Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΔήμος Ρεθύμνης: Συμμετέχει στη διαδικτυακή εκδήλωση της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την προώθηση του προσβάσιμου Τουρισμού
Προσβάσιμος Τουρισμός

Δήμος Ρεθύμνης: Συμμετέχει στη διαδικτυακή εκδήλωση της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την προώθηση του προσβάσιμου Τουρισμού

Προσβάσιμος τουρισμός

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν θέματα όπως οι ανάγκες και οι ευκαιρίες που επιτάσσουν την ανάπτυξη του προσβάσιμου Τουρισμού, οι αρχές που διέπουν τη σχεδίαση και παροχή συμπεριληπτικών τουριστικών εμπειριών χωρίς αποκλεισμούς, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε σχέση με αντίστοιχους προορισμούς και οι προκλήσεις για τη διεκδίκηση νέων, δυναμικών Αγορών.

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την προώθηση του προσβάσιμου Τουρισμού στην Ελλάδα. Στην ανοιχτή εκδήλωση συμμετείχαν ο Δήμος Ρεθύμνης, πολίτες, φορείς πολιτικών και σχεδιασμού, επαγγελματίες του Τουρισμού, φοιτητές και επιστήμονες.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Pathways of Accessible Heritage Tourism, με την κωδική ονομασία Access2Heritage, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Κεντρικός εισηγητής ήταν ο κ. Αλέξανδρος Μουρούζης, ο οποίος, αφού παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση και τα εμπόδια προσβασιμότητας στον Τουρισμό (αρχιτεκτονικά, φυσικά, επικοινωνιακά, τεχνολογικά, συμπεριφορικά και κανονιστικά), αναφέρθηκε σε επιτυχημένα παραδείγματα από όλον τον κόσμο και επικεντρώθηκε στη σημασία ενός ισχυρού στρατηγικού σχεδιασμού με βασικούς πυλώνες την προσβασιμότητα, το ανθρώπινο δυναμικό, τις υπηρεσίες και την πληροφόρηση.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, κα Πέπη Μπιρλιράκη, «Ο Προσβάσιμος Τουρισμός δεν αποτελεί ούτε νέα ούτε εναλλακτική μορφή Τουρισμού. Είναι η εξασφάλιση ενός προσβάσιμου, υγιούς και βιώσιμου περιβάλλοντος, στο οποίο έχουν δικαίωμα όλοι οι άνθρωποι, τόσο καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους όσο και λόγω ειδικών συνθηκών που φέρουν αλλαγές στην καθημερινότητα, όπως ατυχήματα, εγκυμοσύνη, ασθένειες, κ.λπ. και μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα από εμάς.

Η έλλειψη πληροφόρησης για τις διαθέσιμες προσβάσιμες υπηρεσίες ενός προορισμού σε συνδυασμό με την απουσία προσβασιμότητας σε όλα τα στάδια της τουριστικής εμπειρίας (κρατήσεις, διαμονή, σίτιση, μεταφορές, ψυχαγωγία, κ.λπ.) αποτελούν κρίσιμους ανασταλτικούς παράγοντες για έναν τεράστιο αριθμό εν δυνάμει επισκεπτών.

Ο Δήμος Ρεθύμνης αποτέλεσε την πρώτη πόλη στην Ελλάδα με οδηγό προσβασιμότητας, καθώς, με τον αδελφοποιημένο Δήμο Αγίας Νάπας της Κύπρου και την Ε.Σ.Α.μεΑ, σχεδίασαν και υλοποίησαν το έργο «Αγία Νάπα-Ρέθυμνο: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις», ενώ συνεχίζει σταθερά τις δράσεις Βιώσιμης Κινητικότητας και επενδύει σε υποδομές και εργαλεία εφαρμογής και αξιοποίησης που διασφαλίζουν προσβάσιμο περιβάλλον για κατοίκους και επισκέπτες.

Ακριβής πληροφόρηση, προστασία, ασφάλεια, συμπερίληψη και στοχευμένη προβολή είναι τα στοιχεία που συνθέτουν έναν βιώσιμο προορισμό και, μαζί με τη σωστή εκπαίδευση και συμπεριφορά κατοίκων και επαγγελματιών, διασφαλίζουν τη σύγχρονη και δίκαιη μορφή κάθε είδους Μαζικού, Θεματικού ή Εναλλακτικού Τουρισμού.

Το Τμήμα Τουρισμού, όπως κάθε χρόνο, έχει εντάξει και για το 2023 στον σχεδιασμό και το marketing plan του, ενημερωτικές δράσεις και προβολή του Ρεθύμνου ως προσβάσιμο προορισμό, πάντα σε συνεργασία με όλα τα Τμήματα και τις Υπηρεσίες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα».

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

27/09/2023
26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023
21/09/2023
20/09/2023