Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας: Οργανωτική επιτυχία, αγωνιστικές ανατροπές και πολλές υποσχέσεις για το 2024
Αθλητικός Τουρισμός

ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας: Οργανωτική επιτυχία, αγωνιστικές ανατροπές και πολλές υποσχέσεις για το 2024

Η εν λόγω αθλητική διοργάνωση αναβαθμίζει την περιφέρεια, βελτιώνοντας τις υποδομές και αλλάζει τη φίλαθλη «κουλτούρα».

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2023 ολοκληρώθηκε με τις καλύτερες εντυπώσεις οργανωτικά και αγωνιστικά. Οι ξένες αποστολές αποχαιρέτισαν την Ελλάδα με ένα πλατύ χαμόγελο, πολλά «μπράβο» και αμέτρητες ενθαρρυντικές κουβέντες για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και -γιατί όχι- να γιγαντωθεί στο μέλλον. Η Ελλάδα αποκτά τον Γύρο που της έλειπε και επιδιώκει να τον αναδείξει σε «πρωταγωνιστή» τα επόμενα χρόνια.

Μικροί και μεγάλοι βγήκαν στις πόλεις και τα χωριά απ’ όπου διερχόταν το γκρουπ των αθλητών (πελοτόν), για να χειροκροτήσουν την προσπάθειά τους, αλλά και να δουν έστω από περιέργεια, τί ακριβώς είναι αυτό το κατά τα λοιπά πρωτόγνωρο αθλητικό γεγονός που απασχολεί τον τόπο τους.

→ Ολοκληρώθηκε ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας – Ο μεγάλος νικητής

Δρόμοι, μονοπάτια, πλατείες, γέμισαν από ανθρώπους κάθε ηλικίας που κουνούσαν σημαίες, επευφημούσαν τους αθλητές και ήθελαν με κάθε τρόπο να γίνουν μέρος της διοργάνωσης.

Δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες για τις απολύτως απαραίτητες ρυθμίσεις στην κυκλοφορία από την τροχαία. Είναι όμως βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια, θα γίνει εμφατικά αντιληπτό πως η ολιγόλεπτη «ταλαιπωρία» αποζημιώνεται από πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, όπως είναι η προβολή του τόπου τους, η βελτίωση των υποδομών, η οικονομική ανάπτυξη, η στήριξη της βιώσιμης κινητικότητας, οι επενδύσεις που θα ανοίγονται χάρη στη διεξαγωγή του.

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας είναι ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός που απουσίαζε επί σειρά ετών από τη χώρα και τώρα φαίνεται πως μετά την περσινή αναβίωσή του από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, βρίσκει χρόνο με τον χρόνο τα… πατήματά του, προσελκύει αγωνιστικό ενδιαφέρον από το κοινό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ παράλληλα γίνεται σταδιακά οικείο στο ευρύ κοινό.

Στην πραγματικότητα συντελείται μία αθλητική αποκέντρωση, ικανή να αναβαθμίσει την περιφέρεια, να βελτιώσει τις υποδομές της, να αλλάξει τη φίλαθλη «κουλτούρα» και φυσικά να δώσει την ώθηση που χρειάζεται το πολύ αδικημένο στη χώρα μας, άθλημα της ποδηλασίας.

Φέτος, με αφετηρία το Ηράκλειο και το Karteros Beach Sports Center, ο Γύρος ξεκίνησε στις 2 Μαΐου με τον Πρόλογο (6 χλμ ατομικής χρονομέτρησης) και συνεχίστηκε με 4 ετάπ (διαδρομές) απείρου κάλλους και ιστορικής σημασίας.

Ηράκλειο, Μυκήνες, Καλαμάτα, Costa Navarino, Κυπαρισσία, Aρχαία Ολυμπία φιλοξένησαν εκκινήσεις και τερματισμούς.

