Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΑντιδράσεις για το χαρακτηρισμό ως αρχαιολογικής όλης της περιοχής επένδυσης για το Γκόλφ Αφάντου
Επενδύσεις

Αντιδράσεις για το χαρακτηρισμό ως αρχαιολογικής όλης της περιοχής επένδυσης για το Γκόλφ Αφάντου

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επισημαίνει ότι πλέον έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος το σύνολο της προς αξιοποίηση έκτασης που αφορά στην επένδυση, γεγονός που δεν μπορεί να διαφεύγει της γνώσης των εμπνευστών της εν λόγω απόφασης ότι θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος για το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δεσμεύση να υλοποιήσει.

Δυσάρεστη έκπληξη χαρακτηρίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την ενημέρωση που έλαβε από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσον αφορά στην ολοκλήρωση της επένδυσης για την περιοχή πέριξ του Γκόλφ Αφάντου (ειδικότερα την έγκριση του νέου ειδικού χωροταξικού σχεδίου-ΕΣΧΑΔΑ) ότι χαρακτηρίζεται περιοχή συνολικού εμβαδού 10.000 στρεμμάτων περίπου, κατά μήκος του προς αξιοποίηση ακινήτου, αλλά και σε συνολική έκταση εξαπλάσια αυτού, από το Λαδικό έως τον ποταμό Λουτάνη, ως αρχαιολογική.

Η επιστολή είναι η ακόλουθη:

“Προς:
– Αξιότιμο κ. Δραγασάκη Ιωάννη
αντιπρόεδρο Κυβέρνησης
– Αξιότιμο κ. Παππά Νικόλαο
υπουργό Επικρατείας
– Αξιότιμο κ. Φλαμπουράρη Αλέκο
υπουργό Επικρατείας
– Αξιότιμο κ. Τσακαλώτο Ευκλείδη
υπουργό Οικονομικών
– Αξιότιμο κ. Σταθάκη Γεώργιο
υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
– Αξιότιμο κ. Αλεξιάδη Τρύφων
αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών
– Αξιότιμη κ. Κουντουρά Ελενα
αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού

Κοιν. :
Αξιότιμο κ. Πιτσιόρλα Στέργιο
πρόεδρο ΤΑΙΠΕΔ

Κύριοι,

Αποτέλεσε πολύ δυσάρεστη έκπληξη για εμάς – και για όλους όσους ενδιαφέρονται για την αναπτυξιακή προοπτική της Ρόδου, του Νοτίου Αιγαίου και της χώρας γενικότερα – η εξέλιξη που έλαβε χώρα μόλις την 21η Απριλίου, όταν ενημερωθήκαμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, την ίδια μέρα που είχε καθοριστεί η νέα συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΔΠ) για τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούσαν στην ολοκλήρωση της επένδυσης για την περιοχή πέριξ του Γκόλφ Αφάντου (ειδικότερα την έγκριση του νέου ειδικού χωροταξικού σχεδίου-ΕΣΧΑΔΑ) και τα οποία είχαν ανακύψει εξαιτίας παρέμβασης των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που ζητούσαν να εξαιρεθεί από την αξιοποίηση μια έκταση περίπου 200 στρεμμάτων που θεωρείται αρχαιολογική πάνω από την περιοχή του Ερημοκάστρου, εξέδωσε απόφαση κατά την οποία χαρακτηρίζεται περιοχή συνολικού εμβαδού 10.000 στρεμμάτων περίπου, κατά μήκος του προς αξιοποίηση ακινήτου, αλλά και σε συνολική έκταση εξαπλάσια αυτού, από το Λαδικό έως τον ποταμό Λουτάνη, ως αρχαιολογική!

Ειδικότερα, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 70, τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων, 21η Απριλίου 2016), η από 10 Μαρτίου 2016 υπ’αρίθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/Φ57/68153/38450/3273/788 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτά, με την οποία εγκρίνεται η αναοριοθέτηση του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Ερημοκάστρου – Τραουνού – Αφάντου!

Μια απλή εξέταση του χάρτη που συνοδεύει την εν λόγω απόφαση καταδεικνύει ότι πλέον έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος το σύνολο της προς αξιοποίηση έκτασης που αφορά στην επένδυση, γεγονός που δεν μπορεί να διαφεύγει της γνώσης των εμπνευστών της εν λόγω απόφασης ότι θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος για το οποίο η Κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δεσμεύση να υλοποιήσει.

