Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΔραστηριοτήτωνΓιώργος Αμυράς: 'Το νέο μοντέλο διοίκησης προστατεύει τη βιοποικιλότητα'
Περιβάλλον

Γιώργος Αμυράς: 'Το νέο μοντέλο διοίκησης προστατεύει τη βιοποικιλότητα'

Το πρόγραμμα 'Απάτητα Βουνά' θα διευρυνθεί. Ήδη συλλέγονται στοιχεία για άλλα 55 οριοθετημένα αδιατάρακτα φυσικά τοπία σε βουνά. Παράλληλα, γίνεται επεξεργασία για ένα δίχτυ προστασίας και για τη θάλασσα.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς είπε μεταξύ άλλων για τα “Απάτητα Βουνά“: “Έξι ορεινοί όγκοι της χώρας μας, ο Σμόλικας, η Τύμφη, ο Σάος, ο Ταύγετος, τα Λευκά Όρη και το Χατζή αποκτούν αυστηρή προστασία. Κανείς δεν πρόκειται να ανοίξει δρόμους σε αυτές τις έξι περιοχές. Κανείς δεν πρόκειται να διαταράξει τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα σε αυτές τις έξι περιοχές. Κανείς δεν πρόκειται να χτίσει. Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην Ευρώπη για την προστασία της βιοποικιλότητας. Το πρόγραμμα θα διευρυνθεί. Ήδη συλλέγουμε στοιχεία για άλλα 55 οριοθετημένα αδιατάρακτα φυσικά τοπία σε βουνά. Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε ένα ‘δίχτυ προστασίας’ και για τη θάλασσα”.

Όσον αφορά στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., ανέφερε ότι η δημιουργία του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής είναι μια ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση. “Έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά fake news για τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. Ας δούμε τώρα τους μύθους και τις αλήθειες! Για ποιο λόγο φτιάξαμε τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.; Στην Ελλάδα το ένα τρίτο της στεριάς και το ένα πέμπτο της θάλασσας αποτελούν προστατευόμενες περιοχές Natura. Την ίδια ώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τριπλή απειλή: την κλιματική κρίση, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την απώλεια της βιοποικιλότητας. Η διατήρηση, προστασία και βιώσιμη διαχείριση των ευαίσθητων και πολύτιμων οικοσυστημάτων του Δικτύου Natura 2000 πραγματοποιείται πλέον με επιστημονικούς όρους και όχι γραφειοκρατικούς”.

“Καταργούνται -όπως ισχυρίζονται κάποιοι- οι 36 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών; Δεν καταργούνται”, τόνισε ο υφυπουργός σχετικά. “Μετά από μελέτη και επιστημονική καθοδήγηση συγχωνεύονται και μετατρέπονται σε 24 Αποκεντρωμένες Μονάδες. Η διαδικασία ενσωμάτωσης έχει ήδη ξεκινήσει με τους πρώτους 143 εργαζόμενους να συνεχίζουν την εργασία τους στις αντίστοιχες Μονάδες. Αύριο 21.1.2022, υπογράφουμε την ενσωμάτωση και των υπολοίπων. Συστήσαμε τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., που έχει ήδη στελεχωθεί με επιστήμονες υψηλού επιπέδου και κύρους και διοικείται από την πρόεδρο, καθηγήτρια του ΕΜΠ Μαρία Παπαδοπούλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο, αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Τριάντη. Πρόκειται για δύο επιστήμονες που έχουν εργαστεί στο πεδίο της προστασίας της βιοποικιλότητας και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ιδιαιτερότητες των περιοχών Natura”.

Και συνέχισε: “Έως σήμερα, οι 330 εργαζόμενοι των πρώην Φορέων Διαχείρισης, παρέμεναν συμβασιούχοι και καρδιοχτυπούσαν αν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους. Αρκετοί εξ αυτών εργάζονταν ως συμβασιούχοι για 15-16 ως και 20 χρόνια! Αυτό τελειώνει. Όλοι οι εργαζόμενοι, απορροφούνται από τις Μονάδες και πρόκειται να μοριοδοτηθούν στον αντίστοιχο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί, για την πλήρωση μόνιμων θέσεων μέσω ΑΣΕΠ. Η έκδοση του Οργανισμού του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. τον Οκτώβρη του 2021 και η κατάρτιση του Ψηφιακού Οργανογράμματος για όλες τις Μονάδες Διαχείρισης, διασφαλίζει τη διαδικασία αυτή”.

Προστασία των σπηλαίων και των αιωνόβιων δέντρων
Ο κ. Αμυράς ανέφερε επίσης ότι με κονδύλιο ύψους 1 εκατ. ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2021-2027, υλοποιείται δράση από το υπουργείο, με στόχο να τα καταστήσει πιο φιλικά για την άγρια πανίδα. Η δράση περιλαμβάνει τοποθέτηση νέας ή αντικατάσταση της υφιστάμενης περίφραξης σε 50 σπήλαια σημαντικά για την πανίδα τους που εμπίπτουν σε προστατευόμενες περιοχές.

Τέλος, θα γίνει, για πρώτη φορά, μια συστηματική καταγραφή των αιωνόβιων δέντρων της Ελλάδας (μεγαλύτερα των 200 ετών), για την προστασία και την ανάδειξή τους. “Θα δημιουργήσουμε μια γεωχωρική πλατφόρμα και ένα χαρτογραφικό δίκτυο αιωνόβιων δέντρων, με πληροφορίες για τη βιολογική και πολιτισμική τους ταυτότητα, τη θεσμική τους προστασία και την ανάδειξή τους ως σημαντικά στοιχεία της φυσικής κληρονομιάς του τοπίου. Έργο συνολικού κόστους 150.000 που χρηματοδοτείται από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.”, κατέληξε ο κ. Αμυράς.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

21/03/2023
20/03/2023
17/03/2023
16/03/2023
15/03/2023
14/03/2023