Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η έκθεση ACTIVETRIP

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η έκθεση ACTIVETRIP

Με απόλυτη οργανωτική επιτυχία και με την κοινή διαπίστωση όλων όσων συμμετείχαν στην έκθεση πως η ACTIVETRIP μπορεί να αποτελέσει «θεσμό» για τις ειδικές μορφές τουρισμού, αλλά και για την […]

Με απόλυτη οργανωτική επιτυχία και με την κοινή διαπίστωση όλων όσων συμμετείχαν στην έκθεση πως η ACTIVETRIP μπορεί να αποτελέσει «θεσμό» για τις ειδικές μορφές τουρισμού, αλλά και για την πόλη της Πάτρας, έληξε<...>το τριήμερο εκδηλώσεων για τον Τουρισμό της ελληνικής Υπαίθρου. Περισσότεροι από 1.200 επισκέπτες και 50 εκθέτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, έδωσαν το “παρών” στην Αχαϊκή πρωτεύουσα από 29 Φεβρουαρίου έως και 2 Μαρτίου, μαζί με πλήθος πολιτειακών, τοπικών και τουριστικών φορέων, οι οποίοι αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την πρώτη στην χώρα μας διοργάνωση για τις νέες και ειδικές μορφές τουρισμού.

Η Ιστιοπλοΐα, οι Εκδρομές με χαρακτήρα Δράσης και περιπέτειας, ο Αγροτουρισμός, ο Αθλητικός Τουρισμός, ο Θερμαλισμός και ο Τουρισμός Υγείας, ο Θρησκευτικός τουρισμός, ο Συνεδριακός και Επαγγελματικός Τουρισμός, αλλά και άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού μπορούν να υποστηρίξουν δυναμικά την ελληνική πρόταση διακοπών, όπως αποδείχθηκε από την επιτυχία της έκθεσης, αλλά και την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 1ης ACTIVETRIP.

Η έκθεση, διοργανώθηκε από τον Όμιλο ΕΞΠΡΕΣ Καλοφωλιά, σε συνέχεια της 50 ετούς, από το 1957 προσφοράς του στον Ελληνικό Τουρισμό αλλά και του «Τουριστικού Πανοράματος» (της έκθεσης που επέβαλε τον Εσωτερικό Τουρισμό -ως έννοια μετρήσιμη), με συνδιοργανωτές τον Δήμο Πατρέων και την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης Αχαΐας. Υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και τέθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ).

Ημερίδα «Δυτική Ελλάδα: Εναλλακτική Πρόταση Τουριστικής Ανάπτυξης»

Οι νέες ή ειδικές μορφές Τουρισμού, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη τόπων και επιχειρήσεων, να ενδυναμώσουν την τουριστική δραστηριότητα στην ελληνική ύπαιθρο και να ενισχύσουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, προκειμένου το εγχείρημα να είναι επιτυχές, πρέπει να δρομολογηθούν συγκεκριμένες δράσεις, μελετημένα, οργανωμένα και σωστά χωροθετημένα και πρωτίστως, πρέπει να υπάρξει ένα σαφές και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα θωρακίσει τις νέες, αναπτυσσόμενες μορφές Τουρισμού και θα διασφαλίσει την σωστή εκμετάλλευσή τους. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας με θέμα «Δυτική Ελλάδα: Εναλλακτική Πρόταση Τουριστικής Ανάπτυξης», η οποία διοργανώθηκε από την Οικονομική Εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ το Σάββατο (1η Μαρτίου), στο πλαίσιο της 1ης Έκθεσης Νέων & Ειδικών Μορφών Τουρισμού ACTIVETRIP, με συνδιοργανωτή την Υπηρεσία Διαχείρισης Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδος, αλλά και την υποστήριξη της Αγροτουριστικής Α.Ε. και του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ).