Σημειώνεται ότι το επίμαχο ακίνητο έκτασης 200 στρεμμάτων, που αποτέλεσε αντικείμενο της όλης παρέμβασης των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, βρίσκεται πάνω από την περιοχή ‘Σπηλιές Τραουνού’, στο οποίο ο επενδυτής, ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τα όσα έχουν δεί το φώς της δημοσιότητας, δεν σκόπευε να δομήσει, και τυχόν οποιαδήποτε μεταγενέστερη παρέμβαση, προβλέπεται ότι θα περνούσε από τον έλεγχο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για την τελευταία –και ίσως πιο καίρια– από μια σειρά επιπλοκές που έχουν ταλανίσει τη συγκεκριμένη επένδυση, την οποία έχει αναλάβει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και για την οποία, ενώ έχουν ήδη αναδειχθεί από τον Ιούλιο 2014 οι ανάδοχοι (με συνολικό τίμημα για την παραχώρηση της έκτασης που ανέρχεται σε 42,1 εκατ. ευρώ), προκύπτουν διαρκώς προβλήματα τα οποία έχουν αφενός πλήξει την αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου ως φορέα συνεργασίας για επενδύσεις, και αφετέρου εξοργίσει όλους όσους θεωρούν ότι η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας είναι ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας. Θυμίζουμε ότι η έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ για τη συγκεκριμένη επένδυση είχε καθυστερήσει, καθώς το Συμβούλιο Επικρατείας με την υπ’ αρ. 26/2015 απόφαση του έκρινε ότι περίπου 31,6 στρέμματα της συνολικής προς αξιοποίηση έκτασης είχαν εσφαλμένο χαρακτηρισμό από τον προσήκοντα και πριν γίνει πλήρης επεξεργασία του επενδυτικού σχεδίου έπρεπε τα ΤΑΙΠΕΔ να διορθώσει το χαρακτηρισμό αυτό και να επανυποβάλλει το ΕΣΧΑΔΑ προς έγκριση.

Η εξέλιξη αυτής της επένδυσης καταδεικνύει ότι έχει πέσει θύμα τόσο της προχειρότητας των αρμοδίων κρατικών αρχών ως προς την προπαρασκευή της σχετικής διαδικασίας όσο και της ιδεοληψίας ορισμένων πολιτικών παραγόντων που με αποφάσεις τους δημιουργούν ανυπέρβλητα προσκόμματα στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Η περίπτωση της επένδυσης στην περιοχή πέριξ του Γκόλφ Αφάντου είναι χαρακτηριστική: για την αρχαιολογική προστασία 200 στρεμμάτων (ζήτημα που σε κάθε περίπτωση μπορεί να ρυθμιστεί με απλές στοχευμένες ενέργειες) η Ελληνική Πολιτεία με την τελευταία απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού καταδεικνύει ότι όχι μόνο δεν έχει αντίληψη των δεδομένων της υπόθεσης και των νομικών δεσμεύσεων που έχουν προηγηθεί, και δεσμεύει, χαρακτηρίζοντας ως αρχαιολογική, μια έκταση 10.000 στρεμμάτων (!), δείχνοντας ουσιαστικά σε όσους έχουν σκέψη ή πρόθεση να επενδύσουν στην Ελλάδα, τον δρόμο της φυγής. Εάν αυτό είναι το ζητούμενο, καλό θα είναι να το γνωρίζουμε.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουμε επιδοθεί σε μια μεγάλη προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος και προσέλκυσης επενδύσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που αποτελεί την βασική πλουτοπαραγωγική δραστηριότητα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και βασική πήγη στήριξης του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, και τελικά διαπιστώνουμε ότι ο κύριος εχθρός μας σε αυτή την προσπάθεια μας δεν είναι ο διεθνής ανταγωνισμός (ιδίως από γεωγραφικά γειτονικές χώρες) αλλά η αντίληψη, στάση και συμπεριφορά που επιδεικνύει το ίδιο το Ελληνικό Κράτος.

Ευελπιστούμε ότι έστω τώρα, την ύστατη στιγμή, θα γίνουν αντιληπτές οι καταστροφικές επιπτώσεις της ανωτέρω απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού και θα γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες, άλλως πραγματικά αναρωτιόμαστε τι πια μπορούμε να περιμένουμε από μια τέτοια Πολιτεία…

Θέλουμε να πιστεύουμε οτι η αξιοπιστία της πατρίδας μας είναι μία υπόθεση και ένας στόχος που μας αφορά όλους.

Για την καλύτερη ενημέρωση σας, επισυνάπτουμε την επίμαχη απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.
    
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Γιώργος Χατζημάρκος”

Απόφαση του ΥΠΠΟ για Αφάντου

(φωτογραφία: dimokratiki.gr)

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023
21/09/2023
20/09/2023