Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΗ έκθεση “Εν Ολύμπω: Φωτογραφικό Οδοιπορικό στη Φύση και τα Προσκυνήματα της Πιερίας” γοήτευσε το αθηναϊκό κοινό
Εκθέσεις

Η έκθεση “Εν Ολύμπω: Φωτογραφικό Οδοιπορικό στη Φύση και τα Προσκυνήματα της Πιερίας” γοήτευσε το αθηναϊκό κοινό

PIERIA

Η έκθεση “Εν Ολύμπω: Φωτογραφικό Οδοιπορικό στη Φύση και τα Προσκυνήματα της Πιερίας” θα διαρκέσει με ελεύθερη είσοδο μέχρι τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024.

Η έκθεσηΕν Ολύμπω: Φωτογραφικό Οδοιπορικό στη Φύση και τα Προσκυνήματα της Πιερίας“,  οποία εγκαινιάστηκε την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Στο Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο, το “Ιλίου Μέλαθρον”, που εδράζεται στο κέντρο των Αθηνών και αποτελεί έργο του Ερνέστου Τσίλερ, με τις περίλαμπρες αίθουσες και τον καλαίσθητο Κήπο ων Μουσών.

Μια αξιόλογη πρωτοβουλία και συνάμα παραγωγική, καθ’ότι συμβάλλει καθοριστικά στην τουριστική ανέλιξη και προβολή της Πιερίας σε πανελλαδικό επίπεδο.

PIERIA

Τρεις θεσμικοί φορείς της Πιερίας, η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ), σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο και τη φωτογραφική κοινότητα “Greek Instagramers Events” ετοίμασαν την έκθεση και έδρεψαν τους καρπούς της αποδοχής και των επαινετικών συγχαρητηρίων όσων τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή των εγκαινίων.

Η έκθεση Εν Ολύμπω: Φωτογραφικό Οδοιπορικό με φωτογραφικά εκφραστικά ενσταντανέ, αποτυπώνει τους λατρευτικούς τόπους όπως είναι χωροθετημένοι στις γωνιές της απλωσιάς της γης του Ολύμπου αλλά και τα όσα προσφέρει  η απαράμιλλη φυσική και η γεωλογική ομορφιά, ο αρχαιολογικός και ιστορικός ορίζοντας, η παράδοση και τα δημιουργήματα των ανθρώπων της Πιερίας.

“Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως αρωγός στο λεύκωμα που υλοποίησε τον τελευταίο χρόνο η Iερά μας Μητρόπολη με την άκρως ενδιαφέρουσα έκδοση των ‘Προσκυνημάτων της Πιερίας’, έτσι ώστε να γίνουν γνωστοί οι λατρευτικοί και περίλαμπροι χώροι του νομού μας. Η κοινή μας αυτή δράση θα συμβάλλει στην περαιτέρω γνωστοποίηση των ιερών μας χώρων που ανάγονται από τα χρόνια του Βυζαντίου ίσαμε σήμερα, στην επίσης πληροφόρηση του προχριστιανικού μας πολιτισμού, ως και στο φυσικό και αειφόρο μας τοπίο, στοιχεία που θα καθορίσουν σημαντικά την προώθηση του πνευματικού και τουριστικού μας προϊόντος στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα” δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος.

Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, επισήμανε: “Νιώθουμε περήφανοι γιατί μέσω της ενδιαφέρουσας από κάθε πλευρά φωτογραφικής αυτής έκθεσης διαπιστώνουμε πόσο προνομιακός είναι ο νομός μας. Η φύση μας προίκισε μοναδικές ομορφιές, ενώ οι λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων της Πιερίας συμπληρώνουν την αναζήτηση με το θρησκευτικό μεγαλείο. Όλα αυτά που συμβιώνουν αρμονικά στη Μακεδονική γη, μας τα αναδεικνύει μοναδικά ο φωτογραφικός φακός. Μέσω της έκθεσης ο επισκέπτης θα ταξιδέψει νοερά από το μακρινό χθες μέχρι το τώρα, θα περιδιαβεί στις ομορφιές και στην αρμονία της Πιερικής πτυχής και θα ξαποστάσει στα μνημεία και στους λατρευτικούς χώρους του ορεινού και πεδινού ορίζοντα ως προσκυνητής, στους τόπους όπου πραγματώνεται η προσέγγιση του ανθρώπινου με το Θείο. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους φωτογράφους”.

