Μέσα σε μία εβδομάδα ξεκινούν τη λειτουργία τους νέα νέα μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών και ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Νέστορος στον Άνω Εγκλιανό της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Ακόμη, διασφαλίστηκε η ολοκλήρωση του νέου Μουσείου της Βεργίνας, με την ένταξη της Β' φάσης του έργου στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020).
Εγκανιάστηκε στις 7 Ιουνίου το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι “τα μοναδικά σε αρχαιολογική αξία, εκθέματα του Μουσείου εντάσσονται σε 18, συνολικώς, ενότητες που εκπροσωπούν την ροή των αιώνων από την Παλαιολιθική Εποχή, όπως προανέφερα, ως την ίδρυση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Οι ως άνω ενότητες και τα αντίστοιχα εκθέματα περιγράφουν εκφραστικώς την καθημερινή ζωή στην Βοιωτία εν γένει, την εξ αυτής πολιτική και κοινωνική εξέλιξη στην περιοχή και, εν είδει κολοφώνος, την εκεί γεννηθείσα, ανεκτίμητη για το Έθνος των Ελλήνων, Πολιτισμική Κληρονομιά. Ας μου επιτραπεί –και όχι μόνον για λόγους οικονομίας του χρόνου- να αναφερθώ μόνον στο τμήμα εκείνο του Μουσείου που διαιωνίζει τον επονομαζόμενο ‘Θηβαϊκό Κύκλο’. Τον κύκλο των μύθων και των θρύλων, οι οποίοι ενέπνευσαν τους κορυφαίους τραγωδούς της κλασικής αρχαιότητας ως προς την συγγραφή έργων που παραμένουν αθάνατα, ακριβώς διότι αναδεικνύουν διαχρονικώς πανανθρώπινες αρχές και αξίες ως προς τον Άνθρωπο, την αξία του και τον τελικό του προορισμό. Και ας μην βιασθεί κανείς να διαγράψει ή και να υποβαθμίσει την αξία του μύθου –του κάθε μύθου- αφού αυτός, ex definitione, εμπεριέχει αρχή ιστορικής αλήθειας, την οποίαν ουδόλως εξαφανίζει η κατά την ροή του χρόνου και της αντίστοιχης παράδοσης φυσιολογική αλλοίωση των αρχετυπικών χαρακτηριστικών του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αρχαία τραγωδία όχι μόνον δεν ‘προδίδει’, αλλά, όλως αντιθέτως, μαζί με την, αναντικατάστατη πνευματικώς, ηθοπλαστική της δομή και λειτουργία υπηρετεί, κατά την ιδιοσυστασία της, την επιβίωση της ιστορικής αλήθειας.
Καταλήγω τονίζοντας το αυτονόητο: Είμαστε όλοι υπερήφανοι γι’αυτό το εμβληματικό Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Μόνο που θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι το Μουσείο τούτο, εκτός από την τεράστια αρχαιολογική του αξία, θα λειτουργεί, για όλους εμάς τους σύγχρονους Έλληνες αλλά και για τις γενιές που έπονται, και ως τηλαυγής δείκτης πορείας. Μιας πορείας χρέους, η οποία συνίσταται στο ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» του μεγαλείου των Προγόνων μας, αλλά οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον με βάση και στάθμη την δική τους, αναμφισβητήτως πανανθρώπινη, κληρονομιά και παρακαταθήκη”.
Την ερχόμενη Κυριακή 12 Ιουνίου εγκαινιάζεται από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Νέστορος στον Άνω Εγκλιανό της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Τα έργα: “Κατασκευή Νέου Στεγάστρου Προστασίας του Ανακτόρου του Νέστορος”, προϋπολογισμού 2.068.400 ευρώ και “Προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορος”, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, υλοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013”, με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του Ανακτόρου του Νέστορος στον Άνω Εγκλιανό Μεσσηνίας. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και του πανεπιστήμιου του Cincinnati για την πραγματοποίηση του έργου.
Το Ανάκτορο του Νέστορος, το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο της ηπειρωτικής Ελλάδας, συμβάλλει αποφασιστικά στη γνώση μας για τις αρχιτεκτονικές δομές των ανακτορικών κέντρων της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1680-1060 π.Χ.). O πλούτος των κινητών ευρημάτων καθώς και τα σπαράγματα των τοιχογραφιών ανέδειξαν την απαράμιλλη μυκηναϊκή τέχνη, την υψηλή εξειδίκευση των καλλιτεχνών αλλά και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του Ανακτόρου.
Ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Νέστορος διαθέτει νέες υποδομές περιήγησης με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και εξασφαλίζει άνετη πρόσβαση σε όλες τις ομάδες κοινού. Το νέο στέγαστρο προστασίας κατασκευασμένο από δομικό χάλυβα, με τη γεωμετρία τόξου κύκλου και φερόμενο από 16 μόνο υποστυλώματα διαμοιρασμένα στις δύο μακρές πλευρές του, καλύπτει ενιαία το κεντρικό ανακτορικό μνημείο σε έκταση 3.185 τ.μ., προστατεύοντάς το με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Αναρτώμενοι από το στέγαστρο διάδρομοι προσφέρουν στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία περιήγησης.
Την ίδια ημέρα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Europe in my Region 2016 “Open EU Project Days”, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και τις πρωτοβουλίες της EE-DG Regio. Μετά την τελετή των εγκαινίων θα ακολουθήσει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και δεξίωση στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Τέλος, διασφαλίστηκε η ολοκλήρωση του νέου Μουσείου της Βεργίνας, με την ένταξη της Β’ φάσης του έργου στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020), που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.
Το έργο “Πολυκεντρικό Μουσείο Βεργίνας – Κεντρικό Μουσειακό Κτίριο – Φάση Β'” έχει προϋπολογισμό 4.432.935,22 ευρώ και η ολοκλήρωσή του θα γίνει βάσει σύμβασης στο τέλος του 2017.
Η συνέχιση των εργασιών (το έργο είχε αρχίσει την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013) εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας 6 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος αφορά στην “Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων” και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Δικαιούχος είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, “το ενδιαφέρον μας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας και την ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων της Κεντρικής Μακεδονίας αποδεικνύεται στην πράξη, με τη χρηματοδότηση όλων εκείνων των απαραίτητων έργων προβολής του μεγάλου αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας. Ήταν δέσμευση της διοίκησής μας να ολοκληρωθεί το σπουδαίο αυτό έργο, η οποία γίνεται πράξη με την ένταξη της ολοκλήρωσης του Πολυκεντρικού Μουσείου της Βεργίνας στο νέο ΕΣΠΑ. Σε ενάμιση χρόνο στη Βεργίνα θα λειτουργεί ένας από τους πλέον σύγχρονους μουσειακούς χώρους, αντάξιος της σπουδαιότητας της ανασκαφής, που έκανε και συνεχίζει να κάνει γνωστή την Κεντρική Μακεδονία σε όλο τον κόσμο”.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης επισήμανε ότι “η Βεργίνα θα αποκτήσει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους το νέο Πολυκεντρικό Μουσείο της, έναν σύγχρονο και λειτουργικό χώρο, έναν χώρο στον οποίο διατηρείται ζωντανό το πνεύμα των Μακεδόνων και ο οποίος αναδεικνύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας”.
Το μουσείο αποτελείται από υπόγειο και ισόγειο και θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους κλειστούς και υπαίθριους, αίθρια, αμφιθέατρο – αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους εκπαίδευσης και επιστημονικών δραστηριοτήτων, εργαστήρια συντήρησης, αρχαιολογικές αποθήκες, χώρους εξυπηρέτησης κοινού, γραφεία διοίκησης και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Στις εργασίες που προβλέπονται στο πλαίσιο της ανέγερσης του Πολυκεντρικού Μουσείου Βεργίνας περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και η πραγματοποίηση της μόνιμης έκθεσης των γλυπτών και αρχιτεκτονικών μελών στους ημιυπαίθριους χώρους (αίθρια), καθώς και η πραγματοποίηση της εναρκτήριας έκθεσης με θέμα “Αιγές, η πρώτη πόλη των Μακεδόνων, από τον Ηρακλή στον Μεγαλέξανδρο – ΑΙΓΩΝ ΜΝΗΜΗ”.
Επίσης προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση προθηκών και ειδικών εξωτερικών φωτιστικών συστημάτων εκθεσιακών χώρων (αεροστεγείς, αυτόκλειστες, ενεργά κλιματιζόμενες προθήκες με ενσωματωμένα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου και συστήματα φωτισμού κ.ά.), η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού εργαστηρίων και εξοπλισμού όλων των υπολοίπων χώρων (αποθήκες, χώροι υποδοχής και εξυπηρέτησης κοινού, χώροι εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων), αλλά και η προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακών συστημάτων και δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στο πλαίσιο του έργου συντάχθηκε και μελέτη πυρόσβεσης για τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και ειδική μελέτη ανάρτησης γλυπτών.
Στη φωτογραφία, ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Νέστορος.
Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.