Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΚαινοτόμες ιδέες και εμπορικές συναντήσεις κυριάρχησαν την 1η ημέρα της HORECA 2023
Εκθέσεις

Καινοτόμες ιδέες και εμπορικές συναντήσεις κυριάρχησαν την 1η ημέρα της HORECA 2023

Πλήθος επιχειρηματιών και στελεχών από τον κλάδο της φιλοξενίας, έδωσαν το «παρών» την 1η ημέρα της HORECA. Η προσέλευση επαγγελματιών που είναι πραγματικοί decision makers του κλάδου γέμισε τους εκθέτες με αισιοδοξία για επιτυχημένες εμπορικές συμφωνίες.

Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και στελεχών από τον κλάδο της φιλοξενίας, έδωσαν από νωρίς το πρωί το «παρών» στη φετινή HORECA 2023. Ένα πλήθος καινοτόμων προϊόντων και λύσεων είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, σημαντικοί decision makers του κλάδου, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους, αλλά και να ενημερωθούν γύρω από τις εξελίξεις σε επίπεδο παροχών υπηρεσιών για τον κλάδο της φιλοξενίας.

Οι 500 εκθέτες έμειναν ενθουσιασμένοι από το γεγονός ότι μπορεί να ήταν μόνο η πρώτη ημέρα της έκθεσης, ωστόσο οι επισκέπτες είχαν έρθει αποφασισμένοι να συζητήσουν μαζί τους για τις πραγματικές ανάγκες της επιχείρησής τους και να βρουν λύσεις στα θέματα που απασχολούν το ξενοδοχείο τους ή το εστιατόριο και το καφέ τους και να φύγουν από την έκθεση με πραγματικές προτάσεις και ιδέες, αλλά και φυσικά τέλος να συγκρίνουν τιμές και να κλείσουν απευθείας εμπορικές συμφωνίες.

Special events

Οι παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης αποτέλεσαν πόλο έλξης για κάθε επαγγελματία που θέλει να παραμένει updated για να είναι η επιχείρησή του ισάξια των τάσεων και των απαιτήσεων της εποχής.

Η έκθεση φιλοξένησε το 6ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας που διοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος σε συνεργασία με την Phocuswright. Στελέχη του hospitality παγκοσμίου βεληνεκούς ανέλυσαν τις τάσεις που διαμορφώνουν την επόμενη ημέρα της φιλοξενίας και ανέδειξαν τη βιωσιμότητα ως μοχλό ανάπτυξης του τουρισμού.

Επιτυχία σημείωσαν τόσο οι παρουσιάσεις του HORECA Lab όσο και του Gastronomy Lab. Οι εισηγήσεις και τα panel κέντρισαν το ενδιαφέρον επισκεπτών αλλά και εκθετών που γέμισαν τα stages που είχαν στηθεί στα Hall 1 και Hall 4 αντίστοιχα. Από νωρίς το πρωί μέχρι το κλείσιμο της έκθεσης, εκατοντάδες επισκεπτών συνέρρεαν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των παράλληλων εκδηλώσεων, για να παρακολουθήσουν με αμείωτο ενδιαφέρον το πλούσιο πρόγραμμα θεματικών events την 1η μέρα της HORECA.

Το HORECA Lab ξεκίνησε με μια διαλογική συζήτηση πάνελ με θέμα «Ποιους ελληνικούς προορισμούς αναζητούν οι τουρίστες για το καλοκαίρι 2023 και πώς θα τους στοχεύσουν οι ξενοδόχοι», με συντονιστή τον κ. Πάνο Λεοντόπουλο, Founder της Hotelistas και ομιλητές τους κ. κ. Μάξιμο Τζάνο Head of B2B της PrimalRes και τον κ. Δημήτρη Σερίφη CEO της Nelios. Οι ομιλητές αποκάλυψαν την εκρηκτική αύξηση που παρουσιάζουν οι online προκρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν του 2023, σε σχέση με πέρυσι, που μάλιστα ξεπερνά το 60%. Αγορές όπως η Αυστραλία επιστρέφουν, ενώ πρώτη χώρα σε κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα, είναι οι ΗΠΑ. Στη συνέχεια ο κ. Μάριος Κουνέλης, Group Sales Director της εταιρείας Webhotelier, ανέλυσε τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν οι ξενοδόχοι για να κάνουν πωλήσεις απευθείας από το site του ξενοδοχείου τους.