PIERIA

Στο σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο ΠΟΤΑΠ στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος με το πολυποίκιλο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης Εν Ολύμπω: Φωτογραφικό Οδοιπορικό, στάθηκε στην δήλωσή του ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γιώργος Καραλής, ενώ συμπλήρωσε: “Αντικρύζοντας τις εικόνες της έκθεσης διαπιστώνεις αναμφίβολα ότι η ομορφιά του περιβάλλοντος τέρπει και γίνεται τέχνη που γοητεύει και εκδηλώνεται μέσω του φωτογραφικού φακού με αυθορμητισμό και φυσικότητα. Στο θεματολόγιο των εκθεμάτων διαπιστώσαμε ότι η φύση συνάδει με την πίστη, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το νεότερο λατρευτικό χώρο και με τη μνημοσύνη του ερημίτη, η φύση με τα διαχρονικά δημιουργήματα του κλασικού πολιτισμού, αλλά και με τα όσα όμορφα έχτισε η ανθρώπινη ανησυχία. Θεωρώ ότι μέσω της συγκεκριμένης έκθεσης όλη η Πιερία θα βγει ποικιλοτρόπως κερδισμένη. Συνεχίσουμε ακόμα δυναμικότερα”.

“Στο πλαίσιο της δράσης του ΥΠ.ΠΟ. Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024, το Νομισματικό Μουσείο έχει τη χαρά να φιλοξενεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Ιλίου Μελάθρου την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Εν Ολύμπω: Φωτογραφικό Οδοιπορικό στη Φύση και τα Προσκυνήματα της Πιερίας. Στα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 19 Μαΐου, παρευρέθηκε πλήθος κόσμου που είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί νοερά τα προσκυνήματα, τους λατρευτικούς χώρους, τα αρχαιολογικά μνημεία, τους οικισμούς και τα τοπία της Πιερίας, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο φωτογραφικό φακό. Ευχαριστούμε την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τους λοιπούς φορείς που συντέλεσαν στην επιτυχία του συνεργατικού αυτού εγχειρήματος για την προβολή του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της χώρας μας” δήλωσε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου, δρ. Αναστασία Ράμμου.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της φωτογραφικής κοινότητας “Greek Instagramers Events” κα Έλλη Αγιαννίδη δήλωσε: “Η έκθεση Εν Ολύμπω: Φωτογραφικό Οδοιπορικό είναι το αποτέλεσμα της βραβευμένης ταξιδιωτικής δράσης #My_Destination που έχουμε καθιερώσει με την ομάδα Greek Instagramers Events τα τελευταία 6 χρόνια και στόχο έχει να προβάλει τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, μέσα από τον πολιτισμό, μέσα από εκθέσεις φωτογραφίας και μέσα από την δυναμική των κοινωνικών δικτύων και τα κανάλια επικοινωνίας που διατηρούν οι φωτογράφοι της ομάδας μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε σήμερα το αποτέλεσμα της δράσης #My_Olympus_Riviera να παρουσιάζεται στην έκθεση αυτή, στο εμβληματικό κτίριο Ιλίου Μέλαθρον που στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο. Η εμπειρία του ταξιδιού μας στην Πιερία τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν μοναδική και αποτυπώνεται στα έργα της έκθεσης με τον καλύτερο τρόπο“.