Με εικόνες που διαμοιράστηκαν μέσα από 44 κανάλια διεθνούς εμβέλειας σε 174 χώρες, ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2023 κατάφερε να αναδείξει παγκοσμίως περιοχές της χώρας με μηδαμινή έως τώρα προβολή, ενώ χάρισε μεγάλες αγωνιστικές συγκινήσεις στη μάχη για τον νικητή της γενικής κατάταξης, που κρίθηκε στο τελευταίο μαζικό σπριντ στην Αρχαία Ολυμπία.

Η Οργανωτική Επιτροπή που σύστησε ο Λευτέρης Αυγενάκης σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν, με πρόεδρο τον Γιώργο Λεβεντάκη, εργάστηκε νυχθημερόν για να φέρει σε πέρας το μεγάλο αυτό εγχείρημα.

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2023 με μία ματιά:
  • 650,5 χιλιόμετρα, διένυσαν οι ποδηλάτες
  • 380 άνθρωποι εργάστηκαν για το τελικό αποτέλεσμα
  • 3 Περιφέρειες, Κρήτης, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, στις οποίες κινήθηκε το πελοτόν (το γκρουπ των αθλητών)
  • 23 Δήμοι από τους οποίους πέρασε ο αγώνας
  • 19 ομάδες (από τις αρχικά δηλωμένες 20), πήραν τελικά μέρος στον αγώνα (η Μεντεγίν αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή εξαιτίας απρόοπτων συνθηκών που εμπόδισαν τη μετάβασή της στην Ελλάδα)
  • 98 ποδηλάτες ολοκλήρωσαν τον αγώνα από τους 114 που πήραν εκκίνηση στον Πρόλογο
  • 4 ετάπ (δηλαδή διαδρομές): Ηράκλειο – Ηράκλειο, Μυκήνες – Καλαμάτα, Costa Navarino – Κυπαρισσία, Costa Navarino – Αρχαία Ολυμπία
  • 174 μέτρα συνολικής υψομετρικής διαφοράς κάλυψαν οι αθλητές.
  • 8 ενδιάμεσα σπριντ (2 σε κάθε ετάπ, εκτός του προλόγου)
  • 9 σπριντ ανάβασης / 1η κατηγορία (2), 2η (5) & 3η (2)
  • 4 μεγάλοι νικητές στις επιμέρους κατατάξεις και βαθμολογίες του Γύρου: Γιούρι Λεϊτάο (Caja Rural), νικητής της Γενικής Κατάταξης & γαλάζια φανέλα ΔΕΗ, Γιούρι Λεϊτάο (Caja Rural), νικητής της βαθμολογίας των Πόντων & κόκκινη φανέλα Κωτσόβολος, Ανδρέας Μιλιτιάδης (Εθνική Κύπρου), νικητής της βαθμολογίας των Σπριντ Ανάβασης & πορτοκαλί φανέλα Betsson, Λόγκαν Κάρι (Bolton Equities Black Spoke), καλύτερος νέος αθλητής U23 & λευκή φανέλα ΕΟΤ.
Φλας μπακ στην αγωνιστική εξέλιξη του Γύρου

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2023 ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 6 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία, με τον Γιούρι Λεϊτάο της ισπανικής Caja Rural να κερδίζει τη γαλάζια φανέλα σε ένα συναρπαστικό φινάλε γεμάτο αγωνία.

Η μάχη της γενικής κατάταξης εξελίχθηκε σε ένα εντυπωσιακό “μπρα ντε φερ” ανάμεσα στον 24χρονο Πορτογάλο και τον περσινό νικητή, Νεοζηλανδό Άαρον Γκέιτ, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα του αγώνα. Ο Γκέιτ φόρεσε τη φανέλα του πρωτοπόρου μετά τη νίκη του στον πρόλογο και την κράτησε μέχρι και το τέλος του 2ου ετάπ. Όμως ο Λεϊτάο (που μετά τον Καρτερό βρέθηκε 20″ πίσω από τον Νεοζηλανδό), με τα συνεχόμενα υψηλά του πλασαρίσματα (2ος στο Ηράκλειο, 3ος στην Καλαμάτα) και τα μπόνους δευτερόλεπτα που κέρδισε, μείωσε στο μισό τη διαφορά (10″).

