Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΠαπασταύρου: Εναλλακτική μορφή περιφερειακής ανάπτυξης ο Αγροτουρισμός

Παπασταύρου: Εναλλακτική μορφή περιφερειακής ανάπτυξης ο Αγροτουρισμός

“Εναλλακτική μορφή περιφερειακής ανάπτυξης αποτελεί ο αγροτουρισμός, καθόσον το αγροτουριστικό κατάλυμα αποτελεί τον πυρήνα μιας αλυσίδας δραστηριοτήτων, που ενεργοποιεί συνολικά την τοπική οικονομία” δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της `Αγροτουριστικής Α.Ε.`, […]

Εναλλακτική μορφή περιφερειακής ανάπτυξης αποτελεί ο αγροτουρισμός, καθόσον το αγροτουριστικό κατάλυμα<…> αποτελεί τον πυρήνα μιας αλυσίδας δραστηριοτήτων, που ενεργοποιεί συνολικά την τοπική οικονομία” δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της `Αγροτουριστικής Α.Ε.`, κ. Μπριγκίττα Παπασταύρου, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στην εφημερίδα `Πυξίδα`.

“Ο εναλλακτικός τουρισμός, γενικότερα, αιχμή του οποίου είναι ο αγροτουρισμός, παρέχει μια διέξοδο από το αδιέξοδο του μαζικού τουρισμού, της πεπατημένης του κεφαλαίου ήλιος – θάλασσα που έχει πια, προ πολλού, κορεσθεί και ξεπεραστεί” επεσήμανε η κ. Παπασταύρου, τονίζοντας ότι “αποτελεί ένα νέο τουριστικό προϊόν, το οποίο – πέρα απ` το ότι επιμηκύνει την τουριστική περίοδο – συμπληρώνει το αγροτικό εισόδημα και συγκρατεί τον πληθυσμό στην ύπαιθρο, αναζωογονώντας τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες”.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Αγροτουριστικής Α.Ε. υπογράμμισε το γεγονός ότι “η ανυπαρξία ενός θεσμικού κέντρου – σχεδιασμού και προώθησης – εναλλακτικού τουρισμού, έχει ως αποτέλεσμα αφ` ενός την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ από αναξιοποίητα κοινοτικά κονδύλια, αφ` ετέρου την κατασπατάληση χρημάτων σε επενδύσεις κακά σχεδιασμένες ή λάθος υλοποιημένες. Η `Αγροτουριστική` ως έχει σήμερα, προσκρούει σε εγγενείς περιορισμούς, καθώς – αν και φορέας δημοσίου συμφέροντος – δεν χρηματοδοτείται από πουθενά, χωρίς και να μπορεί να λειτουργήσει ως κερδοσκοπική επιχείρηση”.

Έτσι, κατέληξε “είναι επείγουσα ανάγκη η δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού οργάνου εναλλακτικού τουρισμού – λ.χ. με την ίδρυση μιας Ειδικής Γραμματείας στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ή στο υπουργείο Γεωργίας ή με τη δημιουργία ενός Οργανισμού Εναλλακτικού Τουρισμού. Επιβάλλεται, παράλληλα, η αναβάθμιση και ενίσχυση της `Αγροτουριστική Α.Ε.`, που αποτελεί έναν ισχυρό και ευέλικτο βραχίονα για την ταχεία υλοποίηση των δράσεων που θα σχεδιασθούν. Είναι ο μόνος τρόπος αν θέλουμε να εμφυσήσουμε ζωή στην εγκαταλειμμένη `άλλη` Ελλάδα, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει θέσει”.

Επίσης, η κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε και στις κινητές μονάδες – το Πανελλαδικό Δίκτυο Κινητών Δομών – που οργανώνει η `Αγροτουριστική`, οι οποίες αποτελούν μια πρότυπη και πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα μορφή στήριξης των αγροτουριστικών επενδύσεων και ενημέρωσης του κόσμου. Όπως χαρακτηριστικά είπε “οι κινητές αυτές μονάδες (ειδικά διαμορφωμένα βαν με πλήρη διαδικτυακό εξοπλισμό) απευθύνονται κυρίως σε δύο κατηγορίες:

  • Σε δυνητικούς επενδυτές, στους οποίους θα παρέχουν όλες τις πληροφορίες που διέπουν τις διαθέσιμες επιδοτήσεις, θα τους καθοδηγούν στη σύνταξη του φακέλου της επενδυτικής πρότασης καθώς και στις διαδικασίες υποβολής του κ.λ.π.
  • Στο ευρύ κοινό, με στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και συνειδητοποίησή του σε σχέση με τις ευεργετικές επιπτώσεις του αγροτουρισμού και του εναλλακτικού τουρισμού στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και την αναζωογόνηση της υπαίθρου”.

Τέλος, η κ. Παπασταύρου ανέφερε ότι “είμαστε πλέον στη φάση που η αγροτουριστική συνείδηση έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Οι επιχειρηματίες και οι δυνητικοί επενδυτές έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν το εύρος και τις διαστάσεις της έννοιας του αγροτουρισμού, καθώς και την ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και όχι αποσπασματικών δράσεων”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024
08/04/2024