Τελευταία νέα
HomeΔιαμονή-ΔιατροφήΓνωριμία και προβολή της φύσης και της ιστορίας της Μεσσηνίας από το Navarino Foundation
Εκπαίδευση

Γνωριμία και προβολή της φύσης και της ιστορίας της Μεσσηνίας από το Navarino Foundation

Για 3η χρονιά υλοποιείται το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από το Navarino Foundation και το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής / Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Σε συνέχεια της μεγάλης ανταπόκρισης που είχε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Γνωρίζω και προβάλλω τη Φύση και την Ιστορία της Μεσσηνίας” το 2012 και το 2013, πραγματοποιείται και φέτος η πρωτοβουλία που συνδιοργανώνεται από το Navarino Foundation και το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Το πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα στο Navarino Natura Hall, στο Navarino Dunes της Costa Navarino, θα ξεκινήσει και φέτος στα τέλη Μαρτίου.

Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2012, αφορούσε αρχικά σε μαθητές της 5ης και 6ης τάξης δημοτικών σχολείων της Μεσσηνίας. Το 2013 επεκτάθηκε και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της περιοχής, καλώντας για συμμετοχή στο πρόγραμμα, μαθητές και καθηγητές όλων των τάξεων του γυμνασίου.

Το πρόγραμμα αγκαλιάστηκε θερμά από την εκπαιδευτική κοινότητα της Μεσσηνίας με θετική ανταπόκριση και μεγάλη συμμετοχή. Συνολικά, τα δύο τελευταία χρόνια, το παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.600 μαθητές και 138 εκπαιδευτικοί από 40 σχολεία της Μεσσηνίας.

Μέσα από ξεχωριστές διαδρομές και ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, τα παιδιά μαθαίνουν για την προστασία του περιβάλλοντος και το νόημα της αειφορίας και γνωρίζουν  τη μοναδική Μεσσηνιακή φύση και την ιστορία της περιοχής. Οι ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες ώστε να εντάσσονται στη διδακτική ύλη των σχολείων, αφορούν στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, στο πλούσιο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς και στις κλιματικές αλλαγές. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, τα παιδιά συμμετέχουν σε ομαδικά πειράματα ή πειράματα επίδειξης ολοκληρώνοντας την επίσκεψη με τον πιο διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο. Οι μαθητές που συμμετείχαν τις προηγούμενες χρονιές, είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, ενεργή συζήτηση και συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ στη συνέχεια αποτύπωσαν με τη δική τους ξεχωριστή ματιά όσα τους έκαναν εντύπωση από το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής τους, όπως η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, αλλά και από τα παγκόσμια φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από ζωγραφική, κείμενα, κολάζ και άλλες κατασκευές, περνά η δική τους εμπειρία, για να μεταδοθεί και στις οικογένειες, τους φίλους και τους συμμαθητές τους. Επιλεγμένο υλικό βρίσκεται αναρτημένο στην  ιστοσελίδα του Navarino Natura Hall, το οποίο εξελίσσεται σε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο για τη Μεσσηνιακή φύση και το περιβάλλον.

Στη φωτογραφία, το Navarino Natura Hall, στο Navarino Dunes της Costa Navarino.

12/07/2024
11/07/2024
10/07/2024
09/07/2024
08/07/2024
05/07/2024