Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΤσοχατζόπουλος: Η τουριστική αγορά απαιτεί ένα σύγχρονο αγροτικό τουριστικό προϊόν

Τσοχατζόπουλος: Η τουριστική αγορά απαιτεί ένα σύγχρονο αγροτικό τουριστικό προϊόν

Στην ημερίδα “Αγροτουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη” που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο `Ιωάννης Βελλίδης`, στα πλαίσια της τουριστικής έκθεσης Philoxenia, από τον υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΟΤ…

Στην ημερίδα “Αγροτουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη” που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο `Ιωάννης Βελλίδης`, στα πλαίσια<...> της τουριστικής έκθεσης Philoxenia, από τον υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΟΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων είπε ότι “Είμαστε σε μια εποχή που πλέον τόσο η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, όσο και η τουριστική αγορά απαιτούν ένα σύγχρονο αγροτικό τουριστικό προϊόν. Ο μεν τουρισμός ως συμπλήρωμα της παραδοσιακής τουριστικής αγοράς, η δε περιφερειακή ανάπτυξη και η ύπαιθρος ως μια επιπρόσθετη δυνατότητα ολοκληρωμένης, ενδογενούς, περιφερειακής, τοπικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.”

Ο υπουργός τόνισε ότι “Υπάρχει μια ταύτιση, ένας κοινός στόχος του τουρισμού, που διεκδικεί νέα προϊόντα, για να μπορέσει να κρατήσει το ποσοστό του στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια τουριστική αγορά και της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, που επιλέγει την παραγωγή αγροτικού τουριστικού προϊόντος, ως μια βασική οικονομική δραστηριότητα, που έρχεται να στηρίξει τις συνθήκες τοπικής, ολοκληρωμένης, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Επιλέξαμε να στηρίξουμε τον κλάδο του αγροτουρισμού, για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη στην περιφέρεια, αλλά και για να στηρίξουμε το τουριστικό μας προϊόν και την τουριστική μας αγορά”.

“Ο ελληνικός αγροτουρισμός έχει σκοπό να στηρίξει τον αγρότη, ώστε να παράξει αγροτικό τουριστικό προϊόν προσβάσιμο για κάθε τουρίστα και να διευρύνει τη δική του παραγωγική δυνατότητα. Δίνουμε τη δυνατότητα στον Έλληνα αγρότη, μέσα από την πολιτική αγροτουρισμού, να εξελιχθεί σε ένα μικρομεσαίο επιχειρηματία, που πέραν της διαχείρισης της αγροτικής του παραγωγής, έρχεται να ανακαλύψει μια δεύτερη πηγή εισοδήματος και απασχόλησης. Ο αγρότης κερδίζει εισόδημα και απασχόληση με τη δραστηριοποίηση του στο χώρο του αγροτουρισμού. Αυτά είναι τα δύο κρίσιμα σημεία, που αναγορεύουν πλέον την πολιτική αγροτουρισμού ως μια νέα οικονομική και κοινωνική πολιτική ανάπτυξης για την περιφέρεια. Διότι η οικονομία της χώρας έχει ανάγκη δημιουργίας επιπρόσθετων οικονομικών δραστηριοτήτων και νέων αγορών. Συνέπεσε η ημερίδα αυτή με μια επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει μέσα από μόνιμη Διυπουργική Επιτροπή μια νέα τουριστική πολιτική για την χώρα. Η πολιτική αυτή είναι αναγκαία, διότι έχουμε μεγάλες αλλαγές στην αγορά του τουρισμού, στις συνήθειες και τις απαιτήσεις των τουριστών. Είναι ανάγκη να συμπληρώσουμε το τουριστικό μας προϊόν με την παραγωγή εξειδικευμένων νέων τουριστικών προϊόντων. Στην πολιτική που καταθέσαμε, προβλέπεται ένας ιδιαίτερος ρόλος για τον αγροτουρισμό. Η πολιτική μας για τον αγροτουρισμό πρέπει επιτέλους να αναβαθμιστεί, να ξεπεράσουμε το πρώτο αρχικό στάδιο προσέγγισης, που ήταν πολύ θετικό και δημιουργήθηκαν σε πολλά σημεία της Ελλάδας νέες πρωτοβουλίες που ανέδειξαν το τουριστικό προϊόν. Τώρα όμως χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική για τον αγροτουρισμό.

Χρειαζόμαστε πέραν αυτών που συζητάμε, ένα παρατηρητήριο για τον τουρισμό, για το οποίο ήδη υπάρχει συνεργασία με φορείς, τόσο με το Ενιαίο Αγροτουριστικό Κέντρο, όσο με την Αγροτουριστική. Για να προχωρήσουμε χρειαζόμαστε την αποτύπωση της σημερινής πραγματικότητας. Δεν θα πετύχουμε σε αυτό το χώρο, αν δεν αναδείξουμε την ποιότητα και την καινοτομία, που είναι σύγχρονα χαρακτηριστικά της οικονομίας σε όλο τον κόσμο. Σήμερα μιλάμε για ανάγκη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, με ποιότητα και καινοτομία. Επομένως και στον αγροτικό τουρισμό ερχόμαστε στην τυποποίηση του προϊόντος.

Αυτά όμως, πρέπει να τα δούμε σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αποτελεσματικής πολιτικής. Εδώ χρειαζόμαστε τις αναπτυξιακές εταιρείες, που στους νομούς μπορούν να αναγορευτούν στα εργαλεία που θα συμβάλουν να περάσει η ανάγκη αυτής της πολιτικής στον αγρότη. Δε θέλουμε, όμως, να περιοριστεί η πολιτική για τον αγροτουρισμό στο να δημιουργούμε δωμάτια για ενοικίαση. Δεν είναι παραγωγή αγροτουριστικού προϊόντος αυτό. Το κλειδί είναι αλλού, πρέπει να αναδείξουμε την εντοπιότητα σε τοπικά προϊόντα και να παράξουμε βιολογικά προϊόντα.

Οι συνθήκες είναι καθαρές και ευνοϊκές, χρειάζεται όμως σχέδιο και δουλειά. Η συνεργασία μεταξύ όλων είναι το κλειδί. Ο αγρότης, οι κοινωνικοί φορείς, οι επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Ασχοληθήκατε σήμερα με κάτι πολύ σημαντικό τόσο για την οικονομική, όσο και για την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό, όμως, που πάνω από όλα μπορεί να προσφέρει ο αγροτουρισμός, είναι ότι συγκροτεί όρους δυναμικής ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία, το χωριό, το νομό, την περιφέρεια. Δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει συμμετοχή στον πλούτο, στην παραγωγή και στην οικονομία, ουσιαστικά φέρνει τη δημοκρατία στην οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας”, είπε τελειώνοντας ο υπουργός.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024