Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςΗ μουσειακή έκθεση ‘Με τα Ελευθέρια Φτερά της Νίκης’ στη Βενετία
Πολιτισμός

Η μουσειακή έκθεση ‘Με τα Ελευθέρια Φτερά της Νίκης’ στη Βενετία

Πρόκειται για έργο ζωής του συλλέκτη-ερευνητή, κ. Ελευθέριου Ελευθερίου, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τον περασμένο Μάιο, στην Αλεξανδρούπολη.

Η μουσειακή έκθεση “Με τα Ελευθέρια Φτερά της Νίκης” διοργανώνεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Sala del Capitolo του Treviso, με συνδιοργανωτές το Ερευνητικό Κέντρο Θράκης και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, το κορυφαίο επιστημονικό ίδρυμα στη γειτονική χώρα, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με συνδιοργανωτή επίσης το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Τεργέστη, η έκθεση θα πραγματοποιηθεί και στην πόλη αυτή, ενώ υπάρχουν συζητήσεις και για άλλες πόλεις της Ιταλίας, μιας και το αρχαιοελληνικό άγαλμα είναι κυρίαρχο σύμβολο νίκης στη γειτονική μας χώρα από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Πρόκειται για τη μοναδική και πρωτοποριακή συλλογή που καταγράφει τη σύγχρονη ιστορία του εμβληματικού αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης και συνθέτει ένα υπέροχο, άγνωστο και μυστηριώδες παγκόσμιο “ψηφιδωτό”, το οποίο αποκαλύπτει τους λάτρεις, τους μαγεμένους από τη χάρη, τις αξίες, τα ιδανικά της, αναδεικνύει τους λαούς και πολιτισμούς που ενέπνευσε και επηρέασε σε κάθε γωνιά του πλανήτη.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος (δεξιά), με τον πρόεδρο του του Ερευνητικού Κέντρο Θράκης, κ. Ελευθέριο Ελευθερίου.

Είναι εντυπωσιακό και μεγαλειώδες γεγονός πόσες χώρες έχουν απεικονίσει το αρχαιοελληνικό σύμβολο της Νίκης. Πρόκειται για εκατοντάδες εκθέματα, τόσο σε φιλοτελικό υλικό, όσο και νομίσματα-χαρτονομίσματα, μετάλλια, παράσημα, φωτογραφίες, τηλεκάρτες, δημοσιεύματα, διαφημιστικές καταχωρήσεις, οπτικοακουστικό υλικό από χώρες μακρινές, όπως οι Ουρουγουάη, Ζάμπια, Ιαπωνία, Μάλι, Μοζαμβίκη, Σιέρρα Λεόνε, αλλά και η Πολωνία, Ιταλία, Γαλλία και πολλές άλλες.

Η πρωτοποριακή μουσειακή συλλογή περιλαμβάνει πρωτότυπα αντικείμενα, 387 γραμματόσημα (52 σειρές γραμματοσήμων), 23 φεγιέ, 103 φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας και κοινής αλληλογραφίας, 121 καρτ ποστάλ, δεκάδες αποτυπώσεις σφραγίδων, 5 νομίσματα, 5 χαρτονομίσματα, 111 μετάλλια, 15 καρφίτσες, 37 αφίσες, 121 περιοδικά, 11 βιβλία, 5 γκραβούρες, 6 αγαλματίδια, 27 φωτογραφίες, 7 ταυτότητες, 25 βινιέτες, 9 τηλεκάρτες, 4 θυρεοί, και διάφορα άλλα αντικείμενα όπως δίσκος βινυλλίου, μάρκες καζίνο, σφυράκι προέδρου, σφραγιδόλιθοι της εποχής, σημαιάκια, λάβαρο, ετικέτα κρασιού και σοκολάτας, και άλλα.

Αυτό το έργο ζωής του συλλέκτη-ερευνητή, κ. Ελευθέριου Ελευθερίου, που προσφέρει στην Ελλάδα ένα μοναδικό πολιτιστικό κληροδότημα και ένα ισχυρό εργαλείο για το rebranding, τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της χώρας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό τον περασμένο Μάιο, στην Αλεξανδρούπολη.

Σκοπός του Ερευνητικού Κέντρου είναι το ταξίδι του αρχαιοελληνικού συμβόλου, που μόλις ξεκίνησε με νέο σύγχρονο χιτώνα, να ενισχυθεί, να εμπλουτισθεί, ώστε να γίνει γνωστό από άκρη σε άκρη της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, και ταυτόχρονα να προβληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η χώρα μας, με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και η ακριτική περιοχή, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της.

Η σύγχρονη ιστορία του εμβληματικού αγάλματος, που είναι υπό την επιστημονική αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, έχει καταγραφεί και σε φωτογραφικό λεύκωμα, το οποίο βρίσκεται σε όλες τις Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες. Στόχος είναι να μεταφραστεί και στις άλλες γλώσσες, καθώς και να προχωρήσουμε στην έκδοση θεματικών βιβλίων σε όλες τις γλώσσες, αναδεικνύοντας την επιρροή του αρχαιοελληνικού συμβόλου σε όλο τον πλανήτη. Επίσης, θα προχωρήσουμε και στη ψηφιοποίηση των εκθεμάτων, με την ανάπτυξη εφαρμογής ανάδειξης πολιτιστικού περιεχομένου με τεχνολογία A.R.

Η μοναδική αυτή συλλογή μπορεί διασυνδεθεί με το rebranding της χώρας, την πολιτιστική διπλωματία και την ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024