Τελευταία νέα
HomeΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑποκατάσταση του κωδωνοστασίου του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, επί της οδού Ακαδημίας
Πολιτισμός

Αποκατάσταση του κωδωνοστασίου του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, επί της οδού Ακαδημίας

Ο ιερός ναός Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας και έχει κηρυχθεί διατηρητέος. Η οικοδόμησή του ξεκίνησε το 1846.

​Το έργο της αποκατάστασης του κωδωνοστασίου του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, επί της οδού Ακαδημίας, δρομολογείται με την εισαγωγή της μελέτης αποκατάστασής του στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, όπως τόνισε κατά την αυτοψία της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού κ. Γιώργο Διδασκάλου.

Ο Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής

Όπως είπε η κα Μενδώνη, «ο I.N. της Ζωοδόχου Πηγής αποτελεί έναν ναό απόλυτα συνυφασμένο με την ταυτότητα του κέντρου της Αθήνας, έναν πολυσύχναστο τόπο λατρείας. Οι φθορές του χρόνου στο κωδωνοστάσιο επιβάλλουν άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες προγραμματίζονται με τη συνεργασία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, ώστε το έργο της αποκατάστασης του κωδωνοστασίου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό».

Η υπουργός συνάντησε τον προϊστάμενο του Ι.Ν. π. Ηλία Δροσινό και τους μηχανικούς που έχουν αναλάβει τη μελέτη επισκευής-αποκατάστασης του κωδωνοστασίου, και έδωσε οδηγίες, ώστε να επικαιροποιηθεί άμεσα η μελέτη με πλήρη αποτύπωση του κωδωνοστασίου. Επιπλέον, θα συνταχθεί και θα υποβληθεί προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ειδική μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης των μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών του κωδωνοστασίου.

Ο ιερός ναός Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας και έχει κηρυχθεί διατηρητέος. Η οικοδόμησή του ξεκίνησε το 1846 σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Γεώργιος Γεννάδιος και σε σχέδια του αρχιτέκτονα Δημητρίου Ζέζου. Ο ναός αποπερατώθηκε τον Μάρτιο του 1850 με δωρεές, μεταξύ των οποίων και της Ελένης Τοσίτσα. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με δίρριχτη οροφή. Το κωδωνοστάσιο ανεγέρθη το 1900. Στη σημερινή του μορφή ο ναός έχει ένα ακόμη κλίτος που προστέθηκε το 1965 στη νότια πλευρά.

12/07/2024
11/07/2024
10/07/2024
09/07/2024
08/07/2024
05/07/2024