Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΒιβλιοπρουσίαση: Εξήντα Χρόνια Τρύγος
Βιβλιοπαρουσίαση

Βιβλιοπρουσίαση: Εξήντα Χρόνια Τρύγος

Του Γιάννη Μπουτάρη, σε συνεργασία με τη συγγραφέα Μαρία Μαυρικάκη, αποτυπωμένο με ένα ευθύ και μοναδικό τρόπο, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα τόσο αυθεντικό άνθρωπο όπως ο Κυρ Γιάννης.

«Κρατούσα ημερολόγια τρύγου και εκτός από τα δεδομένα που κατέγραφα το καθένα συνιστούσε και ένα διήγημα για τον κάθε τρύγο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κυρ Γιάννης όπου έπειτα από την μακρόχρονη επιμονή των παιδιών του κατάφερε μέσα από τη γνωριμία του με τη συγγραφέα Μαρία Μαυρικάκη να αποτυπώσει όλη την ιστορία και παράδοση της οικογένειας Μπουτάρη στο χώρο της οινοποιίας και των αμπελώνων. Ο οινολόγος και οινοπαραγωγός, που σύστησε το ελληνικό κρασί στην παγκόσμια αγορά: ‘Δηλώνω κρασάς. Σπάνια συστήνομαι ως οινοπαραγωγός. Δεν παράγω απλώς οίνο, τον περιποιούμαι κιόλας, οπότε θέλω μια πιο περιεκτική λέξη κι ας είναι μόνο δύο συλλαβές.’ (Γιάννης Μπουτάρης)

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, πτυχιούχος Χημικός του ΑΠΘ, διπλωματούχος Οινολόγος και συνεχιστής της πλούσιας οικογενειακής παράδοσης στα κρασιά, μέσω της εταιρείας «Ι. Μπουτάρης & Υιός», την οποία ίδρυσε ο παππούς του το 1879. Από την εταιρεία «Μπουτάρη» αποχώρησε το 1996 και ίδρυσε την εταιρεία «Κυρ-Γιάννη» –με τα ομώνυμα κρασιά και τα οινοποιεία σε ιδιόκτητους αμπελώνες, στο Γιαννακοχώρι Νάουσας και στο Αμύνταιο–, την οποία σήμερα διευθύνουν οι δύο του γιοι. Προτιμά να τον αποκαλούν Κυρ Γιάννη, γιατί όπως του είχε πει χαρακτηριστικά ο γιος του  ‘το «κυρ» είναι φόρος τιμής στα βλάχικα, σαν το Sir στα αγγλικά’.

«Σκυμμένος πάνω από ημερολόγια τρύγου και παλιές φωτογραφίες, αναπολώ τη διαδρομή μου σε αμπελώνες και κελάρια, σε δάση και καταφύγια άγριων ζώων σε ταβέρνες και ρεστοράν για να πουλήσω κρασιά, σε μπαρ και μπουζούκια, σε ομάδες Ανώνυμων Αλκοολικών, σε ατελείωτα ταξίδια…».

Με τη χαρακτηριστική ευθύτητά του, ο Γιάννης Μπουτάρης ανιστορεί την προδιαγεγραμμένη –λόγω οικογενειακής παράδοσης– ενασχόλησή του με τα κρασιά, τη συλλογική του δράση, τις καινοτομίες και τις συγκρούσεις που σημάδεψαν τον κλάδο στην Ελλάδα από τη μεταπολεμική περίοδο ως τις μέρες μας. Περιγράφει το τέρας του αλκοολισμού που κατάφερε να νικήσει και τη βοήθεια που αξιώθηκε να δώσει σε άλλους εξαρτημένους. Πολιτικές θέσεις και αμφιλεγόμενα στοιχεία της συμπεριφοράς του, τα οποία έχουν διχάσει τον δημόσιο διάλογο, ξεπηδούν στην αφήγησή του πλάι σε σπαράγματα από έντονες οικογενειακές στιγμές και αποτυπώνουν τη θυμοσοφία, το χάρισμα, τις αντιφάσεις και τελικά τον απολογισμό του οινοποιού κυρ Γιάννη. Εξήντα χρόνια τρύγος δεν του αρκούν. Η αφήγησή του ολοκληρώνεται με το απραγματοποίητο, μέχρι στιγμής, όραμά του: να καθιερωθεί η Ελλάδα ως οινοτουριστικός προορισμός, όπου η πολιτισμική διάσταση του κρασιού θα αναδεικνύεται σε κάθε περιοχή.

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024