Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΗμερίδα για τον αγροτοτουρισμό στο χωριό Σελιάνα του Δήμου Αιγιάλειας
Κεντρικός ομιλητής ο Τ. Χανιώτης (Γεν. Δ/νση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ)

Ημερίδα για τον αγροτοτουρισμό στο χωριό Σελιάνα του Δήμου Αιγιάλειας

Ημερίδα με θέματα αγρού και τουρισμού διεξάγεται το Σάββατο 7 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία του χωριού Σελιάνα του Δήμου Αιγιάλειας, υπό την αιγίδα του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του ΕΟΤ και του Δήμου Αιγιαλείας.

Η Σελιάνα, με πάνω από 2.500 χρόνια ιστορίας, γνωστή πολύ παλιά ως Αρχαία Φελλόη και έδρα του ομώνυμου Δήμου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, πρωτοστατεί για μια ακόμη φορά στις εξελίξεις της εποχής και της περιοχής. Τώρα που η ενασχόληση με τον αγρό, αποτελεί πλέον επιλογή – λύση για πολλούς, τώρα που τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας, τώρα που δημιουργούνται προϋποθέσεις για επιστροφή στην περιφέρεια, τώρα που η ανάπτυξη ποικίλων μορφών τουρισμού κρίνεται ως επιβεβλημένη κίνηση για το μέλλον της χώρας, τώρα η Σελιάνα βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Μπαλής (κατάγεται από το χωριό αυτό) διοργανώνει σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Φελλόη” του χωριού Σελιάνα Αχαΐας, ημερίδα με θέματα αγρού και τουρισμού. Η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Ιουλίου, στις 18:30, στην κεντρική πλατεία του χωριού, υπό την αιγίδα του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του ΕΟΤ και του Δήμου Αιγιαλείας, έχει ως εξής:

  • Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Τάσος Χανιώτης, διευθυντής στη Διεύθυνση Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα παρουσιάσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική μέχρι το 2020, τις επιδοτήσεις που θα δοθούν, τις νέες καλλιέργειες που πρέπει να αναπτυχθούν και την οργάνωση που πρέπει να έχουν οι αγρότες.
  • Ομιλία του προέδρου του ΕΟΤ (Αχαιός στην καταγωγή), κ. Κωνσταντίνου Ζήκου, ο οποίος θα παρουσιάσει την πολιτική του Οργανισμού, την προβολή της χώρας μας διεθνώς και τις νέες μορφές που αναπτύσσονται στην Ελλάδα.
  • Ομιλία του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, κ. Βασίλη Γιαννόπουλου, που ζει και δραστηριοποιείται στην Αχαΐα, για την οργάνωση των αγροτών, το κίνημα επιστροφής στην ύπαιθρο για ενασχόληση με αγροτικές εργασίες, για τις καλλιέργειες και τον τρόπο προώθησης των προϊόντων.
  • Ομιλία του προέδρου της Αγροτουριστικής Ένωσης Πελοποννήσου, κ. Πάνου Πούλου, από την Κορινθία, για θέματα τουριστικής ανάπτυξης στην ύπαιθρο.
  • Ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, κ. Άγγελου Ρούβαλη, που είναι από την Αιγιάλεια και δραστηριοποιείται στην περιοχή, για θέματα αμπελουργίας και, γενικά, ανάπτυξης του οίνου.
  • Θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν για θέματα του Δήμου Αιγιαλείας, ο κ. Λεωνίδας Μαυρουδής, αντιδήμαρχος Αιγιαλείας – υπεύθυνος Ανάπτυξης και ο κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος, αντιδήμαρχος Αιγιαλείας για Ακράτα – Αιγείρα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία του χωριού, ενώ θα υπάρξουν δράσεις στο διατηρητέο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Σελιάνας, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Πιο συγκεκριμένα, παράλληλα με την ημερίδα, το Σάββατο 7 Ιουλίου στις 18:30 το απόγευμα, στη πλατεία του χωριού, θα παρουσιαστούν πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο αστρολάβος του Πτολεμαίου, η μαγική κρήνη του Ήρωνος, η αυτόματη οινοχόη του Φίλωνος και οι υπόλοιπες εντυπωσιακές κατασκευές, αναμένεται να μαγνητίσουν τα βλέμματα των επισκεπτών της ημερίδας. To Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (που λειτουργεί στο Κατάκολο) στεγάζει και ξαναζωντανεύει 300 περίπου λειτουργικά ομοιώματα εξαιρετικών εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων (από το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνος μέχρι τον κινηματογράφο του Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων). Όλα αποτελούν δημιουργίες του Κώστα Κοτσανά, κατόπιν 22χρονης ενδελεχούς μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Στη φωτογραφία, άποψη του χωριού Σελιάνα, στο Δήμο Αιγιάλειας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024