Η ανατροπή ήρθε στο 3ο ετάπ, εκεί όπου ο δις πρωταθλητής Ευρώπης στην πίστα (2020 & 2022, αμφότερες στο scratch), κέρδισε 1″ στο ενδιάμεσο σπριντ και πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού στην Κυπαρισσία, πρόσθεσε δηλαδή 11″ συνολικά μπόνους δευτερόλεπτα στη συγκομιδή του, τα οποία τον έφεραν στην κορυφή της γενικής, με διαφορά ενός μόλις δευτερολέπτου από τον Γκέιτ!

Ο Νεοζηλανδός “απάντησε” στο 4ο και τελευταίο ετάπ, παίρνοντας με τη σειρά του 1″ στο πρώτο ενδιάμεσο σπριντ, το οποίο τον επανέφερε στην κορυφή ως εικονική γαλάζια φανέλα, με διαφορά μόλις 17 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον Λεϊτάο!

Ο Πορτογάλος ήταν πλέον υποχρεωμένος όχι μόνο να τερματίσει μέσα στην πρώτη τριάδα στην Αρχαία Ολυμπία για να κερδίσει τον αγώνα, αλλά και να φροντίσει να πλασαριστεί μπροστά από τον Γκέιτ. Τα πέτυχε και τα δυο, αφού ήρθε 2ος (συν 6″), ενώ ο μεγάλος του αντίπαλος περιορίστηκε στην 23η θέση.

Έτσι λοιπόν, ο Γιούρι Λεϊτάο (Caja Rural) ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του τελικού βάθρου, παίρνοντας τη γαλάζια φανέλα, εκεί όπου τον πλαισίωσαν ο 2ος Άαρον Γκέιτ (Bolton Equities Black Spoke) και ο 3ος Στάνισλαβ Ανιολκόφσκι (Human Powered Health).

Ο Πολωνός σπρίντερ της αμερικανικής ομάδας ήταν και ο πολυνίκης της φετινής διοργάνωσης με τις δυο πρώτες θέσεις του στο Ηράκλειο και την Αρχαία Ολυμπία. Ο Λεϊτάο πήρε και την κόκκινη φανέλα των πόντων, με την Caja Rural να φεύγει από τον Γύρο, έχοντας κατακτήσει τις δυο σημαντικότερες φανέλες του αγώνα και ένα ετάπ.

Σε ό,τι αφορά τον “βασιλιά των βουνών”, εκεί είχαμε την πολύ μεγάλη εμφάνιση του Ανδρέα Μιλτιάδη της Εθνικής Κύπρου, ο οποίος μπήκε από το 1ο ετάπ στη μάχη των αναβάσεων, μάζεψε πόντους όλες τις μέρες, πήρε προβάδισμα στη συγκεκριμένη βαθμολογία μετά το 3ο ετάπ και το αύξησε ακόμα περισσότερο στο 4ο, συνδυάζοντας την κατάκτηση της πορτοκαλί φανέλας, με την 6η θέση στη γενική, μόλις 19″ πίσω από τον Λεϊτάο.

Τέλος, ο Λόγκαν Κάρι (Bolton Equities Black Spoke) αναδείχθηκε καλύτερος νέος αθλητής U23 και κατέκτησε τη λευκή φανέλα, την οποία φόρεσε από την πρώτη ημέρα του Γύρου, μετά τον πρόλογο και τη διατήρησε στην κατοχή του μέχρι και το τέλος.

Από την Εθνική Ελλάδας, ο Γιώργος Μπούγλας είχε το καλύτερο πλασάρισμα στη γενική (34ος στα 48″), αλλά και μια τιμητική αναφορά στον Νικηφόρο Αρβανίτου (Sofer Savini Due OMZ), ο οποίος ήρθε 5ος στην κατάταξη της λευκής φανέλας, 39″ πίσω από τον Κάρι.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024