Προσκεκλημένος εισηγητής ήταν ο Γάλλος Ειδικός κ. Louis-Noel Netter, ο οποίος στην ομιλία του επεσήμανε μεταξύ άλλων πως σ’ ότι αφορά στον λεγόμενο «τουρισμό υπαίθρου» δεν υπάρχει ένα και μοναδικό μοντέλο, το οποίο μπορεί να ακολουθηθεί, γιατί κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και την δική της ιδιαίτερη ταυτότητα. Ο κ. Netter εξήγησε τις λεπτομέρειες που διαφοροποιούν τον τουρισμό υπαίθρου από την γενικότερη έννοια που αφορά στην τουριστική δραστηριότητα, τον τρόπο με τον οποίο αυτός εντάσσεται σ’ ένα «μείγμα» από πολλές δημόσιες και ιδιωτικές προσπάθειες, όχι κατ’ ανάγκη τουριστικές, αλλά και τη σημασία της σωστής οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών και φορέων. Επίσης, ανέλυσε το πώς η Γαλλία πέτυχε το όλο εγχείρημα, με αποτέλεσμα το 75% των διανυκτερεύσεων να πραγματοποιείται πλέον σε «μη εμπορικά» καταλύματα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης:

  • Η κα Μ. Παπασταύρου (Προέδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αγροτουριστικής Α.Ε.), η οποία επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «στόχος πρέπει να είναι η ολιστική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας με τη συνολική ενεργοποίηση των τοπικών παραγόντων» και τόνισε πως «ο τουρισμός υπαίθρου, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς προδιαγραφές, χωρίς ποιοτικό και πιστοποιημένο έλεγχο και χωρίς τις κατάλληλες υποδομές».
  • Ο κ. Ν. Παπαλέξης (Πρόεδρος ΕΤΑΑ και Γ.Γ. ΗΑΤΤΑ), ο οποίος υπογράμμισε πως το κράτος έχει αργήσει σ’ ότι αφορά στο αναγκαίο πλαίσιο νόμου και ότι οι Έλληνες τουριστικοί πράκτορες εδώ και 15 χρόνια έχουν αγκαλιάσει τις νέες και ειδικές μορφές τουρισμού. Επίσης, τόνισε, δημιουργώντας ένα «εσωτερικό σχολείο», επέλεξαν μόνοι τους να τηρούν αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας παρεχομένων υπηρεσιών και ασφάλειας των πελατών τους.
  • Ο κ. Δ. Καραγιάννης (Διευθυντής της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος), που παρουσίασε τους στόχους της Περιφέρειας και τις ευκαιρίες μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.
  • ο κ. Γ. Μπουλές, (Δήμαρχος Πυλίνης & Δ/νων Σύμβουλος της Αιτωλικής Αναπτυξιακής Α.Ε.), που περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο γίνονται επιτυχείς προσπάθειες του είδους στην ορεινή Ναυπακτία, θέτοντας παράλληλα τους εκπροσώπους της Πολιτείας προ των προβλημάτων και προ των λύσεων που πρέπει να δώσει η Πολιτεία, ώστε να συνεχίσει το επιτυχημένο πρόγραμμα ανάπτυξης της ορεινής Ναυπακτίας.
  • Ο καθηγητής Θ. Παπαθεοδώρου, (Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών), που εξήγησε με σαφήνεια τον ρόλο του διαδικτύου στην όλη προσπάθεια και τις ευκαιρίες που παρέχει η σωστή αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
  • Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΗΑΤΤΑ κ. Α. Παπαοικονόμου (Υπεύθυνος Επιτροπής Υπαίθριων Δραστηριοτήτων και ιδιοκτήτης της εταιρίας Eco Action), κ. Κ. Παπαζαχαρίου (Scoutway) και κ. Α. Ποταμίτης (Τrekking Hellas Αχαίας), περιέγραψαν με εύληπτο τρόπο, παραδείγματα επιτυχούς ανάπτυξης νέων και ειδικών μορφών τουρισμού και πρότειναν τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία στην προσπάθεια της.