Συμβουλές για το περιεχόμενο των συμβολαίων και τη διαχείριση των πελατών που κλείνουν τα δωμάτια τους μέσω των δύο μεγαλύτερων πλατφορμών στον κόσμο, της Booking και της Expedia, έδωσε στην ομιλία του ο κ. Νίκος Αμανάκης, Senior Revenue Manager της Revitup.direct. Την σκυτάλη πήρε ο Federico Santos, Founder της εταιρείας Puro Management, ο οποίος εξήγησε στο ξενοδοχειακό κοινό για τα Online κανάλια και τα Οffline τουριστικά γραφεία και έδωσε συμβουλές για το πόσα και ποια να επιλέξει ένας ξενοδόχος, προκειμένου να έχει ένα άριστο μείγμα κρατήσεων.

Για την ορθή τιμολόγηση των ξενοδοχειακών δωματίων μίλησε η κα Δήμητρα Σιαπάτη, Reservations & Revenue Manager του ξενοδοχείου Nikki Beach Resort & Spa που διαχειρίζεται η SWOT Hospitality, η οποία ανέλυσε το Δεκάλογο της κερδοφορίας. Στην εστίαση, τα εστιατόρια και τα καφέ μπαρ, ήταν αφιερωμένο το δεύτερο μέρος του Horeca Lab. Η ενότητα ξεκίνησε με μια συζήτηση πάνελ, όπου αναλύθηκαν οι τελευταίες τάσεις στην εστίαση, με συντονίστρια την κα Πένυ Γεωργακοπούλου, CEO της Smart Ideas και ομιλητές την κα Ντένυ Καλλιβωκά, δημοσιογράφο και συνιδιοκτήτρια του Diffords Guide Greece, o κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, Owner του Bar in front of a Bar και ο κ. Νεκτάριος Νώτης, δημοσιογράφος και Εκδότης του FnB Daily. Οι ομιλητές ανέλυσαν τις τάσεις στα εστιατόρια, τα Bar και Café για το 2023, τονίζοντας ότι η πανδημία άλλαξε πολλές από τις συνήθειες του κοινού, ενώ επιτάχυνε κάποιες τάσεις, όπως η βιωσιμότητα. Όπως επεσήμαναν, ο κόσμος αναζητά πλέον αληθινές εμπειρίες και θέλει να τις ζήσει μέσα από το περιβάλλον του χώρου, των ανθρώπων αλλά και των προϊόντων.

Οι οδηγοί Γαστρονομίας, τα Βραβεία των εστιατορίων και των μπαρ και πώς μπορεί μια επιχείρηση να μπει στις χρυσές λίστες και να κερδίσει διακρίσεις αναλύθηκαν από την κα Ντένυ Καλλιβωκά δημοσιογράφο και συνιδιοκτήτρια του Diffords Guide Greece και την κα Πένυ Γεωργακοπούλου, CEO της Smart Ideas, σε μια συζήτηση που συντόνισε η κα Βίκη Βαμιεδάκη, δημοσιογράφος στο NEWS 24/7. Συμβουλές για το πως τα καταστήματα εστίασης θα προσελκύσουν τουρίστες, ένα ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά και απαιτητικό και διαφορετικό κοινό, έδωσε κατά την ομιλία του ο κ. Δημήτρης Λαζαρίδης, CEO της εταιρείας Lazaridis Hospitality. Αμέσως μετά οι συνιδιοκτήτες του Line Athens, κ. κ. Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπάκουλης παρουσίασαν το case study του πιο viral bar της Αθήνας, αναλύοντας τη φιλοσοφία και τη στρατηγική τους, αλλά και την απήχηση του κοινού.

Η πρώτη μέρα της εκδήλωσης έκλεισε με μια διαλογική συζήτηση από τη Συμμαχία Stirizo_HORECA με τίτλο «Εστίαση και Φιλοξενία – Λιγότεροι έμμεσοι φόροι σημαίνει ώθηση στην ανάπτυξη». Τα θέματα ανέπτυξαν οι κ. Γρηγόρης Παύλου, οικονομολόγος του ΙΟΒΕ, ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο κ. Γιάννης Δαβερώνης γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων και η κα Σοφίκα Παπανικολάου, γενική διευθύντρια της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών. Official partner της εκδήλωσης Horeca Lab είναι η Worldline Greece, η οποία αποτελεί μια εκ των μεγαλύτερων εταιρειών αποδοχής και εκκαθάρισης πληρωμών με κάρτες στην ελληνική αγορά.

Ακόμη, διεξήχθησαν και τα Coffee Events με τους τελικούς στην κατηγορία Cup Tasters του SCA Greece να κλέβουν τις εντυπώσεις. Μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού και επίδειξης γνώσεων και ικανοτήτων, πραγματοποιήθηκε ο τελικός για το Πρωτάθλημα Cup Tasters. Σε αυτό τον διαγωνισμό επιβραβεύθηκαν οι cuppers που επέδειξαν ταχύτητα, τεχνική και ακρίβεια στην αναγνώριση των γευστικών διαφορών των specialty coffees και αναδείχτηκαν νικητές οι: Oρέστης Σφυρής (1η θέση), Γιώργος Ασφής (2η θέση) και Αλέξανδρος Γκέτης  (3η θέση).

