Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΕυρωκοινοβούλιο: Προτάσεις για ποδηλατοδρόμους – Να ανακηρυχθεί το 2024 Ευρωπαϊκό Έτος Ποδηλασίας
Ποδηλατικός τουρισμός

Ευρωκοινοβούλιο: Προτάσεις για ποδηλατοδρόμους – Να ανακηρυχθεί το 2024 Ευρωπαϊκό Έτος Ποδηλασίας

  • Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου με θέμα" Developing EU cycling strategy".

Οι ευρωβουλευτές ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές της ΕΕ να επενδύσουν σημαντικά περισσότερα χρήματα στην κατασκευή σαφώς ορισμένων, αποκλειστικής χρήσης ποδηλατοδρόμων, αλλά και να μειώσουν τους συντελεστές ΦΠΑ για την προμήθεια, ενοικίαση και επισκευή ποδηλάτων – ηλεκτρονικών και συμβατικών.

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ψήφισμα «Ανάπτυξη στρατηγικής της ΕΕ για την ποδηλασία» που συνδιαμόρφωσε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κα Έλενα Κουντουρά, ως συντονίστρια της πολιτικής ομάδας The Left στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN.

Το ψήφισμα σχετικά με την ανάπτυξη στρατηγικής της ΕΕ για την ποδηλασία, που εγκρίθηκε χθες Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης της ποδηλασίας ως ολοκληρωμένου τρόπου μεταφοράς. Υπογραμμίζει τα οφέλη που θα μπορούσε να αποφέρει η ποδηλασία στην πράσινη μετάβαση της ΕΕ: βελτίωση της υγείας, μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και ηχορύπανση, βελτίωση της ποιότητας του αέρα και οικονομική ανάπτυξη. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να αναπτύξει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ποδηλασία με στόχο τον διπλασιασμό του αριθμού των χιλιομέτρων που διανύονται με ποδήλατο στην Ευρώπη έως το 2030.

Το ψήφισμα ζητά μεταξύ άλλων:

  • ­ Αναγνώριση της ποδηλασίας ως ισότιμο μέσο μεταφοράς
  • ­ Ενσωμάτωση του ποδηλάτου στα πλαίσια αστικής κινητικότητας των κρατών μελών
  • ­ Ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των πολιτικών Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών ΔΕΔ-Μ και ποδηλασίας
  • ­ Βελτιωμένη οδική ασφάλεια για τους ποδηλάτες
  • ­ Επενδύσεις για αναβαθμισμένες και ξεχωριστές υποδομές ποδηλασίας
  • ­ Υποστήριξη της παραγωγής ποδηλάτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ
  • ­ Μειωμένο ΦΠΑ για προμήθεια, ενοικίαση και επισκευή ποδηλάτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων
  • ­ Εναρμονισμένη συλλογή δεδομένων
Η ποδηλασία να γίνει κομμάτι των πολεοδομικών σχεδίων

Η έλλειψη ασφαλούς στάθμευσης και ειδικών ποδηλατοδρόμων, αλλά και τα ανεπαρκή μέτρα για την πρόληψη της κλοπής, είναι μερικά από τα εμπόδια που εμποδίζουν την ανάπτυξη της ποδηλασίας στις πόλεις, υπογραμμίζει το ΕΚ. Για την βελτίωση της κατάστασης προτείνει να γίνουν πιο οικονομικά προσιτά τα ηλεκτρονικά ποδήλατα, περισσότερα προγράμματα ποδηλάτων κοινής χρήσης, και οι περιφερειακές και τοπικές αρχές να ενσωματώσουν στα σχέδια αστικής κινητικότητας την ποδηλασία. Περισσότερες συνέργειες με άλλους τρόπους μεταφοράς, όπως περισσότερες θέσεις για ποδήλατα σε τρένα ή πιο ασφαλείς χώροι στάθμευσης σε σταθμούς, θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση του αριθμού των ποδηλατών.

Περισσότερη στήριξη

Οι ευρωβουλευτές ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές της ΕΕ να επενδύσουν σημαντικά περισσότερα χρήματα στην κατασκευή σαφώς ορισμένων, αποκλειστικής χρήσης ποδηλατοδρόμων, αλλά και να μειώσουν τους συντελεστές ΦΠΑ για την προμήθεια, ενοικίαση και επισκευή ποδηλάτων – ηλεκτρονικών και συμβατικών. Καλούν την Επιτροπή και τις κυβερνήσεις της ΕΕ να στηρίξουν την παραγωγή ποδηλάτων και εξαρτημάτων «made in Europe», ενθαρρύνοντας την ευρωπαϊκή παραγωγή.

Το ΕΚ καλεί επίσης την Επιτροπή να ορίσει το 2024 ως Ευρωπαϊκό Έτος Ποδηλασίας.

Η Karima DELLI, TRAN Committee Chair, στη συνέντευξη Τύπου “Developing EU cycling strategy”.

Η εισηγήτρια του ΕΚ και πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών Karima Delli (Πράσινοι, Γαλλία) δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει ένα ιστορικό πρώτο βήμα για την απελευθέρωση του δυναμικού της ποδηλασίας στην Ευρώπη, που θα επιφέρει οφέλη για την υγεία, το κλίμα και την απασχόληση. Το ποδηλατικό οικοσύστημα αντιπροσωπεύει 1 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και έχει τη δυνατότητα να φτάσει τα δύο εκατομμύρια έως το 2030. Θέλουμε μια ειδική ευρωπαϊκή στρατηγική και να αναγνωριστεί ο κλάδος της ποδηλασίας ως βασικός εταίρος στην ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική. Όλοι στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε θέση να μετακινηθούν με ποδήλατο ‘made in Europe’».

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κα Έλενα Κουντουρά.

Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια, η κα Κουντουρά τόνισε ότι οι πόλεις πρέπει να επενδύσουν σε κατάλληλες υποδομές και να αναθεωρήσουν τον χωροταξικό σχεδιασμό ώστε οι πολίτες να στραφούν στο ποδήλατο, συμβατικό ή ηλεκτρικό, και να μετακινούνται με ασφάλεια και ευκολία στον αστικό ιστό. Πρόσθεσε ότι το ποδήλατο και το ηλεκτρικό ποδήλατο πρέπει να γίνουν βασικός πυλώνας της αστικής κινητικότητας σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς αποφέρουν σημαντικά οφέλη, καλύτερη υγεία, μειωμένη κυκλοφοριακή συμφόρηση και ηχορύπανση, βελτιωμένη ποιότητα του αέρα, οικονομική ανάπτυξη, καθώς και πολλά άλλα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024