Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφές«Καλή χρονιά» για τον Αγροτουρισμό το 2008

«Καλή χρονιά» για τον Αγροτουρισμό το 2008

Στα Ιωάννινα θα συναντηθούν στις 22 Ιανουαρίου 2008 οι επιχειρηματίες του αγροτουρισμού, στο πλαίσιο της 9ης προγραμματισμένης Συνάντησης Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων, προκειμένου να γιορτάσουν την έλευσητης νέας χρονιάς, αλλά και να […]

Στα Ιωάννινα θα συναντηθούν στις 22 Ιανουαρίου 2008 οι επιχειρηματίες του αγροτουρισμού, στο πλαίσιο της 9ης προγραμματισμένης Συνάντησης Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων, προκειμένου να γιορτάσουν την έλευση<...>της νέας χρονιάς, αλλά και να προγραμματίσουν τις εκδηλώσεις και τις δράσεις τους στη διάρκεια του 2008.

Οραματιστές της τοπικής ανάπτυξης, συγκέντρωσαν οι επιχειρηματίες αγροτουρισμού κάθε διαθέσιμο πόρο για να δημιουργήσουν πηγές εναλλακτικού εισοδήματος στον αγροτικό τομέα. Έχοντας εμπειρίες από τη λειτουργία του Αγροτουρισμού σε άλλες χώρες, που έχουν θεσμοθετήσει τον Αγροτουρισμό εδώ και μια εικοσαετία, όπως στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Αυστρία και σε πολλά ακόμα μέρη, αισθάνονται να έχουν επενδύσει όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία και τη ζωή τους, χωρίς οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί που θα έπρεπε να είχαν εξασφαλίσει τόσο το θεσμικό πλαίσιο όσο και τη συμμετοχή τους, να έχουν ανταποκριθεί επαρκώς στις ανάγκες αυτού του νέου ελπιδοφόρου εργαλείου.

Φοβούμενοι πιθανή απαξίωση της επενδυτικής τους προσπάθειας και της ζωής τους, οι επιχειρηματίες του αγροτουρισμού ξεκίνησαν μία αγωνιώδη προσπάθεια, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:


  1. Δημιουργία σημείου αναφοράς-πόλου, πάνω στον οποίο να μπορούν να αρθρώνονται η καλή διάθεση αλλά και οι προβληματισμοί όλων των επιχειρηματιών του αγροτουρισμού. Αυτό το σημείο αναφοράς-πόλος είναι η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ, η οποία λειτουργεί ως ομάδα προβληματισμού και δεξαμενή σκέψης για θέματα του αγροτουρισμού. Μέχρι σήμερα, η ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ οργάνωσε 8 συναντήσεις επιχειρηματιών Αγροτουριστικών επιχειρήσεων, στο Βάμο (Χανιά) στην Κερατέα (Αττική) στην Κριτονού (Κεφαλονιά), στον Απόσκεπο (Καστοριά), στον Αετό (Φλώρινα), στην Κερκίνη (Σέρρες) στην Καλαμάτα (Μεσσηνία) και στο Ψάρι (Αρκαδία). Οι συναντήσεις αγροτουριστικών επιχειρήσεων είναι και λειτουργούν ως εργαλείο της δια βίου μάθησης των επενδυτών-επιχειρηματιών του αγροτουρισμού, για την απόκτηση συναντίληψης των προβλημάτων του αγροτουρισμού αλλά και επίγνωσης της κατάστασης που βρίσκεται ο Αγροτουρισμός σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, συμμετείχε στη διοργάνωση του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας και Δικτύων Επιχειρήσεων Τουρισμού (Σιάτιστα, 8-10/10/07), ενώ συμμετείχε με περίπτερο για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων στην 23η PHILOXENIA (Θεσσαλονίκη, 1-4/11/07) και στην 3η Έκθεση Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού (Φλώρινα, 14-16/12/07).
  2. Σαν αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης των κοινών προβλημάτων, οι επιχειρηματίες αγροτουρισμού, ανά περιφέρεια, έχουν συγκροτήσει συνδικαλιστικές δομές με τις ονομασίες Ένωση Αγροτουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Ένωση Αγροτουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, Ένωση Αγροτουρισμού Ηπείρου και Ένωση Αγροτουρισμού Πελοποννήσου, ενώ ήδη έχουν ενεργοποιηθεί στην Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης και στην Ένωση Αγροτουρισμού Ιονίων.
  3. Η 9η Συνάντηση Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων στα Ιωάννινα, σηματοδοτεί μια εξίσου δυναμική πορεία του Αγροτουρισμού, φιλοδοξώντας να αποτελέσει την αρχή μιας καλής χρονιάς για τον Αγροτουρισμό, με πέντε (5) Συναντήσεις Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων σε νέες περιφέρειες, συμμετοχή σε 4 εκθέσεις τουρισμού εντός Ελλάδας και υποβοήθηση δημιουργίας δικτύωσης στον αγροτουρισμό, από τους ίδιους τους επιχειρηματίες αγροτουρισμού. Αποκορύφωμα της νέας χρονιάς θα είναι η διοργάνωση του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων, το οποίο ορίστηκε ότι θα γίνει 1-4 Ιουνίου 2008.
  4. Στην 9η Συνάντηση Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων θα καταβληθεί προσπάθεια να συγκεντρωθούν δείγματα της δουλειάς της κάθε μιας επιχείρησης, όπως φυλλάδια φωτογραφίες, τρίπτυχα, τρόφιμα ή και τεχνήματα.
  5. Αν το 2007 έδωσε την ευκαιρία στους επιχειρηματίες αγροτουρισμού να συναντηθούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να αποφασίσουν κοινή δράση, το 2008 προβλέπεται να είναι το έτος της εσωτερικής (εντός Ελλάδος) τακτοποίησης θεσμικών θεμάτων, θεμάτων εκπροσώπησης, καθώς και συμμετοχής στην 4η προγραμματική Περίοδο, έτσι ώστε το 2009 να μπορέσει να επιτρέψει την ισχυρή εξωστρέφεια των επιχειρήσεων αγροτουρισμού, για να λειτουργήσουν οι μονάδες και τις μεσοβδόμαδες (διότι μέχρι σήμερα ο αγροτουρισμός όπως τον γνωρίσαμε ήταν κυρίως τριήμερος).
  6. Οι Έλληνες πολίτες-επενδυτές στο χώρου του Αγροτουρισμού, αναζητούν τα αποτελέσματα και την αποκτηθείσα τεχνογνωσία από την υπερδεκαετή συνεχή δαπάνη για την μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα του αγροτουρισμού και προσκαλεί όσες δημόσιες ή συλλογικές δομές την διαθέτουν να έρθουν σε επαφή με την ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ. Αυτή η εθνική προσπάθεια με χρήματα των φορολογουμένων, δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να είναι κτήμα όλων των Ελλήνων πολιτών και κυρίως των επενδυτών.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024