Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΗ αρχαία πόλη των Θασίων: κτίρια, πύλες και ναοί με φιγούρες και διοράματα Playmobil
Έκθεση με μινιατούρες

Η αρχαία πόλη των Θασίων: κτίρια, πύλες και ναοί με φιγούρες και διοράματα Playmobil

  • Playmobil - Θάσος

Η έκθεση πραγματοποιείται από τις 21 Δεκεμβρίου 2022 έως 25 Μαρτίου 2023. Είσοδος ελεύθερη κατόπιν επικοινωνίας. 

Με 18 διοράματα και φιγούρες Playmobil παρουσιάζεται για πρώτη φορά, μέσα από την πρωτότυπη προσέγγιση του κου Αναστασίου Μπίλια, η αναπαράσταση της Πόλης των Θασίων, από τους αρχαϊκούς χρόνους έως την Ρωμαϊκή περίοδο. Η τρισδιάστατη αναπαράσταση κτηρίων όπως Πύργοι, Ναΐσκοι, Πύλες, Ιερά και Τείχη, προσπαθεί να προσεγγίσει σημαντικά γεγονότα που πλαισιώνουν όλη την ιστορία, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της Πόλης Κράτους των Θασίων. Μικρόσωμες, πολύχρωμες φιγούρες Playmobil “συνθέτουν” εικόνες, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν ποικίλες μορφές της Πόλης. Το Βουλευτήριο, η Σκηνή του Αρχαίου Θεάτρου, οι πύλες του Διός και της Ήρας, του Ερμή, της Θεάς με το άρμα, τα διοικητικά κτήρια, τα Προπύλαια, η αψίδα του Καρακάλα είναι κάποια από τα δεσπόζοντα διοράματα της έκθεσης.

Με έμπνευση την αγάπη του για το αρχαίο μεγαλείο της Θάσου (Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Πέρσες και Ρωμαίοι είχαν αναγνωρίσει τον τόπο ως «την Αθήνα του Βορρά») και την αγάπη του για την ιστορία και την αρχαιολογία, ο κύριος Αν. Μπίλιας ως συλλέκτης της σειράς History της Playmobil,  ξεκίνησε – μέσα στην καραντίνα του Covid 19 – να δημιουργεί στην αποθήκη του τουριστικού του γραφείου, με απλά εργαλεία και υλικά, την πρώτη μακέτα: το «Ιερό του Διονύσου». Οι πηγές και οι πληροφορίες προήλθαν από το βιβλίο της Γαλλικής Αρχαιολογικής σχολής αλλά και από την ιστοσελίδα της σχολής www.efa.gr. Όνειρο του να κάνει την μεγαλύτερη μακέτα αρχαίας πόλης.

Η κλίμακα των μακετών είναι σύμφωνη με την κλίμακα των φιγούρων των Playmobil, με απεικόνιση μαθηματικής ακρίβειας για να μπορέσει να παρουσιαστεί ως μακέτα. Χρησιμοποιήθηκαν υλικά όπως το φελιζόλ, το ξύλο, τα πλαστικά καπάκια, τα σπίρτα, τα χαρτόνια, και διάφορα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, με ακρυλικό στόκο, νήματα  και χρώματα  σύμφωνα με τα χρώματα που παρουσιαζόταν στην αρχαία εποχή.

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024