Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΗ ΕΕ προκηρύσσει τον επόμενο διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού
Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ΕΕ προκηρύσσει τον επόμενο διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τις σημερινές Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού Μπορντό και Βαλένθια, οι νικήτριες πόλεις θα λάβουν εξειδικευμένη υποστήριξη επικοινωνίας και branding καθ'όλη τη διάρκεια του 2023.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει τον επόμενο διαγωνισμό για την “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού”. Η πρωτοβουλία αυτή επιβραβεύει ευρωπαϊκές πόλεις για τις εξαιρετικές, καινοτόμες και βιώσιμες τουριστικές πρακτικές που εφαρμόζουν.

Ο τομέας του τουρισμού διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας και στην οικοδόμηση μιας ποικιλόμορφης και πολυπολιτισμικής Ευρώπης. Σε αυτόν τον τομέα, ο έξυπνος τουρισμός ανέβηκε γρήγορα στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας σε διάφορες υποκατηγορίες, όπως η προσβασιμότητα, η ψηφιοποίηση και η βιωσιμότητα. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να διατηρήσει τον ευρωπαϊκό τουρισμό μπροστά από τις εξελίξεις και να προωθήσει μια κουλτούρα αριστείας στον ευρωπαϊκό τουριστικό τομέα.

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τις σημερινές Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού Μπορντό και Βαλένθια, οι νικήτριες πόλεις θα λάβουν εξειδικευμένη υποστήριξη επικοινωνίας και branding καθ’όλη τη διάρκεια του 2023, η οποία θα αφηγηθεί την ιστορία των εξαιρετικών έξυπνων και καινοτόμων πρακτικών που τις έκαναν να ξεχωρίσουν και να γίνουν οι Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2023. Αυτό θα περιλαμβάνει την παραγωγή ενός διαφημιστικού βίντεο, ένα μεγάλο γλυπτό που θα τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση, ποικίλες δραστηριότητες προώθησης και προβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και διεθνώς. Οι νικητές θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ενταχθούν σε ένα αναπτυσσόμενο και ενεργό δίκτυο έξυπνων προορισμών που είχαν προκριθεί στις προηγούμενες εκδόσεις του διαγωνισμού, να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να μάθουν ο ένας από τον άλλο.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ, η οποία χρηματοδοτείται επί του παρόντος στο πλαίσιο του προγράμματος COSME. Ως εκ τούτου, ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε πόλεις τόσο σε ολόκληρη την ΕΕ, όσο και στις χώρες εκτός ΕΕ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα COSME.

Προκειμένου να διεκδικήσουν τον τίτλο “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2023, οι πόλεις καλούνται να επιδείξουν τις καινοτόμες τουριστικές πρακτικές τους σε τέσσερις τομείς: προσβασιμότητα, βιωσιμότητα, ψηφιοποίηση, πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργικότητα. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν πρώτα από μια ομάδα ανεξάρτητων ειδικών. Στο δεύτερο στάδιο, 7 πόλεις που θα επιλεγούν θα κληθούν να παρουσιάσουν την υποψηφιότητα της πόλης τους ενώπιον μιας ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής. Η ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή θα επιλέξει τις δύο Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2023, οι οποίες θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο του 2022.

Ο διαγωνισμός έχει αποδεδειγμένη επιτυχία. Η διοργάνωση “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισμού 2023” είναι η τέταρτη έκδοση του διαγωνισμού. Το Μπορντό και η Βαλένθια επιλέχθηκαν ως Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2022, το Γκέτεμποργκ και η Μάλαγα ως Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2020, ενώ το Ελσίνκι και η Λυών κέρδισαν τον εναρκτήριο διαγωνισμό και κατέχουν από κοινού τους τίτλους των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών Έξυπνου Τουρισμού 2019.

Για να υποβάλουν αίτηση, οι εκπρόσωποι των πόλεων καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την 1η Ιουνίου 2022 στις 17:00 ώρα κεντρικής Ευρώπης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024