PIERIA

Με το πέρας της τελετής των εγκαινίων, στον κήπο του Μουσείου, ακολούθησε παρασκευή, σερβίρισμα, αλλά και προσφορά εδεσμάτων μοναστηριακής κουζίνας. Πιο συγκεκριμένα oι συνταγές υλοποιήθηκαν ζωντανά από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Εισοδίων Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου Αρχιμ. π. Βασίλειο Νάκα και τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Αλεξάνδρου εν Πύδνη Αρχιμ. π. Νικόλαο Πισιώτη συνεπικουρούμενοι από μοναχούς των δύο αυτών Μοναστηριών. Ήταν μαγειρεμένες σύμφωνα με τις επιταγές της μοναστηριακής παράδοσης και προσφέρθηκαν στη συνέχεια στους επισκέπτες της έκθεσης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν και οι πληροφορίες που δόθηκαν από τους Μοναχούς σχετικά με το τελετουργικό των γευμάτων στα Μοναστήρια.

Το Υπουργείο Τουρισμού συγχαίρει την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και τον ΠΟΤΑΠ

Με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης, αντιπροσωπεία από τους τρεις συνδιοργανωτές  έγιναν δεκτοί στο Υπουργείο Τουρισμού. Η υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη και η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κα Άντζελα Γκερέκου, υποδέχθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας, 20 Μαΐου 2024, την κα Μαυρίδου, τον  κ. Καραλή και τον διευθυντή του Οργανισμού και ειδικό συνεργάτη του Μητροπολίτη Κίτρους, κ. Βασίλειο Δήμου.

Οι δύο κυρίες που ηγούνται της τουριστικής πολιτικής της χώρας, εξέφρασαν τα θερμά συγχαρητήρια για τις πολλαπλές και άκρως παραγωγικές πρωτοβουλίες που υλοποιούν στην Πιερία η αντιπεριφερειάρχης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, καθώς και στον δυναμισμό που αποπνέει τελευταία ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, επιβραβεύοντας το Διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού και τους συνεργαζόμενους φορείς.

PIERIA

Η κα Κεφαλογιάννη ενημερώθηκε επίσης για τις δράσεις του υλοποιεί ο ΠΟΤΑΠ, εκθειάζοντας παράλληλα τις ενέργειες μετεξέλιξης του ΠΟΤΑΠ σε Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης του Προορισμού με την διεθνή ορολογία (DMMO-Destination Management Organization). Τόσο η υπουργός Τουρισμού, όσο και η πρόεδρος του ΕΟΤ συνεχάρησαν επιπρόσθετα την αντιπροσωπεία των Πιεριέων για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες, τονίζοντας ιδιαίτερα την πραγμάτωση και την ανάδειξη σε κάθε γωνιά του νομού όλων των μορφών των τουριστικών προϊόντων, αλλά και τη διαρκή προσπάθεια για την ανέλιξη του μακεδονικού τόπου, με την κα Γκερέκου να εστιάζει στην πρότασή της και τις ενέργειες γιατην πραγματοποίηση ενός διεθνούς πολυθεματικού συνεδρίου με αναφορά τον Όλυμπο. Από την πλευρά τους, η κα Μαυρίδου, και οι κ.κ. Καραλής και Δήμου, γνωστοποίησαν το περίγραμμα των επόμενων δημιουργικών κινήσεων και επιλογών με απώτερο στόχο την καταξίωση της Πιερίας στον τουριστικό ορίζοντα, πάντα με παράλληλη συμβολή στην οικονομική ωφελιμότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

Η πρωτοβουλία Εν Ολύμπω: Φωτογραφικό Οδοιπορικό υλοποιήθηκε με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη του ΕΟΤ. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β’ Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σταυροπηγίου κ. Αλέξιος, η κα Γκερέκου, η υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Πιερίας κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, καθηγητές του πανεπιστημίου με φοιτητές και φοιτήτριες, ιερείς, εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, φορέων και συλλόγων της Αττικής.

Η έκθεση θα διαρκέσει με ελεύθερη είσοδο μέχρι τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

14/06/2024
13/06/2024
12/06/2024
11/06/2024
10/06/2024
07/06/2024