Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, με ετήσιο τζίρο 250 δισ. ευρώ
Απάντηση της Ευρωπαϊκής Εποτροπής στον ευρωβουλευτή Μ. Μαυρομμάτη

Σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, με ετήσιο τζίρο 250 δισ. ευρώ

“Η παιδική πορνεία, ο παιδικός `σεξουαλικός τουρισμός` και η παιδική πορνογραφία αποτελούν σοβαρές μορφές εγκλήματος σε βάρος των παιδιών, τα οποία έχουν το δικαίωμα να τύχουν ειδικής προστασίας και μέριμνας”, […]

“Η παιδική πορνεία, ο παιδικός `σεξουαλικός τουρισμός` και η παιδική πορνογραφία αποτελούν σοβαρές μορφές εγκλήματος σε<...> βάρος των παιδιών, τα οποία έχουν το δικαίωμα να τύχουν ειδικής προστασίας και μέριμνας”, ανέφερε σε απάντηση προς τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Μανώλη Μαυρομμάτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα εγκλήματα αυτά προκαλούν μακροπρόθεσμες φυσικές, ψυχολογικές και κοινωνικές βλάβες στα θύματα. “Όταν, δε, η κακοποίηση γίνεται στο εξωτερικό, όπως στην περίπτωση του παιδικού σεξουαλικού τουρισμού, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η εφαρμογή ορισμένων εθνικών κανόνων, όσον αφορά την δικαιοδοσία σε ποινικά θέματα, συχνά έχει ως αποτέλεσμα οι εγκληματίες της παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης να απολαμβάνουν στην πράξη ατιμωρησία” συμπλήρωσε στην απάντησή της η Κομισιόν.

“Με βάση τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας μη-κυβερνητικής οργάνωσης για την εξάλειψη της παιδικής πορνείας και πορνογραφίας, τα ποσοστά διακίνησης παιδιών για σεξουαλική εκμετάλλευση ακόμα και σε χώρες της ΕΕ έχουν αυξηθεί. Υπολογίζεται ότι 9 εκατ. ανήλικα κορίτσια και 1 εκατ. αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ιδίως σε χώρες όπως η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και η Ρωσία, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF ο τζίρος από την παιδική πορνεία και πορνογραφία φτάνει στα 250 δισ. ευρώ”, ανέφερε στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

“Στις 25 Μαρτίου 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για νέα ρύθμιση σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει εκτεταμένη σειρά αυστηρών μέτρων για τη δίωξη των εγκληματιών, την προστασία των θυμάτων και την πρόληψη του φαινομένου”.

Πιο συγκεκριμένα, για την καταπολέμηση του παιδικού σεξουαλικού τουρισμού, η πρόταση προβλέπει ότι τα άτομα που κακοποιούν ή εκμεταλλεύονται σεξουαλικά παιδιά και προέρχονται από την ΕΕ θα αντιμετωπίζουν δίωξη ακόμη και αν διαπράττουν τα εγκλήματά τους σε τρίτη χώρα. Με τον τρόπο αυτό, οι εγκληματίες που κακοποιούν παιδιά στο εξωτερικό θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις όταν επιστρέφουν στην χώρα τους. Επιπλέον, η πρόταση προβλέπει την ποινικοποίηση της διάδοσης υλικού που διαφημίζει τις ευκαιρίες διάπραξης οιασδήποτε σεξουαλικής κακοποίησης, και επίσης τη διοργάνωση ταξιδιωτικών ρυθμίσεων γι` αυτό το σκοπό.

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, συνεστήθη Ειδική Ομάδα για την προστασία των παιδιών στον τουρισμό. Η Ειδική Ομάδα αποτελεί μια παγκόσμια πλατφόρμα δράσης καίριων παραγόντων που έχουν σχέση με τον τουρισμό, όπως οι κυβερνήσεις και οι τομείς της τουριστικής βιομηχανίας, διεθνείς οργανώσεις, μη κυβερνητικοί οργανισμοί και ενώσεις Μέσων Ενημέρωσης.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024