Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΚυριάκος Πιερρακάκης: 'Η Ελλάδα είναι ένα φυσικό στούντιο'
Κινηματογραφικός τουρισμός

Κυριάκος Πιερρακάκης: 'Η Ελλάδα είναι ένα φυσικό στούντιο'

Σε ενημερωτική συνάντηση για τα Film Offices του ΕΚΟΜΕ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι έως τώρα ο φυσικός πλούτος υπήρχε, αλλά δεν υπήρχαν τα σωστά κίνητρα και οι σωστοί μηχανισμοί για να έρθουν οι ξένες παραγωγές

“Η Ελλάδα είναι ένα φυσικό στούντιο” ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης στο χαιρετισμό του κατά την ενημερωτική συνάντηση σχετικά με τη λειτουργία των Film Offices, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) παρουσία εκπροσώπων των 13 περιφερειών της Ελλάδας και των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός ξεκίνησε λέγοντας πως η βιομηχανία των Οπτικοακουστικών Μέσων είναι ένα φυσικό πλεονέκτημα για την χώρα μας και στη συνέχεια έκανε μία αναλογία με την Πληροφορική, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα “έχει το hardware, αλλά δεν είχε το software”. Ειδικότερα, εξήγησε ότι ο φυσικός πλούτος υπήρχε, αλλά δεν υπήρχαν τα σωστά κίνητρα και οι σωστοί μηχανισμοί για να έρθουν οι ξένες παραγωγές. Προσέθεσε επίσης ότι “η ίδρυση του ΕΚΟΜΕ ήταν και είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και σε αυτό το βήμα εμείς θα επενδύσουμε κάνοντας πρόσθετα βήματα”.

Σχετικά με τα Film Offices, δήλωσε ότι θα βοηθήσουν πολύ, καθώς κάθε περιφέρεια και κάθε μεγάλος δήμος θα πρέπει να παίξει ένα ρόλο για να μπορέσει αυτοτελώς να μας βοηθήσει στην προσέλκυση τέτοιου τύπου παραγωγών στην Ελλάδα». Παράλληλα, ανέφερε πως έχει τύχει να μιλήσει με παραγωγούς από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλες χώρες αποκαλύπτοντας πως το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν βασικά βήματα και σύντομα, όπως η απλοποίηση της γραφειοκρατίας, για να γυρίζονται παραγωγές στη χώρα, ενώ ανακοίνωσε ότι εξετάζεται πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική όσον αφορά στο rebate, τόσο περιφερειακά όσο και διεθνώς.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι στόχος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο εποπτεύει και το ΕΚΟΜΕ, είναι να φέρει την ψηφιακή εποχή στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων και ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με τη τοπική αυτοδιοίκηση.

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του υπουργού:

“Φίλες και φίλοι,

Καλωσήρθατε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, με αφορμή ένα αντικείμενο τόσο σημαντικό όπως η λειτουργία των Film Offices στην Ελλάδα.

Ξεκινώ λέγοντας κάτι το οποίο έχει τύχει να αναφέρω και στο παρελθόν, ότι πιστεύουμε πάρα πολύ στο ρόλο που το ΕΚΟΜΕ έχει να διαδραματίσει. Πιστεύουμε ότι η βιομηχανία των οπτικοακουστικών μέσων είναι ένα φυσικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Και είναι ένα πλεονέκτημα που πράγματι αργήσαμε να εκμεταλλευτούμε στον βαθμό που θα έπρεπε.

Εάν έπρεπε να κάνω μία αναλογία πληροφορικής, θα λέγαμε ότι σε αυτόν τον τομέα η χώρα έχει το hardware αλλά δεν είχε το software. Δηλαδή έχει τη φυσική υποδομή, έχει τον πλούτο – η Ελλάδα είναι ένα φυσικό στούντιο – αλλά δεν είχαμε τα σωστά κίνητρα, δεν είχαμε τους σωστούς μηχανισμούς για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τις ξένες παραγωγές εδώ. Στο παρελθόν είχαμε μερικά παραδείγματα άσχημα τα οποία μας ταλάνισαν.