Για τους επαγγελματίες στο χώρο της γαστρονομίας πραγματοποιήθηκε το γαστρονομικό event Gastronomy Lab (Hall 4), σε συνεργασία με τον κ. Χάρη Χαραλαμπίδη και την Gastronomy Essentials. Το stage φιλοξένησε μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας αλλά και εγχώριας γαστρονομίας και αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα όπως ο αρωματικός χάρτης των ελληνικών γεύσεων, τα αλλαντικά της θάλασσας και η ενσωμάτωση της ελληνικής παράδοσης στην ιαπωνική κουζίνα και βραβεύθηκε το εστιατόριο Peskesi στο Ηράκλειο Κρήτης.

Την αρχή των γαστρονομικών επιδείξεων στο stage του Gastronomy Lab έκανε bakery chef κ. Χάρης Παπαλίτσας, o ο οποίος παρουσίασε την πιο έντονη γευστική εμπειρία αρτοποιίας. Καπνός, προζύμι, φρέσκο-αλεσμένα σιτηρά, αλκοόλ, παιχνιδιάρικες οξύτητες, γλυκές νότες, αλμυρές εντάσεις και πολλά άλλα παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν σ’ αυτό το μοναδικό show προζυμένιων ψωμιών.

Ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς σεφ της ελληνικής κουζίνας, ο κ. Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος ανέβηκε στο stage του Gastronomy lab και μίλησε για το πως οι εξαιρετικής ποιότητας Α’ ύλες που παράγονται από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, αποτέλεσαν γι’αυτόν πηγή έμπνευσης. Παρουσίασε προϊόντα από διάφορους Έλληνες παραγωγούς και σε συνδυασμό με τη σωστή χρήση επαγγελματικών τεχνικών, δημιούργησε παρασκευάσματα άρτια αισθητικά, «γεμάτα» σε γεύση και άρωμα Ελλάδας.

Στην συνέχεια, το εστιατόριο Peskesi από το Ηράκλειο της Κρήτης έλαβε τιμητική διάκριση από την HORECA, για το γεγονός ότι ως εστιατόριο κρητικής κουζίνας, έχει σημαία του όχι μόνο τη διαφύλαξη παλιών μεθόδων μαγειρέματος, αλλά και την ανάδειξη της γαστρονομίας ως πολιτιστικής κληρονομιάς. Το βραβείο παρέδωσε ο κ. Θανάσης Γιαλούρης, διευθυντής Εκδόσεων της FORUM SA, στον κ. Παναγιώτη Μαγγανά, ιδιοκτήτηςτου εστιατορίου.

Ένας από τους πιο ανατρεπτικούς σεφ της Ελλάδας, ο κ. Γρηγόρης Χέλμης, ο οποίος έχει εντρυφήσει στα θαλασσινά αλλαντικά, μας παρουσίασε σε μία από τις πιο ανατρεπτικές γευστικά παρουσιάσει την «Πάριζα Τόνου» και το «Λουκάνικο Μπακαλιάρου», καθώς και μία από τις πιο γρήγορα εξελισσόμενες τάσεις που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη γαστρονομία, το «Seacuterie».

Η ημέρα συνεχίστηκε με τον καταξιωμένο Έλληνα σεφ και ιδιοκτήτη του Thama restaurant στην Τήνο, κ. Δημήτρη Κατριβέση, ο οποίος μας μίλησε για τη «Βιώσιμη κουζίνα και ευεξία». Παρουσίασε βιώσιμες και καινοτόμες πρακτικές για την κουζίνα και τον τρόπο της επιτυχούς εφαρμογής αυτών. Ανέλυσε τους λόγους που η ευημερία του προσωπικού σχετίζεται με τη βιωσιμότητα και παρουσίασε σύγχρονες τεχνικές που συμβάλουν στη λειτουργική αποτελεσματικότητα. Τέλος, εξήγησε τι εννοούμε με τον όρο «Βιώσιμος σεφ» και το πώς η κατάκτηση αυτού του ορισμού, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή λειτουργία της κουζίνας.

Ενώ η μέρα ολοκληρώθηκε με τις γαστρονομικές προτάσεις του κ. Θάνου Στασινού. Ο σεφ, που η σχέση του με την ιαπωνική κουζίνα έχει χαρακτηριστεί «αιρετική», μας έδειξε πώς μία «Γλώσσα φρικασέ αυγολέμονο» ή ένα «Χέλι καπνιστό στιφάδο», μπορούν να μετατρέψουν τον σούπερ σταρ των σούσι, το Νιγκίρι, στην πιο umami εμπειρία που είχατε ποτέ.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024