Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΒιβλιογραφίαΠαρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος του Δ. Προκοπίου ‘Παραλλάξεις’ στη Μύκονο
Βιβλιοπαρουσίαση

Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος του Δ. Προκοπίου ‘Παραλλάξεις’ στη Μύκονο

Οι ενότητες του λευκώματος είναι: Μύκονος – Ρόδος- Θαλασσινά Τοπία – Μούσες. Στην ενότητα 'Θαλασσινά Τοπία' παρουσιάζονται φωτογραφίες από τη Σκιάθο.

Η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Προβολής και Ανάπτυξης Μυκόνου και οι Εκδόσεις Το Ροδακιό παρουσιάζουν το φωτογραφικό λεύκωμα “Παραλλάξεις” του Δημήτρη Προκοπίου, το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 και ώρα 20:30, στην αίθουσα Εκδηλώσεων ΚΔΕΠΑΜ της Χώρας Μυκόνου.

Στην εκδήλωση το βιβλίο παρουσιάζει ο κ. Θανάσης Μπαξόπουλος.

Οι ενότητες του  λευκώματος είναι: Μύκονος – Ρόδος- Θαλασσινά Τοπία – Μούσες. Στην ενότητα “Θαλασσινά Τοπία” παρουσιάζονται φωτογραφίες από τη Σκιάθο.

Ο Δημήτρης Προκοπίου, εκ Μακρινίτσας, γεννημένος στο Βόλο είναι ένας φωτογράφος που έχει ωριμάσει μέσα από μια θητεία περίπου τριών δεκαετιών στην τέχνη αυτή, χωρίς ποτέ όμως να λειτουργήσει ως επαγγελματίας (κι αυτό έχει τη σημασία του). Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις, ομαδικές και ατομικές, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε νησιά του Αιγαίου (όπου έχει ζήσει και εργαστεί για αρκετά χρόνια), Μύκονος, Ρόδος, Ικαρία, Σάμος, Πάρος, Πόρος και Σύρος, ενώ έργα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορους καταλόγους και συλλογικές εκδόσεις.

Παράλληλα, έχει βρει ένα γόνιμο πεδίο συνεργασίας με ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα και αναζητήσεις στο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου επέλεξε να ενταχθεί το 2003. Όλα αυτά τα χρόνια, καταγράφοντας στιγμιότυπα από τις περιηγήσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σαν ένας περιπλανώμενος, ένας flâneur, που συλλέγει τα ευρήματα που εντοπίζει στις διαδρομές του, έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό σε όγκο και ποιοτικά αξιόλογο φωτογραφικό υλικό.

Με αυτό το λεύκωμα έρχεται τώρα να καταθέσει μια μικρή ανθολόγηση από τις καταγραφές μιας 25ετίας στα μέρη του πελάγους που τα γνώρισε βαθιά και τα αγάπησε.

Βέβαια, οποιαδήποτε έκδοση με φωτογραφίες του Αιγαίου στην Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να πει μια ιστορία χιλιοειπωμένη, να επαναλάβει κάτι που έχει υπερεκτεθεί και καταστεί τετριμμένο. Όμως ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα θέματά του ο Δ. Προκοπίου, αντιμάχεται αυτόν τον κίνδυνο γιατί η ματιά του έχει μια ξεχωριστή ιδιότητα, η οποία ίσως σχετίζεται και με τον τρόπο που βιώνει την παρουσία του στο χώρο αυτό: και από μέσα (σαν ντόπιος) και απ’έξω (σαν ξένος επισκέπτης). Είναι δύο οπτικές γωνίες από τις οποίες παρατηρεί, και γι’αυτό και ο τίτλος “Παράλλαξη” στο λεύκωμα που παρουσιάζει.

“Παραλλάξεις”
Εκδόσεις: Το Ροδακιό
Επιμέλεια: Μίλτος Φραγκόπουλος
Σχεδιασμός: Έκδοσης Δημήτρης Βούρδογλου
Επίμετρο: Μάνος Αναστασιάδης
Σχόλιο: Βασίλης Καρκατσέλης

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

22/09/2023
21/09/2023
20/09/2023
19/09/2023
18/09/2023
15/09/2023