Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑποκατάσταση φάσης του 14ου αιώνα στο τείχος της Ακρόπολης
Πολιτισμός

Αποκατάσταση φάσης του 14ου αιώνα στο τείχος της Ακρόπολης

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) γνωμοδότησαν υπέρ της αποκατάστασης και δύο φάσεων (του 5ου αιώνα π.Χ. και του 14 αιώνα), ενώ νέα, τροποποιημένη μελέτη θα πρέπει να επανέλθει στο ΚΑΣ.

Υπέρ της αποκατάστασης και των δύο φάσεων του τείχους της Ακρόπολης, του 5ου αιώνα π.Χ. και του 14 αιώνα, γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το θέμα είχε απασχολήσει το ΚΑΣ και πριν ένα μήνα, όταν μελέτη που αφορούσε περιοχή του βορείου τείχους της Ακρόπολης, κοντά στα Προπύλαια, πρότεινε την καθαίρεση ενός μικρού τμήματος, το οποίο δημιουργήθηκε κάποια στιγμή τον Μεσαίωνα. Ο λόγος είναι για να αποκαλυφθεί περαιτέρω τμήμα της κλασικής οχύρωσης, που θα συμπληρωνόταν και με νέο υλικό.

Η συζήτηση που είχε ακολουθήσει την παρουσίαση της μελέτης – η οποία εκπονείται, όπως και όλες όσες αφορούν την Ακρόπολη, από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) – ήταν εκτενής, ενώ δεν είχαν λείψει και οι αντιδράσεις, που τελικά οδήγησαν στην απόφαση να γίνει αυτοψία στην περιοχή – η οποία και έγινε. Πριν λίγο καιρό, μέλη του ΚΑΣ ανέβηκαν στον Ιερό Βράχο και αποφάνθηκαν ότι το τμήμα αφορά σε επισκευή που έγινε σε αυτό το σημείο κατά τον 14ο αιώνα, προτείνοντας τη διατήρησή του.

Ως αποτέλεσμα, το θέμα επανήλθε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, παρουσία, σχεδόν, της Ολομέλειας του Συμβουλίου, καθώς και των προϊσταμένων των αρμόδιων διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων).

Η συζήτηση που ακολούθησε οδήγησε, τελικά, τα μέλη να γνωμοδοτήσουν υπέρ της αποκατάστασης και των δύο φάσεων (δηλαδή, του 5ου αιώνα π.Χ. και του 14 αιώνα), ενώ νέα, τροποποιημένη μελέτη θα πρέπει να επανέλθει στο ΚΑΣ.

Επίσης, ζητήθηκε ένα γενικό σχέδιο (ανάπτυγμα) για τα τείχη, όπου θα σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη (όπως για παράδειγμα από τον προ-Παρθενώνα).

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/09/2023
25/09/2023
22/09/2023
21/09/2023
20/09/2023
19/09/2023