβλίο και τη νέα σειρά 'Τουρισμός & Αναψυχή' που εγκαινίασαν πρόσφατα οι εκδόσεις 'Κριτική<.>', μίλησαν ο υπουργός Αιγαίου Νικόλαος Σηφουνάκης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ηλίας Μπεριάτος, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιώργος Δρακόπουλος, και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πάτρας Γεράσιμος Ζαχαράτος.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα εισήγησή του ο κ. Σηφουνάκης τόνισε ότι όχι μόνο το τουριστικό προϊόν που προσφέρει η χώρα μας, όπως και οι χρήστες του, μακροχρόνια χειροτερεύουν, αλλά κινδυνεύει να αλλοιωθεί και το φυσικό και ιστορικά δομημένο περιβάλλον. Η προστασία λοιπόν των διαφορετικών μικρόκοσμων των αιγαιοπελαγίτικων νησιών δεν αποτελεί μόνον ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά συλλογική ευθύνη όλων των σχετικών φορέων και των ίδιων των πολιτών, ώστε να προταχθεί το κοινό συμφέρον έναντι του ατομικού. Το βιβλίο αυτό, είπε, είναι ζωντανό λόγω και των πολλών ελληνικών παραδειγμάτων που παραθέτει.

Ο κ. Δρακόπουλος διαπίστωσε τη μεγάλη ανάγκη παραγωγής στα ελληνικά βιβλίων για τον τουρισμό και είπε ότι το βιβλίο των Κοκκώση – Τσάρτα είναι πολύ χρήσιμο σ' αυτά τα πλαίσια. Εξάλλου, υπογράμμισε την αναγκαιότητα προπτυχιακών σπουδών στο αντικείμενο του Τουρισμού (σήμερα μόνο ΤΕΙ) σε μια κατ' εξοχήν τουριστική χώρα και επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού των τουριστικών φορέων με την θέσπιση ενός Υπουργείου Τουρισμού.

Ο κ. Μπεριάτος, στην πολύ ζωντανή του εισήγηση, μίλησε για τη θεμελιώδη αντινομία του τουρισμού κατατρώει το περιβάλλον από το οποίο τρέφεται. Είναι σαφές, είπε, ότι απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί για τη διατήρηση ισορροπίας ανάμεσα στην τουριστική ανάπτυξη και στη προστασία του περιβάλλοντος – τόνωση του εναλλακτικού τουρισμού, όπως προτείνουν οι συγγραφείς. Τέλος, μίλησε για τη δομή του βιβλίου και τη χρηστικότητα του για σπουδαστές, επαγγελματίες και σχεδιαστές, που το κάνουν ένα βιβλίο πολλαπλού σκοπού.

Συνοψίζοντας ο κ. Ζαχαράτος είπε ότι η παρουσίαση των θεωριών για τον τουρισμό γίνεται συστηματικά ώστε να εννοούνται οι συγκρίσεις από τη μεριά του αναγνώστη καθώς και η περαιτέρω συζήτηση. Οι δυο συγγραφείς αλληλοσυμπληρώνονται λόγω της διαφορετικής τους ειδίκευσης.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί το βιβλίο του R. Doswell, Τουρισμός: Ο ρόλος του αποτελεσματικού μάνατζμεντ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024