Το ‘mamma Mia 2’ γυρίστηκε σε άλλη χώρα αντί για την Ελλάδα. Αυτό αντανακλά το γεγονός ότι η χώρα είχε πρόβλημα στην προσέλκυση τέτοιου τύπου παραγωγών. Συνεπώς, η ίδρυση του ΕΚΟΜΕ ήταν και είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και σε αυτό το βήμα εμείς θα επενδύσουμε κάνοντας πρόσθετα βήματα.

Νομίζω ότι η λειτουργία των Film Offices έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ιδιαίτερα, γιατί κάθε περιφέρεια και κάθε μεγάλος δήμος θα πρέπει να παίξει έναν ρόλο για να μπορέσει αυτοτελώς να μας βοηθήσει στην προσέλκυση τέτοιου τύπου παραγωγών στην Ελλάδα. Και σας διαβεβαιώνω ότι επειδή έχει τύχει το τελευταίο διάστημα να μιλήσω κι εγώ με παραγωγούς τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από άλλες χώρες, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Τώρα τι χρειάζεται να γίνει περαιτέρω: καταρχήν, χρειάζεται να επενδύσουμε περαιτέρω σε αυτόν τον θεσμό, ο οποίος θα σας παρουσιαστεί σήμερα. Τα Film Offices είναι ένα βήμα επίσης προς την σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να εμπλουτιστούν και να πάρουν περισσότερες αρμοδιότητες επάνω τους. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το εξετάσουμε για να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αλλά ευρύτερα μας ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτή η βιομηχανία. Και η προσέγγισή μας πρέπει να είναι 360 μοιρών. Πρέπει να βρούμε ακριβώς το σύνολο των ενεργειών εκείνων, που θα μας επιτρέψουν να έχουμε αυτή τη πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία που δυνητικά έχει.

Ξεκινώ λέγοντας κάποια παραδείγματα: για να γυριστεί μια παραγωγή στην Ελλάδα, υπάρχει ακόμη μεγάλη γραφειοκρατία, σε πάρα πολλούς τομείς. Είναι ευχής έργον ότι το ΕΚΟΜΕ τυγχάνει να εποπτεύεται από το ίδιο Υπουργείο το οποίο είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας κι ότι υπάρχει Υφυπουργός απλοποίησης των διαδικασιών. Συνεπώς, η ίδια διαδικασία της απλοποίησης για έχουμε μια παραγωγή στην Ελλάδα,  είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθούμε πάρα πολύ το επόμενο διάστημα.

Το rebate είναι ένα βήμα επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση. Θέλουμε να δούμε πώς θα γίνουμε ακόμη πιο ανταγωνιστικοί ως προς το rebate, τόσο περιφερειακά όσο και διεθνώς. Πέρα από αυτό, υπάρχουν και μία σειρά από αναδυόμενες ευκαιρίες. Ας πούμε οι παραγωγές ή τα post productions. Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν επενδύσει σε αυτό, όπως για παράδειγμα η Ουγγαρία. Είναι κρίσιμο να δούμε πώς κι εμείς θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε προς αυτήν τη κατεύθυνση και πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε περισσότερες τέτοιου τύπου υποδομές, μοχλεύοντας τα διαθέσιμα κονδύλια και ενεργοποιώντας διαθέσιμες πολιτικές από τη χώρα μας. Και αυτό είναι επίσης κάτι στο οποίο θα κάνουμε κατά το προσεχές διάστημα.

Κλείνοντας, είμαι βέβαιος ότι η διοίκηση του ΕΚΟΜΕ θα έχει πολλά περισσότερα να πει σε σχέση με αυτό τον στόχο. Θέλω να επαναλάβω ότι ο στόχος μας είναι ως Υπουργείο ευρύτερα, να φέρουμε την ψηφιακή εποχή στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων και να  βελτιώσουμε τις επιδόσεις της Ελλάδας τόσο σε αυτόν τον τομέα, αλλά να κάνουμε και την καθημερινότητα των Ελλήνων καλύτερη. Σε αυτό προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με δεδομένο ότι αυτή η συνεργασία θα είναι αμοιβαία επωφελής.

Σας ευχαριστώ πολύ”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024