Στα εγκαίνια της 1ης ACTIVETRIP, βραβεύτηκαν ορισμένες υποδειγματικές προσπάθειες, αντιπροσωπευτικές των όσων επιχειρούνται στον συγκεκριμένο χώρο. Πιο συγκεκριμένα, βραβεύθηκαν: η κα. Χριστίνα Δευτεραίου, πρόξενος της Γαλλίας στην Πάτρα ως ένδειξη αναγνώρισης για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην Γαλλία, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος, ο Φορέας Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου για την προστασία της χλωρίδας & πανίδας της περιοχής, η Αιτωλική Αναπτυξιακή για την προώθηση του ορεινού τουρισμού της περιοχής και ο Ξενώνας Εποχές του Ομίλου Aldemar για τη συμβολή του στην προώθηση του Τουρισμού με Ποιότητα.

Την έκθεση μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ. Στ. Βλαστός, Ειδικός Γραμματέας Στρατηγικής, Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, Σ. Σπυρίδων Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, Α. Φούρας, δήμαρχος Πατρέων, ο Πανοσιολογιότατος π. Πολύκαρπος, οι Νομάρχες: Αιτωλοακαρνανίας: κ. Σώκος, Πρεβέζης κ. Ιωάννου, Αρκαδίας κ. Κωνσταντόπουλος, Κυκλάδων κ. Μπάϊλας, ο Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Γ. Ευαγγέλου, ο Πρέσβης Ινδίας Διλίπ Σίχνα, ο Πρόεδρος του ΟΠΕ κ. Παπασταύρου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας κ. Αντζουλάτος, ο Βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ κ. Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου κ. Γρουμπός, οι πρώην Δήμαρχοι Πατρών κ.κ. Καράβολας και Φλωράτος, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Κουκούλης, ο Δήμαρχος Μόβρης Αχαΐας κ.Παναγιωτόπουλος, ο πρ. βουλευτής Ν.Δ. κ. Νικολόπουλος, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Δημοσίων Εργων Δ. Ελλάδος κ. Πετράκος, ο Πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Σιγαλός, ο Πρόεδρος ΚΤΕΛ Αχαΐας κ. Μανωλόπουλος, ο Πρόεδρος Οργανισμού Λαχαναγοράς κ. Συνοδινός, ο Διευθυντής ΕΟΤ Δ. Ελλάδος κ. Ζέρβας, το Μέλος των 500 του ΟΗΕ για το Περιβάλλον κ. Βελλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάτρας κ. Σκαρμέας η Πρόεδρος ΔΕΠΑΠ κα Δάσιου, η Νομαρχιακή Σύμβουλος κα Σταθοπούλου, ο Πρόεδρος ΝΕΠΑ Αχαΐας κ. Τριανταφυλλόπουλος, ο Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Αθανασόπουλος, ο Αντινομάρχης κ. Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος ΝΕΑ Αχαΐας κ. Φιλιππάτος, Αντιπρόεδρος ΝΕΑ Αχαΐας κ. Κίκκινας, ο Διευθυντής Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης Δ. Ελλάδος κ. Καραγιάννης, ο Πρόεδρος ΕΤΑΑ κ. Παπαλέξης, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Καλεντζώτη, όπως και πλήθος φορέων και επιχειρηματιών της ευρύτερης περιοχής.

Μήνυμα, απέστειλαν η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και τ. υπουργός ΥΤΑΝ κα. Φ. Πάλλη-Πετραλιά, ο υφυπ. Εξωτερικών κ. Γ. Βαλυνάκης, ο υφυπ. Εσωτερικών Χ. Ζώης, ο υφυπ. Ανάπτυξης Σ. Καλαφάτης, ο Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δ. Πανοζάχος, ο Δ. Κατσικόπουλος- νομάρχης Αχαΐας, ο Βουλευτής Ηλείας κ. Αδραχτάς και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δ. Σταμάτης.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024