Τελευταία νέα
HomeΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑναβίωση της παραδοσιακή γιορτής της Ανάληψης στα Καλά Νερά, στη Μαγνησία
Προορισμός

Αναβίωση της παραδοσιακή γιορτής της Ανάληψης στα Καλά Νερά, στη Μαγνησία

Kala Nera Magnisias

Ένα παραδοσιακό έθιμο με ρίζες από τον 17ο αιώνα αναβιώνει στα Καλά Νερά Πηλίου, στη Μαγνησία, τιμώντας την Ανάληψη με ιππείς και ζώα.

Ένα σπάνιο έθιμο με ρίζες που χάνονται βαθιά μέσα στον χρόνο αναβιώνει ανήμερα της εορτής της Ανάληψης, σήμερα Πέμπτη 13 Ιουνίου στα Καλά Νερά Πηλίου (Μαγνησία). Σύμφωνα με γραπτές πηγές, από τα τέλη του 17ου αιώνα οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών της περιοχής κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο, να τιμήσουν τη γιορτή της Ανάληψης και να “αναληφθούν (απαλλαγούν) και αυτοί από όλα τα κακά”,  σύμφωνα με την τοπική παράδοση.

Kala Nera Magnisias

Το ιδιαίτερο όμως ήταν ότι όλοι κατέβαιναν παραλιακά με τα άλογά τους και τα οικόσιτα ζώα τους –κατσίκες και πρόβατα– για να καθαριστούν και να φωτιστούν μπαίνοντας στο νερό της θάλασσας υπό τις ευλογίες του ιερέα του χωριού. Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά ζώα που κατείχε κάθε οικογένεια για την αυτοσυντήρησή της, κατηφόριζαν στις ακτές των Καλών Νερών για να λάβουν την ευλογία κατά τη μεγάλη αυτή γιορτή.

Μεγάλος αριθμός ιππέων – αλλά και επισκεπτών

Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνησαν, οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής στη Μαγνησία φρόντισαν να τηρούν το ραντεβού τους κάθε χρόνο αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα της Αναλήψεως στα Καλά Νερά. Ήταν δε τόσο μεγάλη η ανταπόκρισή τους χρόνο με τον χρόνο, που πλέον ο Αγιασμός έχει γίνει θεσμός, έχει πάρει εθιμικό χαρακτήρα και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ιππέων αλλά και επισκεπτών τόσο από την περιοχή της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας, όσο και από ολόκληρη την Ελλάδα.

Kala Nera Magnisias

Αναλυτικά το πρόγραμμα της θρησκευτικής-παραδοσιακής γιορτής, με έντονο λαογραφικό και τουριστικό ενδιαφέρον, έχει ως εξής: 10.30 Αρτοκλασία (ευλόγηση άρτων) υπέρ υγείας των ιππέων και των επισκεπτών/τριών. 11.30 παραδοσιακοί χοροί, 12.00 έναρξη ιππικής παρέλασης – Αγιασμός τον οποίο θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρός κ. Ιγνάτιος. Μετά τον Αγιασμό θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα.

Η πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη αυτή εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Νοτίου Πηλίου Μαγνησίας και της Τοπικής Κοινότητας Καλών Νερών Μαγνησίας και στηρίζεται υπό όλους τους ιππείς της περιοχής και τον Ιππικό Φυσιολατρικό Όμιλο Μηλεών (ΙΦΟΜ).

Malisiovas

Ο Βασίλης Μαλισιόβας γεννήθηκε το 1970 στη Μαρκινιάδα Άρτας. Σπούδασε κλασική φιλολογία και κοινωνική θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως ερευνητής έχει συνεργαστεί –μεταξύ άλλων– με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ) και το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ). Ως διορθωτή-επιμελητή κειμένων τον έχουν εμπιστευθεί πολλές εφημερίδες και περιοδικά (Η Καθημερινή, Ο Κόσμος του Επενδυτή, Επιλογή, Πεμπτουσία κ.ά.), καθώς και εκδοτικοί οίκοι [Αλεξάνδρεια, ΕΑΠ, Κέντρο Λεξικολογίας / λεξικά Γ. Μπαμπινιώτη, Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος (Γραφείο Εκδόσεων), Λιβάνης, Παπαδήμας, Μεταίχμιο, Άγκυρα, Παπαζήσης κ.ά.]. Είναι εταίρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας (ΕΛΕ) και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία). Επί σειρά ετών καταγράφει τα ιδιώματα της ιδιαίτερης πατρίδας του, αξιοποιώντας τα στη σύνταξη Ηπειρώτικου Λεξικού. Είναι συγγραφέας και τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού & Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) και της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας (ΕΛΕ). Εργάζεται ως επιμελητής εκδόσεων.

19/07/2024
18/07/2024
17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024