Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΗμερίδα – ΠΑΔΑ: Ο ελαιοτουρισμός ως συστατικό της βιώσιμης ανάπτυξης του ελαιοκομικού τομέα
ελαιοτουρισμός

Ημερίδα – ΠΑΔΑ: Ο ελαιοτουρισμός ως συστατικό της βιώσιμης ανάπτυξης του ελαιοκομικού τομέα

Ημερίδα για τον ελαιοτουρισμό
www.fb.com/giannoulakisphotography https://www.instagram.com/dimitris.giannoulakis.50/

Επιστημονική ημερίδα για τον ελαιοτουρισμό από το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ»

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, έλαβε χώρα μια ιδιαίτερη ημερίδα με τίτλο: «Ο ελαιοτουρισμός ως συστατικό της βιώσιμης ανάπτυξης του ελαιοκομικού τομέα».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε  από την Λέσχη «ΦΙΛΑΙΟΣ» και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο ανάπτυξης των γενικότερων συνεργειών του τμήματος Διοίκησης Τουρισμού και του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος με φορείς και οργανισμούς του τουρισμού και στελέχη της τουριστικής αγοράς.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Παναγιώτης Καλδής και ο πρόεδρος της «ΦΙΛΑΙΟΣ» κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, ενώ τον συντονισμό της ημερίδας ανέλαβε ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Διοίκησης Τουρισμού κ. Πέτρος Καλαντώνης.

Εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο κ. Κων/νος Μαρινάκος, επικ. καθηγητής του τμήματος  Διοίκησης Τουρισμού του ΠΑΔΑ και πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου με θέμα «Αναπτύσσοντας μια διαλεκτική σχέση μεταξύ τουρισμού, πολιτισμού και ελαιοκομίας»   και ο κ. Γιώργος Ζακυνθινός, καθηγητής του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ με θέμα, «Πολιτισμικοί εργάτες γης, μια προσέγγιση του ελαιοτουρισμού».

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία συμμετείχαν ο κ. Γιώργος Οικονόμου, εκτελεστικός διευθυντής & μέλος ΔΣ ΦΙΛΑΙΟ, ο κ. Γιάννης Καρβέλας, Pro Oil Expert, Πιστοποιημένος γευσιγνώστης ελαιολάδου, διευθυντής της εταιρίας Paratus Europe, o κ. Γιάννης Σάρρος, δημοσιογράφος, ο κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, γεν. γραμματέας δήμου Φυλής και ο κ. Κων/νος Μαρινάκος, επικ. καθηγητής ΠΑΔΑ ενώ ακολούθησε ένας εξαιρετικός διάλογος μέσω ερωτήσεων από το κοινό που συμμετείχε.

Στα πλαίσια της ημερίδας εξετάστηκαν διεξοδικά οι παράγοντες ανάπτυξης και η προώθηση του ελαιολάδου και του ελαιοτουρισμού. Στα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας επισημάνθηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός στρατηγικού σχεδίου προώθησης του ελαιοτουρισμού που να δίνει έμφαση στον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η ανάπτυξη μιας καλής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών εταιριών  που να  λειτουργούν σε «συγκεκριμένα τοπικά πλαίσια με την υποστήριξη τοπικών δημόσιων παραγόντων», στη δημιουργία καλών συνεργασιών και ενός αποτελεσματικού συντονισμού μεταξύ δημόσιων φορέων για την ενεργοποίηση δράσεων και την υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης.

Τέλος μείζονος σημασίας κρίνεται η δημιουργία ενός μικτού σχήματος (cluster) που  να συνδυάζει όλα τα ανωτέρω: κρατικούς φορείς, εμπορικές ενώσεις (ελαιοκαλλιεργητές, ελαιουργεία κ.λπ.), tour operators, τουριστικές επιχειρήσεις, ερευνητικά ιδρύματα, πολιτιστικούς οργανισμούς («Δρόμοι της Ελιάς», «ΦΙΛΑΙΟΣ»), ομάδες γευσιγνωστών κ.α.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024